logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opis wyprowadzeń na wtyczce kolby do stacji SL10/20/30

Sztopa 21 Sty 2005 20:06 6398 8
REKLAMA
  • #1 1158813
    Sztopa
    Poziom 12  
    Jak w tytule potrzebuję opis wyprowadzeń wtyczki kolby pensola - chcę zrobić do tego sam stację. Nie idzie tego nigdzie w sieci znaleźć :/
  • REKLAMA
  • #2 1159197
    kwarzec
    Poziom 12  
    Witaj. Patrząc na wtyczkę od strony bolców masz od lewej:
    1-2 grzałka, 4 - minus termopary, 5 - plus termopary.
    Załączniki:
    • Opis wyprowadzeń na wtyczce kolby do stacji SL10/20/30 Wtyk Solomon_1.gif (1.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 1159231
    Sztopa
    Poziom 12  
    Dziękuję za tak szybką odpowiedź :)

Jeszcze jedno pytanie, gdzieś znalazłem to że czujnikiem temp. w Pensolach do stacji SL10/20/30 jest PT100. Czy to prawda?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1163531
    kwarzec
    Poziom 12  
    Ktoś nie wiedział o czym pisze. Mam tą lutownicę i napewno jest w
    niej termopara. Robię do niej stację z PE 3/99. Zmierz sobie omomierzem.
    Grzałka ma ok. 12 ohm a termopara poniżej 1 ohm. Po podgrzaniu np.
    zapalniczką grota, milivoltomierz pokaże Ci kilka(naście) mV napięcia.
  • #5 1164235
    Sztopa
    Poziom 12  
    Zamierzam zrobić prawie to samo tylko troszkę zmodyfikuję projekt - zamiast '51 użyję avr'a z wewnętrzym a/d. Teraz pozostaje jeszcze jakoś pomierzyć tą termoparę albo znaleźć jakąś charakterystykę (nie robiłem jeszcze pomiaru temp. termoparą).
  • #6 1166713
    kwarzec
    Poziom 12  
    Ta moja z Praktycznego Elektronika jest "analogowa" z JCL7107.
    Przy zakresie temperatur mierzonych i wymaganej dokładności
    nie potrzebujesz zdejmować charakterystyki. Ponieważ napięcie z termopary wynosi zaledwie 30~50 µV/°C to musisz zastosować
    precyzyjny wzmacniacz o wzmocnieniu takim by dla np. 100°C
    na wyjściu było napięcie 100 mV. Pomiar termoparą jest pomiarem
    względnym, dlatego musisz jeszcze wprowadzić tzw. napięcie ofssetu.
    Na pl.misc.elektronika jest dużo postów na temat pomiarów termoparami
    i nietylko.
    Ja niestety nieznam się na pisaniu programów na mikroprocesory,
    mogę jedynie zaprogramować gotowym. Zyczę powodzenia w programowaniu i budowie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 1175929
    arglo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam,
    Mam taką stację w pracy i z moich badań wynika, że jest to termopara typu K. Dołączam też plik ze schematem tej stacji znaleziony na jakimś czeskim serwerze.
    Pozdrawiam i miłej zabawy.
    Arek
    Załączniki:
    • Solomon SL-20.pdf (35.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1224688
    deksterlab
    Poziom 11  
    Witam też robie sobie tą stacje z PE i chce dac tą grzałke solomona tylko że podobno coś trzeba zmienić w tej stacji. Niejestem elektronikiem ale zrobić moge dużo rzeczy tylko potrzebuje wskazówek. POMOCY
  • #9 2488826
    chomikaaa
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    a co konkretnie trzeba zmienic? co slyszales na ten temat wg mnie nic nie trzeba zmieniac lecz moge se mylic napisz co miales na mysli

ja robie te stacje z pe i elementy mnie wyniosly niecale 30zl bez icl7107 lacznie z foli do druku do nasiwtlenia
    pozostaje teraz poszukac trafa 2x12V2A z odzysku ok15zl i grzalke 50-70zl chcialbym ta ceramiczna

a wlasnie ktora byscie polecili z grzalek solomona lub ich podrobek?

mysle ze za calosc z obudowa itd wydam ze 120 moze 150zl podobna stacje solomona sl-30 kosztuje ok300zl

Podsumowanie tematu

✨ Opis wyprowadzeń wtyczki kolby pensola do stacji lutowniczych SL10/20/30 przedstawia się następująco: od strony bolców, od lewej, piny 1-2 to grzałka, pin 4 to minus termopary, a pin 5 to plus termopary. W dyskusji potwierdzono, że w tych stacjach stosowana jest termopara typu K, a nie czujnik PT100. Grzałka ma rezystancję około 12 Ω, natomiast termopara poniżej 1 Ω, generując napięcie rzędu kilku do kilkunastu mV po podgrzaniu grota. Pomiar temperatury termoparą wymaga precyzyjnego wzmacniacza o odpowiednim wzmocnieniu oraz kompensacji napięcia offsetu. Wiele osób buduje własne stacje na bazie projektu z czasopisma Praktyczna Elektronika (PE) z wykorzystaniem układu JCL7107 lub mikrokontrolerów AVR z wbudowanym przetwornikiem A/C. W kwestii grzałek, dyskutowano o wyborze między oryginalnymi grzałkami Solomona a ich podróbkami, a także o kosztach budowy własnej stacji, które są znacznie niższe niż zakup gotowej stacji Solomona SL-30. Nie stwierdzono konieczności modyfikacji oryginalnego projektu stacji przy zastosowaniu grzałek Solomona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA