Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rehm EL140, uszkodzona separacja galwaniczna przy IGBT.

10 Sie 2012 19:35 3722 19
  • Poziom 24  
    Witam, trafiła do mnie w/w spawarka z wysadzonymi w powietrze tranzystorami IGBT oraz układem sterowania. Wymieniłem wszystkie elementy na nowe jednak po włączeniu do sieci wszystko się uruchamia ale na wyjściu brak prądu. Wyciągnąłem trafko separacji galwanicznej do sterowania modułów IGBT i mierząc mostkiem na uzwojeniu pierwotnym mam 480mH na pierwszym uzwojeniu wtórnym 480mH a na drugim 0.02mH - czyli uszkodzone. Na co dzień nie mam styczności ze spawarkami więc mam pytanie czy można ten układ jakoś przerobić? Ewentualnie gdzie dostać takie trafko ? I pytanie bardziej teoretyczne, mierząc oscyloskopem na uzwojeniu pierwotnym powinienem mieć przebieg prostokątny ? Załączam fragment schematu z innej spawarki ale w 99% zgadza się z moją. Chodzi o trafko TR3. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

    Rehm EL140, uszkodzona separacja galwaniczna przy IGBT.
  • Poziom 27  
    Podaj nazwę/logo producenta i typ tego transformatora.
  • Poziom 24  
    MARINI PD ITALY
    COD S2FE35Y
    MOD 6-5-838/R
  • Poziom 27  
    Wygląda na to, że ta firma robi te trafa na zamówienie.
    Chyba najlepiej będzie napisać do producenta i zapytać o części do serwisu.
    Jeśli to nie wypali, to będziesz musiał dobrać coś z dostępnych transformatorów. Ten wygląda na jakiś 1:1:1, tylko ta zmierzona indukcyjność jest trochę duża... Zerknij na to:
    http://www.sirio-ic.it/products/zoom/pr_1_2_1.htm
    http://www.vacuumschmelze.com/index.php?id=1169&L=
    http://www.schaffner.ch/en/products/datasheet...ransformer-with-double-secondary-winding.html
    Zawsze można też napisać do Ferysteru - robią nawet pojedyncze egzemplarze.
  • Poziom 24  
    Przepraszam, tam jest błąd ... ma być 0.480mH . Ale to już nie problem, udało mi się rozebrać transformator bez jego uszkodzenia, odwinąłem zwarte uzwojenie zmierzyłem pierwotne i jedno ze sprawnych wtórnych okazało się ze ich indukcyjność to 1,5mH. Takiej samej grubości drutem i takiej samej długości nawinąłem uszkodzone uzwojenie. Wszystkie 3 mają idealnie po 1,5mH. Po zamontowaniu do spawarki dalej nic ... Brak napięcia wyjściowego, brak prądu. Wziąłem w rękę oscyloskop i zmierzyłem co się dzieje na uzwojeniu wtórnym transformatora, przedstawiają to załączone zdjęcia. Przy regulacji potencjometrem na wyjściu się nic nie zmienia. Nigdy nie mierzyłem co ma być na bramkach IGBT więc proszę o waszą opinię.

    Rehm EL140, uszkodzona separacja galwaniczna przy IGBT. Rehm EL140, uszkodzona separacja galwaniczna przy IGBT.

    Napięcia na UC3524

    1 - 0V
    2 - 2,7V
    3 - 0,17V
    4 - 0V
    5 - 0V
    6 - 3.3V
    7 - 2.1V
    8 - 0V
    9 - 5,5V
    10 - 0V
    11 - 0V
    12 - 7,9V
    13 - 7,9V
    14 - 0V
    15 - 15V
    16 - 5,0V

    Względem masy a 12 i 13 nogą układu jest przebieg prostokątny ponad 40kHz, nie reaguje on na zmiany nastawy potencjometru. Wydaje mi się że na pierwszą nóżkę układu powinien wchodzić sygnał właśnie z tego potencjometru ale na tej nóżce również żadnych zmian sygnału. Schemat z jakiego korzystam to dostępny na elektrodzie Aspa Inverter 150 max. Nie pokrywa się w 100% ale większość jest ta sama.
  • Poziom 27  
    W standardowym układzie taki przebieg nie byłby prawidłowy, ale tutaj napięcie z wyjścia transformatora sterującego przez diodę doładowuje pojemności 220n i to z niej jest zasilany komplementarny stopień wyjściowy. Dlatego proponuję sprawdzić przebiegi bezpośrednio na bramkach IGBT (jeśli jest taka możliwość).
  • Poziom 24  
    Przebiegi na bramkach IGBT są idealnie takie same jak na uzwojeniu wtórnym tylko o niższym napięciu rzędu 3V.

    Mierząc względem masy na wyjściu układu UC3524 jest idealny prostokąt. Męczy mnie to czy zmieniając nastawy amperażu przebieg na wyjściu nie powinien zmieniać częstotliwości ?
  • Poziom 27  
    jarecki1989 napisał:
    Przebiegi na bramkach IGBT są idealnie takie same jak na uzwojeniu wtórnym tylko o niższym napięciu rzędu 3V.
    Powinno być niewiele mniej niż na pierwotnym a na pewno sporo ponad 10V.
    jarecki1989 napisał:
    [...]Męczy mnie to czy zmieniając nastawy amperażu przebieg na wyjściu nie powinien zmieniać częstotliwości ?
    Nie. Zmieniać się będzie wypełnienie, ale dopiero po pojawieniu się prądu spawania.
    Czy możesz podać link do tego podobnego schematu?
  • Poziom 24  
    Tomasz Gumny napisał:
    Nie. Zmieniać się będzie wypełnienie, ale dopiero po pojawieniu się prądu spawania.
    Czy możesz podać link do tego podobnego schematu?


    Tak też myślałem ale pewny nie byłem. Proszę schemat:

    Schemat
  • Poziom 27  
    Na uzwojeniu pierwotnym (ZL1/8, ZL1/10) powinny być impulsy +/-15V. Ze względu na R53||C24 kształt impulsów obserwowany na oscyloskopie może być poprawny.
    Jeśli się nie mylę, to C8 i C21 będą ładowane do podobnego napięcia (+/-15V) i impulsy o takiej amplitudzie powinny pojawiać się na bramkach.

    Dodane:
    Proponuję wymienić C24 (10µF/25V) i ponownie sprawdzić kształt i amplitudę impulsów na uzwojeniu pierwotnym.
    Czy na zasilaniu SG3526 jest rzeczywiście 15V?
  • Poziom 24  
    No i to jest ten 1% schematu który nie zgadza się z moją spawarką. U mnie na płycie sterującej jest dodatkowo układ CD40106BE (Datasheet) Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić dokładnie ale wyjście z UC3524AN jest podane na wejście CD40106BE a z kolei wyjście z CD steruje bramkami tranzystorów BC327 i BC337 i to idzie dopiero na rezystor 150ohm i kondensator 10uF. Wszystkie kondensatory sprawdzone są sprawne i napięcie 15V również. Tranzystory te są podłączone bezpośrednio pod +15V i masę czyli wygląda na to że impulsy faktycznie powinny mieć +/-15V.
  • Poziom 27  
    UC3524 (który tam faktycznie siedzi?) w przeciwieństwie do UC3526 nie ma push-pull na wyjściu, więc bramka z wejściem Schmitta miałaby tu sens, zwłaszcza jeśli za pomocą RC coś jest majstrowane przy zboczach impulsów.
  • Poziom 24  
    Schemat się różni jeżeli chodzi o sterowanie u mnie jest UC3524AN + CD40106B. Czyli sygnał sterujący w takiej postaci jak na zdjęciach z oscyloskopu może być poprawny ? A co z amplitudą ? Wydaje mi się, że jakby była za mała to chociaż jakiś ułamek prądu byłby na wyjściu a tu nic, zero, nawet nie zaiskrzy.
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    ...i całe szczęście, bo przy tak słabym wysterowaniu IGBT poleciałyby w kosmos. Na bramkach powinno być przynajmniej +10V względem emitera, żeby je załączyć i -10..0V, żeby je szybko wyłączyć. W praktyce jest więcej 15..18V. Katalog zeznaje, że dla IRGPC40U próg załączania wynosi 3..5.5V, więc obecnie jesteś na granicy załączenia. Nie ma szans, żeby tranzystor wytrzymał nawet chwilę liniowej pracy przy 300V i kilkunastu amperach...
  • Poziom 24  
    Już mnie trafia przy tej spawarce ... Takie to niby małe proste a tyle jednak trudne. Wygląda na to, że UC3524 generuje wszystko poprawnie. Na wyjściu ma prostokąt 43kHz, 15V amplitudy, wchodzi to na bramki i tu kolejny zonk. Na wejściu (nóżka 1) sygnał poprawny 15V amplitudy a na wyjściu (nóżka 2) sygnał zniekształcony i amplituda 9V. Na kolejnym wejściu (nóżka 3) jest ok i na wyjściu (nóżka 4) jest to samo co na wejściu. Wygląda na to, że i tu jest uszkodzenie. Przy tym uszkodzeniu 3/4 spawarki do wymiany ...

    THE END !!

    Po wymianie CD40106BE (akurat miałem nowy) + profilaktycznie dwa tranzystory na wyjściu układu pojawiło się napięcie na wyjściu. Kształt impulsu sterującego IGBT zmienił się na prostokątny o amplitudzie 30V. W prawdzie jeszcze nie spawałem nią bo nie jestem na warsztacie, mam tylko nadzieje, że nie pójdzie jutro z dymem :)
  • Poziom 27  
    No to wstępnie gratuluję. ;)
  • Poziom 24  
    Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, zmierzyłem napięcie na wyjściu spawarki i początkowo miernik pokazał 32V ale za chwile juz tylko 2V później 32 i tak w kółko na wyjściu z IGBT pomiar pokazuje jakieś bzdury co rusz to inne napięcie, czy spowodowane jest to wysoką częstotliwością pracy i miernik pokazuje głupoty czy jeszcze coś jest nie tak ? Oscyloskop na wyjściu spawarki wyświetla prostokąt o amplitudzie 110V i 47kHz.
  • Poziom 27  
    Może próbuje ograniczać napięcie lub stabilizować prąd wyjściowy?
  • Poziom 24  
    Raczej próbowała ... Przy próbie spawania prąd nie pojawił się na wyjściu za to zaświeciła się kontrolka od przegrzania ... Na tym etapie wyłączyłem ją i odstawiłem do mojego ochłonięcia.
  • Poziom 24  
    Jeszcze raz wszystko przejrzałem i znalazłem uszkodzoną ścieżkę przy tranzystorach sterujących modułami IGBT. Teraz już wszystko działa ;) Dzięki za pomoc.