i znów to samo , walka zagorzałych sceptyków z entuzjastami, ileż już tego było
najciekawsze jest to, że jak zwykle brak jest otwartości jednych i drugich, brak normalnej dyskusji, trochę mi żal
od razu zaznaczę, że ja raczej należę do entuzjastów, choć z odrobina sceptycyzmu, ale ogólnie wierze, że to działa
raczej nikt nie neguje, że wodór może być paliwem i silniki spalinowe mogą na nim jeździć
dla sceptyków, powiem że wiem, że że bilans energetyczny w wytworzeniu i spalaniu HHO, jest ujemny i co ciekawsze zgadzam się z tym
wolał bym wreszcie dyskusje, co zrobić żeby ten system ulepszyć, ale to chyba nie tu, bo z tego co zauważyłem sceptycy rządzą tym forum
przechodząc do tematu, czyli pierwszy post, po założeniu HHO wzrost spalania (miód na uszy sceptyków), choć nie mam pojęcia jak zmierzyć realny wzrost czy spadek spalania na postoju, a właśnie to podaje autor, zapewne podał dane jakie mu się wyświetliły na desce rozdzielczej, więc nie ma się czemu dziwić bo autor tematu zamontował sam generator, dostarcza do silnika zbyt bogatą mieszankę, bo co ciekawsze dostarczając HHO, wzbogacił mieszankę tlenem, co za tym idzie, sonda lambda stwierdza za duża ilość tlenu, przy takim parametrze komputer samochodowy może jeszcze wzbogacić mieszankę, czyli mamy wzrost spalania
i rozwiązanie zagadki dlaczego komputer samochodowy podał większe zużycie benzyny
jeśli chodzi o zakup chipa, to jeśli chce i ma taka kasę to niech wydaje, zapewne przyniesie to oczekiwany skutek, czyli spadek spalania, bo jest to chip oszukujący wskazania sondy lambda, i pokaże że trzeba zubożyć mieszankę paliwową (benzynową) i dostarczone HHO zastąpi wtedy brak mieszanki benzynowej, dlaczego jest tak drogi i w czym lepszy od popularnych efie, tego nie wiadomo, ale być może lepiej odwzorowuje prace sondy czy przepustnicy (nie bazuje na zwykłej sinusoidzie)
jeden ze sceptyków, krytykuje i pyta się w czym chip jest lepszy od firmowego komputera (jankolo), ale nie zauważa, ze przy takim rozwiązaniu to nadal, mieszanką steruje komputer samochodu, jest on tylko oszukany o pewne wskazania, które to właśnie otrzymuje od owego chipa, więc nie jest w niczym lepszy, a na wartościach sondy lambda oparta jest elektronika do LPG i samochód jeździ
drugi ze sceptyków wierzy ślepo konstruktorom silnika (kybernetes), którzy to tak naprawdę wymyślając i konstrując silnik spalinowy , tak naprawdę nie myśleli o zastosowaniu do tego innych paliw, a dlaczego ? bo ich nie było, podobnie było z LPG, najpierw ktoś w garażu przerobił malucha i wszyscy się śmieli, dopóki nie zaczęto robić tego na masową skale
a pamiętacie, to aferę o biopaliwach ? krzyczano że nie, nie każdy samochód pojedzie, że silnik rozwali się, a dziś każdy na nich jeździ (może nawet nie wie o tym, jest ustawowy obowiązek dodawania do normalnego ON)
nie wspominając już o oleju z "biedronki" na którym wielu jeździło
wszystkim sceptykom zadam proste zadanie, samochód przejedzie 100km z prędkością 50km/h i spali 10litrów paliwa, samochód obciążono lawetą i postawiono na niego drugi samochód identyczny, przejechał 100km z prędkością 50km/h i spalił 13 litrów i teraz pytanie , dlaczego nie spalił 2 x więcej, w końcu ruch, droga, masa, praca, energia, prosta fizyka, przemieszczenie 2x większej masy w tym samym czasie , po tej samej drodze, a energii trzeba tylko 30% więcej, nie przeczy to prawom fizyki ?
jest tu cała masa ludzi z ogromna wiedzą, chciałbym żeby pomogli, a nie przeszkadzali entuzjastom, wiem, że czasem piszą bzdury, ale ja chciałbym z kimś pogadać czemu taki, a nie inny generator, czemu taki a nie inny regulator, jak zrobić inne elementy, może coś poprawić, może coś zmienić,
chciałbym wreszcie przestać słyszeć, że to nie może działać, skoro to działa