Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfrowy Polsat dekoder HD5000 od tygodnia gubi sygnal

kolador1 10 Aug 2012 17:25 11647 12
    kolador1
    Level 9  
    Witam wszystkich ,
    rodzice posiadaja od roku CP dekoder HD 5000, Antena 95 cm okolo 7 lat, Konwenter Monoblock Quad Schweinger FLS 984 okolo 5 lat, kable sa stare i wygladaja nieciekawie.
    Od okolo miesiaca maja problem z CP po wlaczeniu telewizora i dekodera brak sygnalu ale dolny pasek informujacy jaki program i co na nim jest widac. Po nacisnieciu na inny kanal pojawia sie program i jest oki. Po wylaczeniu i wlaczeniu okolo 40 minut to samo. ( Tak mowili rodzice )
    Postanowilem to sprawdzic jak pojechali na urlop test trwal 4 dni.
    Antena ustawiona prawidlowo wskazniki jakosc sila zielone max. zarowno Hotbird jak i Astra. Wiem ze to tylko wskazniki ale instalacje ustawial im monter.

Po obserwacji dekodera przeze mnie:
    Po wlaczeniu telewizota i dekodera pojawia sie napis brak sygnalu sprawdz instalacje antenowa i ponizej program i co na nim w daj chwili leci. Nacisniecie na pilocie innego programu powoduje przelaczenie na niego i wszystko dziala oki.
    Ponowne wlaczenie i to samo - czas wlaczenia okolo 40 minut i tak przez te 4 dni.
    Podpinalem inne zlacza na konwenterze i laczki hdmi na telewizorze to samo.
    Resetowalem dekoder i to samo.
    Az zajalem sie DISeqc w dekoderze. Wylaczylem go aby nie odbieral Astry pozostal Hotbird. Po tej operacji dekoder wlaczal sie normalnie ale bylo brak paru programow. Jak wylaczylem dekoder na tym programie co go brak to sie wieszal i musialem resetowac przez wyjecie wtyczki dekodera.
    Po wlaczeniu ponownym Diseqc byly wszystkie programy ale znowu okolo po 40 minutach jak wlaczylem dekoder to informacja brak sygnalu
    Bede wdzieczny za informacje gdzie szukac przyczyny
    Kable na 100% ale cos mi sie wydaje ze konwenetr sie buntuje.
    Pamietam ze rok temu mialem ten dekoder u siebie przez pare dni i nie bylo zadnych problemow a na ten czas dalem rodzicom swoja N-ke to mowili ze na Astrze skacze im obraz na HD
    Przepraszam za pisownie ale nie mam polskich znakow na klawiaturze.
    Prosze o rady
    Zygaqra
    Level 35  
    Jeżeli dekoder jest własnością CP to najlepiej oddać go do sklepu dają zamienny. Swoją drogą liche te dekodery mam już trzeci(po wymianach)a to dopiero rok umowy.
    LeDy
    Level 43  
    Zygaqra wrote:
    Jeżeli dekoder jest własnością CP to najlepiej oddać go do sklepu dają zamienny. Swoją drogą liche te dekodery mam już trzeci(po wymianach)a to dopiero rok umowy.
    A ty , po tym co napisał autor , zwalasz winę na dekoder jak widać, że wziął się za coś na czym się nie zna. Wezwij fachowca.
    Anonymous
    Anonymous  
    matis057
    Level 33  
    kolador1 wrote:
    Konwenter Monoblock Quad Schweinger FLS 984 okolo 5 lat, kable sa stare i wygladaja nieciekawie.

Konwerter i kable do wymiany.
    kolador1 wrote:
    Jak wylaczylem dekoder na tym programie co go brak to sie wieszal i musialem resetowac przez wyjecie wtyczki dekodera.

Dekoder do wymiany w APS CP. Te dekodery są po prostu kiepskiej jakości i mają tendencję do psucia się.
    kolador1
    Level 9  
    Wiec tak zamoilem nowy konwenter Diablo Mononlock Quatro i kabel 130 Db tlumienia a po rozmowie z rodzicami co sie dzieje to nastepuje.
    Po wlaczeniu dekodera brak sygnalu po resztarcie i wyjeciu wtyczki zegar pokazywal 00.00 ponowny resztart i jest oki . Jak mowili mi rodzice to po wlaczeniu po okolo 60 minutach jest oki i tak dalej wiec wasze pomysly

Dodano po 1 [minuty]:

aproppo wymiany dekodera najprosciej tak zrobic ale pisalem wczesniej u mnie na mojej instalacji bylo oki
    Anonymous
    Anonymous  
    GoOx
    Level 10  
    Też miałem taki problem. Zazwyczaj gubił jak była niedaleko jakaś burza. Trzeba wyjąć kabel od anteny satelitarnej i ponownie włożyć, zazwyczaj skutkowało.
    egon42
    Level 37  
    GoOx wrote:
    Też miałem taki problem. Zazwyczaj gubił jak była niedaleko jakaś burza. Trzeba wyjąć kabel od anteny satelitarnej i ponownie włożyć, zazwyczaj skutkowało.
    Tylko takim wyjmowaniem i wkładaniem nie usunąłeś przyczyny.
    Anonymous
    Anonymous  
    kolador1
    Level 9  
    mihal2002 wrote:
    GoOx wrote:
    Też miałem taki problem.

I usunąłeś usterkę? Jak nie to po co się wypowiadasz!

Wiec tak:
    wymienilem kabel na -130 db, konwenter na monoblock Diablo i antene na 85 cm.
    Po rozmowie z rodzicami mowia ze wszystko jest oki i dziala bez problemu.
    Teraz moje spostrzezenia:
    Po wymianie anteny kabli i konwenetera sila i jakosc na Hotbirdzie to 100% i 80 % na astrze 90% i 73% na podstawie wskazan dekodera chociaz wiem ze te wskazania to tylko informacyjne. Po wlaczeniu dekodera i telewizora brak objawow o ktorych mowa w pierwszym poscie ale dopatrzylem sie nowej rzeczy:
    Jak dotkne kabla HDMI delikatnie lub mocniej przy telewizorze to odrazu pojawia sie brak sygnalu. Telewizor samsung plazma 50 cali z 2008 roku i tak jest na kazdym z trzech lacz hdmi. Na euro jest oki.
    I jeszcze jedno podczas ustawiania nowej anteny:
    wedlug dlugosci i szerokosci geofraficznej i pionowym koncie elewacji bo uchwyt jest pionowo to normalnie powinno byc 31.3 a jest prawie 34 stopnie aby uzyskac te wartosci o ktorych wyzej mowilem a skos konwentera powinien byc 4.8 a jest 2 jak to interpretowac?
    Anonymous
    Anonymous  
    telesat1
    Moderator on vacation ...
    kolador1 wrote:
    zamoilem nowy konwenter Diablo Mononlock Quatro

A gdzie takie cudo "zamoiłeś"?