Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FAAC 740 - podłączenie podstawowe

13 Sie 2012 08:40 52662 49
  • Poziom 8  
    Witam Państwa,
    nabyłem ostatnio automat FAAC 740 (lampa nice, fotokomórki safebeam) i próbuję go skonfigurować.
    Niestety nie chce mi ruszyć.
    Piloty zostały zaprogramowane u sprzedawcy (więc działają). Po naciśnięciu 1 kanału zapala się czerwona dioda na radiu, po naciśnięciu drugiego - zielona.
    Podłączyłem ograniczniki magnetyczne na szynie.
    Niestety siłownik nie rusza. Czy któryś z Panów mógłby spojrzeć na mój obrazek i ewentualnie powiedzieć które wtyki są źle wpięte? FAAC 740 - podłączenie podstawowe

    Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, że zawracam głowę pewnie prostymi rzeczami.
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    Witam
    Musisz zrobić mostek między 6-8,nie masz zasilania +do odbiornika,podaj oznaczenia zacisków odbiornika od lewej to podam jak ma być.Od lewej jest 1(-) 2(+) 3 styki 4styki,czy tak Do 3-ki daj (-) ,4-połącz do 3-ki na płytce sterownika t.j FSW. OP.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Przepraszam pomyłka

    Mostek 3do 11
    wyjście z odbiornika foto do 4-ki (FSW-CL) i powinno działać .To jest działanie foto na zmykaniu ,tamto było na otwieraniu.Powodzenia.
  • Poziom 8  
    Dziękuję za szybką reakcję.
    Nie wiem o co do końca Pan pytał, ale spisałem wszystko:

    Połączenia czujników i radioodbiornika:
    RX / PŁYTA


    1 (brak)
    2 / 4 (FSW CL)
    3 / 6 (EDGE)
    4 / 8 (-)
    5 /

    TX / PŁYTA

    1 / 11 (TX-FSW)
    2 / 9 (+)

    RADIOODBIORNIK / PŁYTA

    ANT. / (antena z lampy)
    GND. / (antena z lampy)
    N.O. /
    COM /

    Mam jeszcze jedno pytanie,
    jak w łatwy sposób zrobić, aby pod drugim kanałem pilota było otwieranie elektromagnesu dla furtki obok bramy?

    Dziękuję bardzo za każdą pomoc.
  • Poziom 38  
    TX masz dobrze
    RX
    1 wolne
    2 na4(FSW-CL)
    3 mostek z4obok odbiornika TX
    4 do EDGE i dodaj mostek 8(-)
    5 na 9.(+)
    lampa na230V
    do 16(N)
    do 17 lamp.
    lampa24V
    do 10(+)
    do 12 W.L
  • Poziom 8  
    Panowie, wszystko działa poprawnie i bardzo mnie cieszy :)
    Dziękuję bardzo za pomoc!
    Zamykamy!
  • Pomocny post
    Poziom 38  
    To O.K :D
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 9  
    Witam. Prosze o pomoc w rozwiązaniu problemu. Napęd Faac 740, centralka 748D i radio RPE 433. Podłączyłem niby wszystko, ale napęd nie ruszył. Fotokomórki na zamykaniu działają (przekaźnik stuka i dioda miga).
    Wpiąłem odbiornik radiowy i nie chce zaprogramować pilota, dioda na odbiorniku świeci 10 sek i nic poza tym. Napęd nie rusza.

    Mam zrobiony mostek: STOP i "-" na centralce.
    Nie wiem co z zaciskami: OPEN A i B centrali oraz z zaciskami na odbiorniku radiowym (NO,NC,COM) - czy to do funkcji furtki :?:


    Z góry dzieki za info
  • Poziom 8  
    Wszelkie prace przy montowaniu napędu robić krok po kroku.

    Test 1:
    BRAMA BEZ używania PILOTA I FOTOKOMÓREK

    Na chwilę zwierasz styki:
    OPEN A i MINUS (-),
    ewentualnie OPEN B (opcja furtki) i MINUS (-).
    Każde chwilowe zwarcie, to tak jak naciśnięcie guzika w pilocie.

    Brama powinna zacząć się poruszać. Wcześniej upewnij się, że dobrze zamontowałeś czujniki graniczne (magnesy). Testy najlepiej rozpoczynać ustawiając bramę na środku.


    TEST 2:
    BRAMA Z PILOTEM BEZ FOTOKOMÓKI

    1. Tutaj najpierw pilota trzeba zarejestrować (http://www.faac.pl/dokumentacja/FIX_LUX_new.pdf)
    2. Następnie robisz mostki na portach:
    3 z 11 (FSW OP z TX-FSW)
    4 z 11 (FSW CL z TX-FSW)
    5 z 7 (STOP z -)
    6 z 8 (EDGE z -)

    Jest to w instrukcji s. 12, rys. 5 -> (http://www.faac.pl/instrukcje/silowniki_i_napedy/przesuwne/740-741.pdf)

    Jeśli poprawnie zarejestrowałeś pilota, to brama powinna CI działać klikając guzik na pilocie.

    TEST 3:
    WERSJA FINALNA - BRAMA, PILOT + FOTOKOMÓRKI:

    Rejestrujesz pilota:
    http://www.faac.pl/dokumentacja/FIX_LUX_new.pdf

    Potem podpinasz fotokomórki:
    Instrukacja, s. 12, rys.9,
    Pierwsza TX (dwa kable).
    W TX:
    1 (TX) łączysz z 11 w płytce.
    2 (TX) łączysz z 9 w płytce.

    Druga RX:
    2 (RX) z 4
    4 (RX) z 8
    mostek 3 (RX) z 4 (RX)
    5 (RX) z 9

    Jeszcze mostek na płycie 6 z 8 i 3 z 11 i 5 z 7.

    To tyle w temacie, udanej zabawy :) !!!
  • Poziom 9  
    dzieki , ale to wszystko mam spięte.
    odbiornik radiowy mam inny (dwa przyciski SW1,SW2)
    problem, bo nie chce zaprogramowac pilota :sm37:
  • Poziom 9  
    faktycznie, problemem okazała się odległośc pomiedzy odbiornikiem radiowym a pilotem w momencie kodowania - nie mniej niz 1 metr.
    ot, polityka faac'owska :roll:
    pozdr.
  • Poziom 8  
    podłączyłem napęd FAAC 740 (na razie bez fotokomórek i lampy)

    zrobiłem wg instrukcji następujące mostki:
    - 3 z 11 (FSW OP z TX-FSW)
    - 4 z 11 (FSW CL z TX-FSW)
    - 5 z 8 (STOP z '-')
    - 6 z 8 (EDGE z '-').

    Wpiąłem płytkę z radiem do szybkozłącza J2. Udało mi się również zarejestrować pilota.
    Jednakże problem polega na tym, że o ile kanał 1 działa i napęd reaguje otwierając i zamykając całą bramę to nie udaje mi się uruchomić kanału 2 (słychać 'pstryknięcie' przy naciśnięciu pilota, jednak nic się nie dzieje). W czym może tkwić problem. Dodam, że automat jest zaprogramowany wg ustawień fabrycznych, a zworka J2 na radiu jest założona.
  • Poziom 9  
    Aby drugi kanał zadziałał musisz podpiąć się fizycznie do karty radiowej.
    Na górze karty radiowej masz oznaczenia COM, NO i musisz podpiąć tam kable.
    Jeśli chcesz używać furtki, to kabelek podpinasz:
    z 2(Open B) do COM, a z NO do 8.

    W ten sposób jak podasz sygnał (wciśniesz przycisk pilota) to radio zewrze styki NO i COM i zadziała furtka (przynajmniej powinna).
    Ja podłączyłem sobie w to miejsce elektrozaczep od furtki i pilotem otwieram normalną furtkę (oczywiście zastosowałem dodatkowy zasilacz 12V do tego elektrozaczepu).
  • Poziom 2  
    Odkopie temat po raz kolejny, a mianowicie jak podłączyć dodatkowy przycisk w domu, którego naciśnięcie będzie działało jak naciśnięcie przycisku na pilocie?
    Z unifonu w domu wychodzą dwa przewody które muszę wpiąć w napęd. Czy wpięcie tego w prosty sposób w OPEN A i MINUS (-) zadziała?
  • Poziom 38  
    Tak zadziała ,jedynie przycisk na unifonie musi być wolny i odseperowany od unifonu.
  • Poziom 2  
    Super! Dzięki za odpowiedź ;) Wczoraj jeszcze zwarłem te dwa gniazda kabelkiem i działa jak należy. Teraz tylko muszę wkomponować małego microswitcha gdzieś z boku unifonu i będzie śmigało!
  • Poziom 2  
    Witam !
    Zainstalowałem napęd jak należy (tak jak pisali koledzy powyżej) wszystko śmiga oprócz fotokomórek , chodzi o to że "pstrykają" gdy się je przerwie oraz dioda gaśnie lecz silnik nie staje ani nie zmienia kierunku obrotu . Ktoś może coś doradzić ?
  • Poziom 9  
    Fotokomórki działają, ale najwidoczniej nie są poprawnie podpięte.
    Rozumiem, że miały po przesłonięciu otwierać bramę.
    Czy podpiąłeś je tak jak jest opisane w instrukcji ? Tzn. Rys. nr9 (podłączenie fotek na zamykaniu)
  • Poziom 38  
    Sprawdź co masz ustawione;LOGIKA FOTOKOMÓREK ZAMYKAJĄCYCH :
    Wybór trybu działania automatu po zadziałaniu
    linii fotokomórek na zamykaniu.
    Działają tylko przy ruchu zamykającym, zatrzymują
    ruch i odwracają jego kierunek po
    usunięciu przeszkody lub odwracają ruch
    natychmiast.
    Y- Zmiana kierunku po usunięciu przeszkody
    no- Zmiana kierunku natychmiastowa
    Oczywiście podłączenie wg,rysunku jak podaje kolega Mangusta28 .
  • Poziom 2  
    Ok , teraz wszystko śmiga jak należy . Dziękuje bardzo za pomoc oraz zainteresowanie !
  • Poziom 2  
    Witam czy w czujce rx trzeba zrobic zwork 2z 3 ? Czy mantaz czujek ma jakies znaczenie tz moze byc rx na końcowej czesci bramy.
  • Poziom 38  
    Odbiornik lepiej montować przy napędzie (krótsze przewody do napędu) i ich ilość,a tak to nie ma znaczenia.
  • Poziom 2  
    brama działa lecz po podpieciu fotokomórek ktore sa podpiete na zamykanie brama zamyka sie chyba czujki dzialaja bo słuchac jak dzialaj moze ustawienie bramy narazie chodzi w trybie EP MOZE JAKIES USTAWIENIE ZAAWANSOWANE CO DO TYCH FOTOKOMOREK
  • Poziom 38  
    Odbiornik dałbym przy bramie, nadajnik po przeciwnej stronie. Jeżeli podłączyłeś według rysunku, to powinno wystarczyć.
  • Poziom 9  
    Witam.
    Proszę o pomoc w zaprogramowaniu pilota Faac xt433 rc. Brama na krótko działa.
    W załączeniu zdjęcia podłączenia bramy i radia.
    FAAC 740 - podłączenie podstawoweFAAC 740 - podłączenie podstawoweFAAC 740 - podłączenie podstawowe[/img]
  • Poziom 9  
    Witam

    Panowie właśnie zamontowałem przy swojej bramie napęd faac 740 z centralka sterującą 868 SLH. do tego dołożone zostały fotokomórki w konfiguracji podłączenia na zamykaniu oraz lampa GENIUS na 230 V. Wszystko zostało poprawnie podłączone ponieważ sprawdzałem kilkakrotnie jak powpinałem kabelki. Instrukcje które otrzymałem z napędem są tak napisane że nic z nich nie rozumiem, prosiłbym o wskazówki co dalej robić by napęd ruszył ponieważ na ten moment nic nie działa i brama nie została wprawiona w ruch. Nie rozumiem jak zaprogramować piloty znajdujące się w zestawie a jest ich 3 sztuki. Chciałbym uzyskać jasną instrukcję co zrobić by zaprogramować napęd by brama w końcu jeździła.

    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    To i ja korzystając z upałów, odgrzeje temat.
    Proszę o pomoc pod które piny(FAAC 740) podłączyć sterownik GSM SIM STER 5 ?
    a/ - w celu otwierania i zamykania bramy - czy to będzie "A" - masa ?
    b/ - w celu otrzymania powiadomienia z SIM STERA, że brama pracuje?
    Pozdrawiam
    ran
  • Poziom 38  
    Podłączyć należy pod OPEN A i (-) zacisk 7.
  • Poziom 13  
    Dzięki.bo został mi ostatni rezerwowy bezpiecznik ;)