Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic TH-42PV8PA - wymiana płyty głównej

vitronic 11 Aug 2012 13:13 3341 11
    vitronic
    Level 11  
    Witam,
    w Panasonicu jak w temacie, uszkodzona płyta główna (9 błąd) o następujących oznaczeniach:

TNPH0711
    NP-TP3
    TXN/A1BUUE

mogę kupić płytę ze stłuka TH-37PX8EA z oznaczeniami:

TNPH0711
    MA-TP3
    TX/NA1BVUD

uprzejmie proszę o opinie na temat zamienności w/w płyt, oraz ewentualne sugestie co do możliwości naprawy oryginalnej płyty
    Krzysztof
    11111olo
    Level 42  
    Przecież to te same płyty.
    11111olo
    Level 42  
    Źle się wyraziłem. Obie podejdą tyle że jedna z nich nie ma HDMI itd - jest "uboższa" w gniazda.
    zorbek
    Level 31  
    Zapomniałeś też dodać że jedna jest od 37 druga od 42", więc konieczna będzie korekcja opcji serwisowych.
    11111olo
    Level 42  
    Jeśli autor chce kupić ten moduł to niech kupi od razu właściwy i nie będzie problemów.
    Tak pyta jak by znalazł na śmietniku TV i zastanawia się czy podejdzie.
    mirex
    Level 43  
    vitronic wrote:
    uprzejmie proszę o opinie na temat zamienności w/w płyt, oraz ewentualne sugestie co do możliwości naprawy oryginalnej płyty

Pierwsze załatwione. A drugie ...
    Może jakiś niezły serwis RTV? No bo co innego na powyższe można powiedzieć?
    11111olo
    Level 42  
    Wpisałem w google "TNPH0711" i od razu wyskoczyły pierwsze linki z płytami do zakupu.
    Czy w ogóle to opłaca się naprawiać?
    mirex
    Level 43  
    Mnie pytasz?
    Nie wiem. Bo skąd mam wiedzieć. Może jakiś bezpiecznik albo inny bzdet. :)
    Bo cóż mogę powiedzieć wyłącznie po informacji, że jest błąd 9? Nawet nie mam 1000% pewności, że Main naprawdę jest uszkodzony.
    Mnie - użytkownikowi - tak czy inaczej by się opłacało przynajmniej spróbować.
    Mnie - serwisantowi - tym bardziej. ;)

Innemu użytkownikowi, jeśli zależy na czasie, być może lepiej wymienić płytę. O ile da radę wszystko ogarnąć, jeśli nie kupi dokładnie tego samego.
    No chyba, że jednak po wymianie dalej będzie kicha. ;) To już nie wiem jak z tą opłacalnością wtedy będzie. ;)
    11111olo
    Level 42  
    Jak to bezpiecznik czy jakaś dioda to faktycznie naprawa ma sens, ale jak to jakaś grubsza robota to wyjdzie że się spędzi dużo czasu a na koniec i tak kupi drugą sprawną płytę ;)
    A pytałem ogólnie.
    mirex
    Level 43  
    11111olo wrote:
    Jak to bezpiecznik czy jakaś dioda to faktycznie naprawa ma sens, ale jak to jakaś grubsza robota to wyjdzie że się spędzi dużo czasu a na koniec i tak kupi drugą sprawną płytę :wink:

Takie życie serwisantów. Nie mylić z wymieniaczami. :)
    Czasem kilka minut, czasem kilka dni. A czasem trzeba dołożyć do interesu, żeby dobry klient był zadowolony.
    vitronic
    Level 11  
    Dziękuję kolegom, klient zrezygnował, temat zamykam