Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

łucznik 466 - podczas nawijania nici na szpulkę elementy szyjące pracują

pestka503 13 Sie 2012 11:49 4560 8
  • #1 13 Sie 2012 11:49
    pestka503
    Poziom 2  

    Bardzo proszę o pomoc w kwestii naprawy usterki jaką jest działanie elementów szyjących maszyny (igielnicy, chwytacza, przyciągacza nici i transportera) w czasie nawijania nici na szpulkę.

    Niezależnie od ustawienia pokrętła (na funkcję szycia czy też nawijania szpulki) koło napędowe pracuje.

    (nie jestem fachowcem, dlatego proszę o wyrozumiałość, jeżeli nie wyrażę się jasno)

    0 8
  • #2 14 Sie 2012 08:32
    wiesław67
    Poziom 21  

    Może trzeba posmarowac miejsce na wale głównym gzie powinno obracac się koło po uprzednim poluzowaniu pokrętła. Dobry by był smar WD40 w sprayu. Albo ktoś kiedyś majstrował przy maszynie i mógł źle włożyc podkładkę która znajduje się pomiędzy kołem pasowym a korpusem maszyny.

    0
  • #3 14 Sie 2012 12:51
    pestka503
    Poziom 2  

    łucznik 466 - podczas nawijania nici na szpulkę elementy szyjące pracują łucznik 466 - podczas nawijania nici na szpulkę elementy szyjące pracują

    Jakie powinno być prawidłowe ustawienie pierścienia sprzęgła? Na pierwszym czy drugim zdjęciu?

    Dodano po 16 [minuty]:

    Wcześniej maszyna działała dobrze.
    Pewnego dnia przy ustawieniu koła napędowego na szycie nie doszło do jego uruchomienia. Jednak nawijanie na szpulkę było wciąż możliwe.
    W instrukcji przeczytałam, ze gdy mimo dokręcenia tarczy sprzęgła do oporu nie następuje jego uruchomienie, należy wykręcić tarczę sprzęgła i obrócić pierścień o kąt 180 stopni. Następnie dokręcić tarczę do oporu przytrzymując nieruchomo koło napędowe..

    Dodano po 27 [minuty]:

    zamieściłam na youtube filmik przedstawiający tę usterkę.
    (nie potrafiłam go załadować na tym forum, dlatego proszę skorzystać z linka)

    http://www.youtube.com/watch?v=GjUc6FHY8JA&feature=youtu.be

    2
  • #4 14 Sie 2012 22:04
    wiesław67
    Poziom 21  

    Z tego co zauważyłem na filmie to śruba kontrująca którą trzeba poluzowac żeby nawijac nici na szpulkę bez obracania wałka górnego jest krzywo wkręcona bo podczas obrotów nie obraca się równo tylko wacha sie na boki . Czemu na filmie pani nie poluzowała śruby w lewą stronę żeby nawijac nitkę ? Jeżeli po poluzowaniu śruby maszyna nadal cała maszyna się obraca a nie samo koło pasowe ( oczywiście pod warunkiem że śruba jest wkręcona równo ) to trzeba śrubę dokręcic w prawo następnie wykręcic małą śrubkę która znajduje się wtej dużej śrubie ,potem wykręcic dużą śrubę ,obrócic tarczkę która znajduje się pomiędzy śruba a kołem. Znów ostrożnie wkręcic do oporu dużą śrubę ,następnie wkręcic małą śrubkę do oporu w dużą śrubę. Potem odkręcic dużą śrubę w lewo aż poczujesz opór ( ten opór stawia mała śrubka ) i prubowac nawijac. Jeżeli wszysto jet dobrze to po odkręceniu śruby w lewo powinna się odkręcic jakieś 10 stopni, jeżeli wykręca się jakieś 3/4 całego obrotu to znowu trzeba obrócic tarczkę o 180 stopni i zrobic po koleji tak jak pisałem wyżej.






    łucznik 466 - podczas nawijania nici na szpulkę elementy szyjące pracują


    Dużą śruba z małą śrubką.



    łucznik 466 - podczas nawijania nici na szpulkę elementy szyjące pracują



    Tarczka powinna byc założona tak jak na pierwszym zdjęciu.

    0
  • #5 05 Mar 2016 11:52
    bambusfly
    Poziom 10  

    Pytałem już w innym temacie. Mam problem z odkręceniem czarnego pokrętła od głównego koła. Blokując jedną ręką główne koło i kręcąc pokrętłem cały mechanizm chodzi. Teraz już widzę że jest tam gwint. Można jakoś bezinwazyjnie zblokować cały wał główny żeby odkręcić pokrętło? Małą śrubkę z pokrętła wykręciłem jednak nic to nie dało. Nadal cały mechanizm pracuję niezależnie od kręcenia pokrętłem. Proszę o jakieś sugestie, bo ręczne nawijanie nitki na szpulkę bębenka jest męczące.

    0
  • #6 05 Mar 2016 18:14
    wiesław67
    Poziom 21  

    Jeżeli wykręciłeś małą śrubkę z czarnej blokady to w miejsce odkręconej śrubki przyłóż śrubokręt i stuknij z góry w niego młotkiem raz trochę mocniej w lewo . Nic na siłę wszystko młotkiem ;)

    0
  • #7 05 Mar 2016 18:56
    bambusfly
    Poziom 10  

    Dzięki za odpowiedź. Udało się już odkręcić. Potraktowałem wdkiem. Ktoś źle wkręcił sprzęgło zębami do wewnątrz i dlatego był problem z odkręceniem. Patent ze śrubokrętem pewnie by pomógł prędzej od wdka:)

    0
  • #8 05 Mar 2016 19:42
    wiesław67
    Poziom 21  

    Wiele razy naprawiałem takie maszyny i przyznam się że nigdy nie wiem jak powinno być prawidłowo,czy zębami na zewnątrz czy odwrotnie.

    0
  • #9 05 Mar 2016 21:55
    bambusfly
    Poziom 10  

    Po zamianie można teraz spokojnie "odłączyć" główny mechanizm i odwrotnie. Działa jak należy. Ale jak powinno być to też nie wiem:). W takim ustawieniu działa.

    0