Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

excel 2007 - wykorzystanie pola kombi do formuły oraz kopiowanie pola kombi

zibi_78 11 Aug 2012 17:02 3914 6
  • #1
    zibi_78
    Level 9  
    Witam
    Excela znam w miarę dobrze. Jedynie nigdy nie bawiłem się VBA, makrami oraz formantami (pewnie jeszcze nie wymieniłem parę innych opcji o których istnieniu nie wiem :D ).

    Chcę wykorzystać suwak z pola kombi w którym będą zdefiniowane opcje.
    Po wybraniu danej opcji chcę aby w innych komórkach po zastosowaniu odpowiednich formuł (prawdopodobnie suma.jeżeli) dało się wykorzystać informację z suwaka.
    Aby było łatwiej zrozumieć o co mi chodzi podam przykład.
    W kolumnach A1:A20 są suwaki w których wybieram asortyment a w kolumnach B1:B20 wpisuję sobie cenę.
    Chciałbym użyć formuły =suma.jeżeli(a1:a20;"nazwa asortymentu";b1:b20).
    Jak to zrobić aby dane z suwaka były od razu w tych samych (ewentualnie innych) komórkach?



    Drugi problem: czy da się taki suwak przeciągnąć, podobnie jak komórkę z formułami, aby w każdym wierszu był taki sam suwak?

    Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

    Ok, chyba znalazłem rozwiązanie na pierwszy problem. Otóż muszę sformatować format a w nim łącze komórki. Funkcja suma.jeżeli musi wyszukiwać nie w kolumnie A ale w kolumnie w której będzie łącze komórki.
    No ale może ktoś zna jeszcze inny sposób.

    No i pozostaje aktualne pytanie: jak skopiować pole kombi tak aby w każdym wierszu było to samo.
  • #2
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Nie bardzo wiem, co to suwak pola kombi...

    Z opisu wynika jednak, że wybierasz wartość z listy pola kombi. Dlaczego nie zastosujesz poprawności danych/ lista? Zdaje się byłoby prościej. Przydałby się arkusz z przykładem.
  • #3
    zibi_78
    Level 9  
    W załączniku plik jaki mi się udało zrobić.
    Nie za bardzo wiem o czym do mnie piszesz, w tej tematyce jestem jeszcze zielony. Możesz to bardziej łopatologicznie opisać.

    Jeśli masz prostsze rozwiązanie to proszę o poradę.

    No i jak skopiować wielokrotnie pole kombi?
    Ja zaznaczam kilka wierszy np. b10:g10 i przeciągam w dół. Tylko że wtedy cokolwiek wybiorę na jakimkolwiek suwaku to automatycznie to samo jest na pozostałych. Zauważyłem że klikając na suwak PPM a następnie wybierając formatuj formant/formant mogę ręcznie zmienić łącze komórki. Wtedy wszystko będzie ok. Da się to automatycznie zrobić?
  • #4
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    1. Nadałem nazwę zakresowi z listą sprzętu AGD.
    2. W C10 zastosowałem Dane>Poprawność danych. W polu "dozwolone" wybrałem "Lista", w polu źródło wpisałem zdefiniowaną wcześniej nazwę zakresu.

    Od C10 w dół możesz teraz sobie skopiować przez przeciągnięcie.
  • #5
    zibi_78
    Level 9  
    Dzięki, o to chodziło.
    Napisz mi jeszcze jak się do tego dostać, jak to z edytować.
  • Helpful post
    #6
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Napisałem... Edycja nazwanego zakresu w zakładce Formuły>Menedżer nazw.

    Możesz też równie dobrze zamiast nazywać zakres, wpisać jego adres w polu "źródło" okna poprawności danych.
  • #7
    zibi_78
    Level 9  
    Faktycznie. Wielkie dzięki. Znowu coś nowego się nauczyłem.