Witam, mam problem ze spawarką inwerterową Rockworth ARIW125. Po włączeniu przycisku zasilania spawarka nie działa (dioda sygnalizująca zasialanie nie świeci, wentylator chłodzący nie działa). Po rozebraniu obudowy zauważyłem urwaną nóżkę rezystora (rezystor ceramiczny - zaznaczony na zdjęciu strzałką), którą następnie przylutowałem do płytki. Po powyższych zabiegach dalej brak działania.
Niestety nie posiadam schematu tej spawarki co napewno uprościło by ewentualną diagnozę. Niestety nie jestem zbyt obyty z elektroniką (elementarna wiedza), dlatego proszę o wyrozumiałość. Jak zasilony jest układ sterowania (wydaje mi się że nie jest to spełnione ze względu na brak działania diody i wentylatora)? Sprawdziłem miernikiem do którego punktu jest napięcie zasialania, dochodzi ono do przekaźnika zaznaczonego na zdjęciu.
Prosiłbym o poradę w tym temacie.

Niestety nie posiadam schematu tej spawarki co napewno uprościło by ewentualną diagnozę. Niestety nie jestem zbyt obyty z elektroniką (elementarna wiedza), dlatego proszę o wyrozumiałość. Jak zasilony jest układ sterowania (wydaje mi się że nie jest to spełnione ze względu na brak działania diody i wentylatora)? Sprawdziłem miernikiem do którego punktu jest napięcie zasialania, dochodzi ono do przekaźnika zaznaczonego na zdjęciu.
Prosiłbym o poradę w tym temacie.