Witam mam pytanie jaką krotność należy przyjąć dla zabezpieczeń o charakterystyce B i selektywności A, którą stosuje się przy zasilani obwodów komputerowych. Według załączonej charakterystyki dla napięcia pulsującego lub stałego krotność wynosi 7,5, a dla selektywności AC 5.
I tak jeśli sieć zasilania komputerów jest dedykowana, czyli posiada UPS, i może pojawić się napięcie pulsacyjne z UPS, krotność powinna wynieść 7,5, ale spotkałem inną sytuację, do rozdzielnicy doprowadzony jest jeden WLZ, i tutaj następuje rozdzielenie obwodów na ogólne i komputerowe stosując zabezpieczenia o selektywności A dal obwodów komputerowych i AC dal ogólnych.
Jaką krotność przyjąć dla takiej konfiguracji zabezpieczeń?

I tak jeśli sieć zasilania komputerów jest dedykowana, czyli posiada UPS, i może pojawić się napięcie pulsacyjne z UPS, krotność powinna wynieść 7,5, ale spotkałem inną sytuację, do rozdzielnicy doprowadzony jest jeden WLZ, i tutaj następuje rozdzielenie obwodów na ogólne i komputerowe stosując zabezpieczenia o selektywności A dal obwodów komputerowych i AC dal ogólnych.
Jaką krotność przyjąć dla takiej konfiguracji zabezpieczeń?