Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem - Jak sprawdzić czy połączenie jest po ip czy mac

kr1985 12 Aug 2012 20:02 1839 7
    kr1985
    Level 12  
    Witam mam taki problem. Konkretnie korzystam z internetu który udostępnia zwykły osiedlowy koleś. jest to internet radiowy podłączony jest do mojego kompa przy pomocy kabla koncentrycznego w kartę którą dostałem od usługodawcy.

Dostałem od niego także ip, brame, maske itp i teraz chciałbym udostępnić sobie internet na pozostałe komputery i wiem żę potrzebuje dwa urządzenia jedno w które wepnę kabel koncentryczny a drugie które rozdzieli mi zasięg po wifi.

Ale pytanie moje jest takie jak sprawdzić czy usługodawca nie zabezpieczył połączenia nie tylko poprzez ip ale również poprzez mac adres karty sieciowej.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Adres fizyczny zawsze możesz sklonować na routerze który planujesz zakupić. Poza tym może być to jedno urządzenie np. Airlive G.DUO lub TP-Link WR743ND,
    kr1985
    Level 12  
    Sklonowac ok a potrzebny jest do tego jakis program jak to sie robi? a co do tego TP-Link WR743ND to chyba nie można do niego podłączyć kabla koncentrycznego bo nie widze wejścia jest tylko antena ale mi chodzi żeby internet był takze poprzez wifi rodzielany
    jimasek
    Jak to nie można skoro ma gniazdo RP-SMA:

Chyba że widziałeś jakąś wersję WR743N potrzeba ND.

Adres fizyczny klonuje się w konfiguracji samego urządzenia:

Niestety wadą tego urządzenia jest słaby zasięg drugiego radia (nadajnika) bo antena jest na płycie głównej w obudowie routera.
    kr1985
    Level 12  
    A mam jeszcze jedna prosbe bo szukałem tego na allegro bo tam najszybciej bedize bo w sklepach koło mnie nie ma takiego urzadzenia jak szukałem to nie zanalazłem zadnego który miałby wyjscie z tyłu na kabel koncentryczny mozesz mi powiedziec gdzie znajduje sie te gniazdo moze gdzies z boku i ja nie widze
    jimasek
    W to gniazdo jest wkręcona oryginalna antena oczywiście.
    kr1985
    Level 12  
    aaa widzisz ale jak wkręce w nią ta antene od usługodawcy to po wifi będe miał możliwość rozesłania sygnału na inne komputery bo ten router ma wbudowana antene tak?
    jimasek
    Tak jak pisałem w poście nr 4.