Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

kabel antenowy nie pasuje do kabla dekodera Netia player

zuzka712 11 Aug 2012 17:04 10675 12
    zuzka712
    Level 9  
    Przyznaję się, że jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie i przepraszam jeżeli pytanie jest z gatunku naiwnych :oops: ale nie mogę sobie poradzić z podłączeniem dekodera Netia player.
    Problemem jest kabel antenowy. Mój kabel (ten który jest podłączony do anteny i który był podłączony do tej pory do dekodera N-ki) nie pasuje do kabla antenowego ani do wejścia w dekoderze.
    Czy są różne rodzaje kabli? Czy są np.nakładki-łączniki między moim kablem a kablem z dekodera? Gdzie to kupić?
    Dziękuję z góry za każdą podpowiedź...
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Foto, dokładny model...
    marcin.waski
    Level 24  
    Dekoder N-ki jest tunerem satelitarnym i wchodzi do niego nakręcana końcówka antenowa typu "F". Pytanie, czy Netia Player też jest tunerem satelitarnym czy kablowym - inne częstotliwości - inne wtyczki.
    zuzka712
    Level 9  
    jur1 wrote:

Gniazdo antenowe IN do podłączenia anteny, odbierającej sygnał naziemnej telewizji cyfrowej a nie satelitarnej. Dlatego gniazda są inne.

Co to znaczy? Czy mam dokupić jakąś końcówkę czy w ogóle ten kabel się nie nadaje. A jak się nie nadaje to do czego mam podłączyć dekoder?? 8-O
    Kpc21
    Level 24  
    Do Internetu.

Możesz ewentualnie do anteny naziemnej, żeby odbierać kanały z DVB-T.
    KIEROWCA_VW
    Level 35  
    Gniazdo antenowe IN służy do podłączenia anteny, odbierającej sygnał naziemnej telewizji cyfrowej.
    zuzka712
    Level 9  
    Zaczynam kumać. Chyba.
    Albo musze kupić antenę naziemną, albo podłączyć do inetrnetu.
    Ja chcę do intrenetu. Mam router wifi więc powinnam mieć możliwość połączenia bezprzewodowego.
    Mogę w ogóle nie korzystać z anteny???
    matis057
    Level 33  
    Możesz w ogóle nie korzystać z anteny ale wtedy na Netia Player nie będziesz mogła odbierać naziemnej telewizji cyfrowej.
  • Helpful post
    marcin.waski
    Level 24  
    matis057 wrote:
    Możesz w ogóle nie korzystać z anteny ale wtedy na Netia Player nie będziesz mógł odbierać naziemnej telewizji cyfrowej.

...piszesz z Kobietą ;-)
    zuzka712
    Jeśli masz kłopoty z podłączeniem anteny, a nie musisz jej mieć - to zostaw gniazda antenowe niepodłączone.
    zuzka712
    Level 9  
    Dziękuję za odpowiedzi. Zadzwoniłam na infolinię i dowiedziałam się właśnie, że nie muszę się podłączać do kabla antenowego. Ale wtedy nie mam telewizji "normalnej" jak to Pan określił. A ja chcę mieć takową ku rozpaczy pana z infolinii, którego każde moje pytanie wprawiało w taką panikę, że musiał się konsultować z "bardziej doświadczonym" kolegą d :crazyeyes:
    I niestety jedyne co się dowiedziałam, że mam się podłączyć do wejścia IN. Mocno spłoszonym tonem zostałam poinformowana, że to kabel jak kabel i musi pasować do każdej anteny, bo zawsze pasuje.
    A u mnie nie pasuje!
    Odpuściłam infolinię, bo zrobiło mi się żal biedaka.

Ale nie mam zamiaru się poddać. Jestem pewna, że rozwiązanie problemu jest proste. Dla kogoś kto się zna. Czyli dla Was tutaj :sm9:

Spróbuję wkleić zdjęcie obydwóch końcówek. Jasna to antenowa z wypustką, a ciemna od netii.

Czy to jest kwestia jakiejś końcówki czy w ogóle nie do tego kabla antenowego się podłącza?
  • Helpful post
    fidotp
    Level 23  
    To nie kable nie pasują tylko złączki.
    Nie wiem czy dokładnie zrozumiałem.
    Chcesz połączyć razem te dwa przewody ?
    Jeśli tak to wystarczy użyć przejściówki takiej jak na foto

Jeśli źle zrozumiałem to który kabel chcesz wpiąć, biały czy czarny ?
    Jak biały to musisz zastosować taką przejściówkę jak wyżej a jeśli czarny to najszybciej będzie uciąć tą końcówkę i nakręcić złącze F
    marcin.waski
    Level 24  
    Po kolei - przewodu od N-ki nie podłączysz, bo jest to sygnał telewizji satelitarnej (od czaszy z konwerterem do odbioru cyfrowej telewizji satelitarnej). Dekoder Netia Player ma wbudowany tuner cyfrowej telewizji naziemnej i dlatego nie będzie działał nawet jeśli podłączysz ten przewód za pomocą przejściówki. Zapytaj kogoś z działu technicznego w swojej administracji, czy jest doprowadzona do Twojego mieszkania instalacja antenowa do odbioru telewizji naziemnej (zbiorcza) - jeśli nie, potrzebujesz zewnętrznej aktywnej anteny DVB-T (zamocowanej za oknem lub na balkonie), np. takiej:
    http://www.dipol.com.pl/antena_dvb-t_zewnetrzna_ze_wzmacniaczem_signal_A6040.htm
    lub
    http://sklep.avt.pl/p/pl/9434/antena+dvb-t+zewnetrzna+1080+full+hd+dab.html