Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Honda Civic VI - problem z rozruchem oraz przy jeździe na benzynie

noreq_m 15 Sie 2012 18:49 2139 2
  • #1 15 Sie 2012 18:49
    noreq_m
    Poziom 8  

    Witam, posiadam samochód Honda Civic 1.4 '96, mam w niej założoną instalację gazową 2 gen. Gdy ją kupowałem wiedziałem że problemy są z odpaleniem(na nagrzanym silniku), gdy samochód zostanie zgaszony na gazie. Gdy ~1km wcześniej przełączę na benzynę i zgaszę na niej to pali od 1 strzała. Problem zaczął się gdy zatankowałem samochód w Polsce:) drobne przerywania, ale jak dostał gaz do dechy wszystko było okej. Po pewnym czasie przerywanie stało się tragiczne że nie dało się jeździć(tylko poniżej 1800rpm oraz przy gazie w podłodze dało się korzystać z instalacji gazowej(normalna praca instalacji, czuć normalną moc nie zależnie od obrotów)). Na benzynie zaczęły się także problemy. Zimny silnik działał bdb. Z powodu pracy w delegacji nie mam jak grzebać przy aucie(w domu jestem sobota-niedziela, gazownik od poniedziałku do piątku). Zrobiłem samodiagnostyke błąd 1 albo 10(nie jestem pewny, kontrolka non-stop migała w jednym tempie). zostawiłem samochód u mechanika, ich komputer nie wykrywa żadnych błędów. wymieniłem filtr powietrza, świece, kable WN czyszczony palec + kopułka. Zostawiłem siostrze samochód żeby podjechała do gazownika, dzwonił do mnie, że do wymiany jest reduktor(montują chyba lovato) oraz przelutowanie kabli od kompa, bo wtyczka do niczego się nie nadaje - koszt 350zł. Jako tymczasowe rozwiązanie odciął kawałek węża z jakimś czujnikiem(?) i mówił żeby zadzwonić za 2 tygodnie umówić się na wizytę bo nie ma terminu.
    Przyjechałem do domu, samochód na benzynie chodzi różnie, za to na LPG prawie że idealnie, zero przerywania, obroty na biegu jałowym trzyma równo. Pozostał problem z odpaleniem silnika, gdy nie przełączę go wcześniej na benzynkę.

    Pytanie brzmi, czy to rozwiąże wszystkie problemy czy winę ponosi któryś z elektromagnesów, elektroniki. Uczucie na benzynie zalewania gazem mnie delikatnie dobija, pierwszy raz mam problem z jazdą na benzynie z autem z instalacją LPG. W aucie bardzo rzadko czuje zapach gazu. Elastyczność na LPG jest zdecydowanie lepsza niż na benzynie. Mam nadzieję, że wszystko jasno opisałem(wiem nie podałem części na jakich lata instalacja ale nie wiem po prostu - brak czasu). Proszę o odpowiedź. Czytałem wiele tematów, lecz żaden nie odzwierciedlał mojego problemu. Od czego zacząć?

    pozdrawiam

    0 2
  • #2 15 Sie 2012 19:39
    rooter75
    Poziom 17  

    Samodiagnostyka błąd nr 1 to padnięta lambda, ile Ci pali benzyny teraz ?

    0
  • #3 15 Sie 2012 19:50
    noreq_m
    Poziom 8  

    właśnie malutko ok 7,5L mieszanie(nie jeżdżę raczej eko) dlatego nie ruszam jej, a gazu nie wiele więcej, zapomniałem napisać. zaraz po przełączeniu z gazu na benzynę traci praktycznie całkowicie moc i gaśnie aż się wypalą resztki(z 2 minuty, to zauważyłem po wizycie u gazownika) i wtedy już można jeździć ale nie ma swojej mocy oraz czasem coś szarpnie(benzyna). Na weekendzie sprawdzę czy dalej wyskakuje ten błąd - może to być jakaś stara pozostałość(podejrzewam że mechanik robił reset kompa i po tym mówił że zero błędów). Dodam jeszcze że przy nagrzanym silniku(na benzynie) obroty falują w niskim zakresie(poniżej 300-500-700rpm ale silnik nigdy nie gaśnie. Nie chcę wymieniać "może to, może tamto" bo najzwyczajniej mnie nie stać. Jeśli ktoś zna jakiegoś konkretnego mechanika z którym można porozmawiać i specjalizuje się Japońcami byłbym bardzo wdzięczny(podkarpacie)

    0