Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Laptop Lenovo - Odciecie zasilania podczas instalacji nowego systemu

11 Aug 2012 20:12 1925 13
  • Level 9  
    Witam,
    Posiadam laptopa lenovo 3000 n500, i chce zainstalowac nowy system. W tym celu usunalem firmowa partycje recovery, oraz partycje danych, i rozpoczalem instalcje systemu poprzez bootowanie z plyty. Za kazdym razem, niezaleznie od systemu w pewnym momencie instalacji, zostalo odcinane zaslanie - sytuacja jak przy przytrzymaniu przycisku power.

    Myslalem, ze to tarcze dysku/glowica moze w pewnym momencie za kazdym razem wywolwac zwarcie, ale chyba sie mylilem, gdyz zapisujac zerami partycje (pod Ubuntu; dd if=/dev/zero of=/dev/sda1) wszystko poszlo gladko. Po zapisaniu zerami... problem sie nie rozwiazuje.

    W czym moze tkwic usterka? zasilacz, temp komputera, ram, itp - wszystko dziala poprawnie.
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 36  
    Bateria i zasilacz sprawne ? - Windows sprawdzony i nie na porysowanej płycie ? W biosie dysk ustawiony na AHCI, czy na IDE ? Jaki system instalujesz gdy tak się dzieje ?
  • Level 9  
    yang32 wrote:
    Bateria i zasilacz sprawne ? - Windows sprawdzony i nie na porysowanej płycie ? W biosie dysk ustawiony na AHCI, czy na IDE ? Jaki system instalujesz gdy tak się dzieje ?


    zasilacz sprawny. caly czas pracuje na live ubuntu.
    Probowalem z windows 7, windows xp, ubuntu, kubuntu. wiec nie jest to wina plytki czy systemu.

    Zaraz wejde do biosa i spawdze. na cos jeszcze zwrocic uwagę w biosie?

    Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
  • Level 36  
    Pozostaje jeszcze sprawdzić dysk czy jest sprawny np na PC cie - skan dysku na bad sektory i Smart podać.
  • Level 10  
    Najlepiej do tego sie nadaje MHDD aplikacja w DOS'ie uruchamiana przed sektorem rozruchowym pozwoli na dokładne sprawdzenie Dysku a tutaj wrzuć wyniki 100M/S 500m/s Tej tabelki po lewej >


    Pozdrawiam.
  • Level 9  
    yang32 wrote:
    Bateria i zasilacz sprawne ? - Windows sprawdzony i nie na porysowanej płycie ? W biosie dysk ustawiony na AHCI, czy na IDE ? Jaki system instalujesz gdy tak się dzieje ?

    Jest usawiony na AHCI, to dobrze?
    Quote:
    Pozostaje jeszcze sprawdzić dysk czy jest sprawny np na PC cie - skan dysku na bad sektory i Smart podać.

    sprawdzilem jakims podstawowym programem testowm pod ubuntu. dysk sprawny...

    Quote:
    Najlepiej do tego sie nadaje MHDD aplikacja w DOS'ie uruchamiana przed sektorem rozruchowym

    juz googluje i biore sie za to.
  • Level 36  
    Jak na AHCI tak się dzieje, to przestaw na IDE (Compatybile) i spróbuj jeszcze.
  • Level 9  
    Witam.

    odpalilem mhdd - bardzo mocarny program. Jednak moj dysk nie zostaje wykryty pod kazdym z trzech portow (PRIMARY 1F0h, SECONDARY 170h, 100h)
    wniosek?
    Dysk nie jest podlaczony, lub nie funkcjonuje poprawnie. Czyli dysk do wymiany?

    Jednak przedchwila - pracujac na live ubuntu czy mhdd... znow zostalo odciete zasilanie (jak pisalem w pierwszym poscie - tak jak sie przytrzymuje przez 5 sec power). Czy wiec odcinanie zasilania moze byc niezalezne od pracy dysku?

    Pozdrawiam
  • Level 43  
    tomhar wrote:
    Czy wiec odcinanie zasilania moze byc niezalezne od pracy dysku?

    Jak najbardziej.
  • Level 9  
    adamadi33 wrote:
    tomhar wrote:
    Czy wiec odcinanie zasilania moze byc niezalezne od pracy dysku?

    Jak najbardziej.

    W sumie sam sobie odpowiedzialem na to pytanie:D

    Ale skoro laptop sie nie przegrzewa, zasilacz jest w porzadku, to czemu losowo zasilanie sie odcina?
    Aha, gniazdo sieciowe tez jest ok :)
  • Level 43  
    Czyszczenie chłodzenia na pierwszy ogień.
  • Level 10  
    Jeśli takie klocki się dzieją to wymiana układu sterowania od dysku do wymiany.
  • Level 9  
    Biore sie za rozkrecanie.
    1. wydaje mi sie ze instalacja systemu mocno stresuje kompa i moze sie cos nagrzewac.
    2. Obawiam sie ze to moze byc juz chipset - wtedy bedzie trzeba wygrzać...
    3. Zasilanie na plycie sprawdze multimetrem.
    4. sprawdzic kondensatory na plycie czy nie leja sie.

    5. Jakies sugestie co jeszcze?

    To chyba tyle. Zdam relacje co wyszlo z tej walki. Mozliwe ze wątek przyda się komuś w przyszlosci
  • Level 20  
    Co wg. kolegi oznacza:
    tomhar wrote:
    zasilacz, temp komputera, ram, itp - wszystko dziala poprawnie.
    ?
    Proszę podać wartości. Jak były mierzone?