Witam, wiem że już taki temat był pewnie ze 100 razy lecz jak chciałem dodać kolejną odpowiedź to się nie dało więc muszę napisać nowy, mam taki sam problem z ledami jak większość, kupiłem okrągłe ledy i zostały zamontowane one w corsie c z silnikiem 1.0, wyczytałem o stabilizatorze napięcie i wypróbowałem to lecz w moim przypadku to nic nie dało, proszę pomóżcie mi rozwiązać ten problem, RMF i Zet działa dość poprawnie lecz ESKA czy RMFMAX to jest totalne dno
Witam!
Powodem zakółceń od świateł do jazdy dziennej ( DRL) jest sposób zasilania diod POWER LED 1W lub podobnych przy pomocy przetwornicy impulsowej ze stabilizacją prądu. Diody nie sa zasilane pracem ciągłym tylko impulsowym co jest przyczyna zakłoceń. Sposobem rozwiazania problemu jest zastosowanie filtru na wejściu zasilania najlepiej symetrycznego Np.wykonanego samemu w postaci nawinieciu kilku zwoi na pierścieniu ferytowym i dodaniu kondensatorów elektrolitycznych i innych.
Witam!
Wszystko zależy od świateł od mocy i od sposobu zasilania. W porządnych światłach stosuje się np. układ PT4115E do stabilizacji prądu POWER LED 1W lub 3W. Wstawienie rezystora da następujące efekty ( zakładam że rezystor został wstawiony szeregowo ). Spadek mocy świateł ( część mocy wydzieli się w postaci ciepła na rezystorze). Podobnie zastosowanie stabilizatora na 12V spowoduje ten sam efekt lub zwiększy spadek mocy świateł. W prawidłowej instalacji elektrycznej samochodu napięcie zasilania ( pracujący alternator) wynosi 13,8V
Tak więc spadek napięcia na stabilizatorze wyniesie 1,8V, przy prądzie ok. 1A ( założenie : DLR pobierają łączną moc 12W) daje to wytracenie na stabilizatorze mocy 1.8W w postaci ciepła. Stabilizatory 12V np. 7812 żeby się nie wzbudzać są blokowane na we i wy kondensatorami, które stanowią już elementy filtru , który jest pożądany dla filtracji zakłóceń.
Układy impulsowe zasilania diod np. PT4115E pracują w dość szerokim zakresie napięć wejściowych, ich zadaniem jest stabilizacja prądu diody ( nie napięcia na diodzie), inaczej uniezależnienie prądu wyjściowego od zmian napięć wejściowych, dzieje się top w układzie prądowego szeregowego strzeżenia zwrotnego na rezystorze o małej wartości pracującym w szeregu z diodami POWER LED. Warto dodać że układy ( zasilacze) impulsowe mają duża sprawność energetyczną sięgającą ponad 90%. Dlatego się nie stosuje zamiast zwykłych rezystorów na których mamy tylko straty mocy.
W mojej opinii najlepiej jest stosować filtr jak na zdjęciu.