Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Onwa MK2 - Brak nadawania, nie świeci się dioda TX

rnd0mb 12 Aug 2012 10:50 3171 14
  • #1
    rnd0mb
    Level 26  
    Witam. Mam spory problem z radyjkiem Onwa MK2. Po wciśnięciu nośnej, nie zapala się dioda TX ani skala. Z tego co udało mi się sprawdzić, do końcówki mocy, i drivera w ogóle nie dochodzi napięcie. Bardzo proszę o pomoc, i ewentualne wskazanie elementów które muszę wymienić.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • Helpful post
    #2
    Olek II
    Moderator
    Miernik w pazurki i mierzymy od kolektora 2SC2075 w stronę zasilania. Sprawdzamy napięcie na transformatorze, może przerwa na ścieżce? A co z odbiorem, nic nie piszesz, a oczekujesz "gotowca" co wymienić. Nikt nie wie co wymienić i czy trzeba wymienić, może wystarczy usunąć "zimny lut".
  • #3
    rnd0mb
    Level 26  
    Z odbiorem wszystko jest okej. Jedyna rzecz, która mnie zaciekawiła to to, że na przednim panelu, celowo zostały przecięte ścieżki od przełącznika 9/19 przez pana z serwisu. Kolejną anomalią którą zauważyłem jest to, że po odłączeniu radia od akumulatora, i ponownym przyłączeniu uruchamia się na kanale 33, ale to mi większej różnicy nie robi. A czy mogę wiedzieć, w których miejscach na płytce dokładnie zmierzyć napięcie z transformatora?
  • #4
    Olek II
    Moderator
    Kolego, schemat jest na elektrodzie, sciągnij sobie, /nie będę zaśmiecał/ i zobacz gdzie jest podłączony kolektor drivera i końcówki w.cz. Transformator modulatora to ten większy zobacz od strony druku, czy nie ma przerwy na którymś wyjściu.
    Napięcie powinno występować podczas odbioru, czyli nie musisz włączać PTT podczas pomiarów. Sprawdź ścieżkę między kolektorami tranzystorów a transformatorem. Jeśli odbiór jest, to transformator ma zasilanie, jedynie z odczepu nie idzie napięcie na kolektory, tak wynika z Twojego opisu.
    Do dzieła. :D
  • #5
    User removed account
    User removed account  
  • #6
    rnd0mb
    Level 26  
    homo albus wrote:
    Tomi2567 wrote:
    anomalią którą zauważyłem jest to, że po odłączeniu radia od akumulatora, i ponownym przyłączeniu uruchamia się na kanale 33

    To nie anomalia,to jest prawidłowe zachowanie tego modelu.


    A czy wiesz może, jaką modyfikacje trzeba przeprowadzić, by przy starcie wskakiwał kanał 19 ?
  • #7
    Olek II
    Moderator
    Nie mieszaj, najpierw ją napraw. Za dużo pytań i się nie połapiesz. Wystarczy poczytać i znajdziesz odpowiedź.
  • #8
    rnd0mb
    Level 26  
    Zacząłem sprawdzać płytkę od strony druku, ale z tego co zauważyłem, podczas wciśnięcia nośnej zaczyna w radiu coś cichutko hmm.. buczeć? Głośnik jest odłączony, więc zgaduje, że to z transformatora. Czy to może oznaczać jego uszkodzenie ?
  • Helpful post
    #9
    Olek II
    Moderator
    Nie to nie uszkodzenie. Podłącz głośnik. Szukaj napięć bez wciskania PTT.
  • #10
    rnd0mb
    Level 26  
    Napięcie z transformatora na 3 nóżkach które znalazłem jest w okolicach 9v. Ścieżki wydają się być okej. Co jeszcze mogę sprawdzić ?
  • #12
    rnd0mb
    Level 26  
    Próbuję, i dalej nie mogę znaleźć miejsca, w którym napięcie zanika. Radio jest ojca, i z tego co pamiętam mówił mi, że dostał je od kolegi, który próbował naprawić radio ' na polaka ' czyli pięścią. Radio poszło do serwisu, działało miesiąc, po czym przy nadawaniu z każdym dniem skala zmniejszała się, aż w końcu radio przestało nadawać. Po ponownym oddaniu do serwisu, pan powiedział, że był pewien element, który się przepalał, przepalał, i w końcu spalił. Po ponownym powrocie z serwisu, radio chodziło u ojca w ciężarówce przez pare lat, po czym trafiło do mnie, niestety już nie nadające. Podejrzewam ten element, który był wymieniany przez tego pana, lecz za żadne skarby nie mogę dojść który to. Zamieszczam parę zdjęć, może ktoś z wiedzą większą ode mnie rozpozna element, który mógł być wymieniany.

    Onwa MK2 - Brak nadawania, nie świeci się dioda TX Onwa MK2 - Brak nadawania, nie świeci się dioda TX Onwa MK2 - Brak nadawania, nie świeci się dioda TX

    Edit:

    Po poprawieniu lutów, ciągle jest napięcie na środkowej nóżce drivera i końcówki mocy. Czy to dobrze ?
  • Helpful post
    #13
    Olek II
    Moderator
    Napięcie na kolektorach ma być cały czas, sprawdź Q 13.
  • #14
    rnd0mb
    Level 26  
    Q13 padniete dziekuje za pomoc.