szycha82 napisał: Również nie znalazłem tego gpu G96-630-A1 na liście wadliwych aczkolwiek czarna seria chipsetów z nVidi została poprawiona w 2009 r.
Osobiście w hp jeżeli miałbym grzać to najpierw gpu (jeżeli obraz jest na zewnętrznym a na matrycy nie ma)
no właśnie, na liście nie ma. napis nvidia-i jest wypełniony na biało, a od 2009 znienili na konturowe bez wypełnienia, wiec wychodzi na to ze mam strą wersje.
opis problemu:
-obraz na d-sub-ie jest w stanie idealnym
-obraz na matrycy: zielony. zamiast czarnego tla w dosie- jest zielen. w windowsie zielen ma ogromna przewage nad reszta kolorow. rozdzielczosc i tryb graficzny w normie.
-na d-subie dzialaja wszytskie rozdzielczosci idealnie, lacznie z rozdzielczoscia matrycy.
-
po uruchomieniu ZIMNEGO laptopa, obraz na matrycy jest idealny przez okolo pol minuty, nastepnie robi sie zielony gwaltownie i tak zostaje, lecz co jakis czas sa chwilowe przeblyski do normalnego obrazu
-czasami gladkie zielone tlo w dosie, potafi wysypac sie zielona kaszą.
-brak jakichkolwiek innych obrazow/brak artefaktow/lini, pasow itp
wykonałem
-sprawdzenie tasmy mb-matryca. wizualnie ok. po odlaczeniu tasmy sprawdzalem miernikiem przewody - zaden nie przerwany.
-podlaczylem 2 rozne matryce bo akurat mialem - efekt ten sam. na kazdej zielono, wiec elektronika matrycy odpada.
-tasiemki z tamtych laptopow nie pasowaly wiec nie moge wyluczyc na 100% mojej tasmy.
-majac podlaczony monitor do d-sub i jednoczesnie wlaczoną matryce przeprowadzilem 1h test obciazajacy proca (prime95) 0 bledow. potem 1h obciazenia gpu 3dmark11 na najwyszszych detelach. 0 artefakotw, zwisow, spadkow mocy. Wszystko hula jak dawniej. jedynie na matrycy jest zielono
-chlodzenie wyczyszczone, nowe termo-pady, nowa pasta
-brak wizualnych uszkodzen plyty.
-wszystkie podzespoly dzialaja poprawnie (wifi,lan,dvd, usb,kb,touchpad,audio), lap normalnie sie uruchamia, nie zawiesza, nie restartuje.
bardzo prosze o jakies sugestie, bo w serwisie skasuja mnie jak za zborze
moze da sie cos sprawdzic? jakies piny, rezystory, kondensatory? albo co mam wygrzac gpu czy chipset ? i czym? bo mam suszarke i opalarke