Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak podłączyć dwie kolumny "magnat media 100" pod subwoofer Logitech

Rethix 15 Aug 2012 19:07 2349 12
    Rethix
    Level 9  
    Witam
    Ostatnio dostałem dwie kolumny i chciałbym je podłączyć do kompa . Pod kompem narazie mam podłączone głośniki firmy Logitech Z323 i chce podłączyć jeszcze do nich dwie kolumny a nie wiem jak to zrobić i czy da się to zrobić . Jestem w tych sprawach zielony więc proszę o wyrozumiałość

Dodano po 16 [minuty]:

Bardzo potrzebuje odpowiedzi na moje pytanie jak potrzeba napisze wiecej o kolumnach lub o glośnikach ktore teraz mam podłaczone do komputera

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
    D214d3k
    Level 39  
    Czy masz suba czy również 2 głośniki satelitarne? Jeśli masz satelity i nie są na gwarancji to można je rozkręcić i znaleźć kabel idący do głośników i tam podłączyć zewnętrzne kolumny które jak zakładam są pasywne (nie mają wzmacniaczy). Można pokusić się o wyprowadzenie z kolumny 3 przewodów i zamontowanie gniazda głośnikowego lub duży jack odłączającego wewnętrzne głośniki. Być może na 9 pinowym gnieździe jest taki sam rozkład jak w innym modelu ale pewności nie ma http://pinoutsguide.com/Home/logitech_subwoofer_pinout.shtml
    redliniak1996
    Level 15  
    W skrócie. Ten wzmacniaczyk może nie uradzić. Ale jeżeli chcesz to po prostu tnij kabel idacy do glosnika i podlacz do niego drugi.
    Rethix
    Level 9  
    raczej nie bede nic ciąć bo głośniki są jeszcze na gwarancji do 24.06.2013 . A jak bym podłączył bezpośrednio kolumny do subwoofera to nie spali się nic ??? W subwooferze mam jeszcze dwa wolne miejsca na głośniki .

Dodano po 2 [minuty]:

Mam suba i dwa głośniki ale nie wiem czy są satelitarne bo się na tym nie znam były w zestawie razem ze suboferem .

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
    D214d3k
    Level 39  
    No to te 2. Jak nie ma gwarancji rozkręć i szukaj 2 przewodów do głośnika(ów).
  • Helpful post
    bestboy21
    Level 40  
    Nie da się.
    Już nie wspomnę o tym że wyjście na głośniki ma obcięte pasmo a moc na wyjściu to całe 6W przy 8 ohm.

Do magnatów potrzeba porządnego wzmacniacza.

Quote:
    no to te 2. Jak nie ma gwarancji rozkręć i szukaj 2 przewodów do głośnika(ów).

Magnaty mają 4ohm, oryginalne satelity 8ohm, rozumiem że kolega funduje nowy subwoofer.
    Rethix
    Level 9  
    Z tyłu mam 4 wejścia na prawy głośnik , na lewy głośnik i jeszcze dwa wejścia "Auxiliary input" po polsku wejścia pomocnicze kable od kolumny pasują do tych wejść pomocniczych ale nie wiem do czego są te dwa wejścia pomocnicze i boje się że suba mi spali jak podłącze kolumny kolumny maja razem 300 w . Napisz czy moge podłączyć je pod wejscia pomocnicze a jak nie to jutro rozkrecam i zrobie to jakoś :)

(dj-MatyAS)
  • Helpful post
    bestboy21
    Level 40  
    Input to jest wejście nie wyjście, odpuść sobie, nie da się.
    a ) fizycznie nie możliwe
    b ) technicznie nie możliwe
    c ) w cale nie będzie głośniej grało
    d ) spalisz subwoofer
    Rethix
    Level 9  
    To jaki byś polecił wzmacniacz żebym chociaż te kolumny podłączył ??? Wzmacniacz nie za drogi jakiś bo nie mam za dużo kasy ;//
  • Helpful post
    bestboy21
    Level 40  
    To zależy ile masz do przeznaczenia ale na mniej jak 100zł nie licz.
    Rethix
    Level 9  
    chciałbym jakiś do 200 zł

(dj-MatyAS)
  • Helpful post
    bestboy21
    Level 40  
    KENWOOD KA-660 Stoi za 100zł.
    SONY TA-F235R 199zł

Wszystko w tym przedziale cenowym i epokowym co jest "made in Japan" reprezentuje sobą praktycznie taką samą jakość...... ważne żeby mógł pracować z kolumnami 4ohm i miał moc co najmniej 50W na kanał.
    Rethix
    Level 9  
    Ok wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś

(dj-MatyAS)