Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Śnieżące TV po rozdzieleniu sygnału kablówki

fad 15 Aug 2012 20:50 2790 8
    fad
    Level 16  
    Witam, proszę o pomoc w sprawie rozdzielenia sygnału analogowej telewizji kablowej. Mam 3 odbiorniki, TV1, oraz TV2 to LCD a TV3 to 14' crt. Taki układ grał dobrze do pewnego momentu aż uszkodził się drugi rozgałęziacz i na TV2 oraz TV3 zaczęły śnieżyć niektóre kanały. Postanowiłem go wymienić, ale po wymianie nadal jest kiepsko na TV2 oraz TV3. Są pewne kanały gdzie strasznie śnieżą. Postanowiłem zdiagnozować problem, i pokombinowałem trochę, odpiąłem od pierwszego rozgałęziacza TV 1, następnie odpinałem od rozgałęziacza drugiego TV 3, na TV2 nie było poprawy. Następnie pomyślałem że te 10m koncentryka leży w pobliżu przewodów elektrycznych więc zdjąłem napięcie z całego mieszkania i nadal nic. Przewody sprawdziłem miernikiem czy nie ma nigdzie zwarcia, oraz pokombinowałem z różnymi przełączeniami między rozgałęziaczami ale nadal nic. Spr na jakich częstotliwościach słabo odbierają kanały i także nie zauważyłem reguły, ponieważ najgorzej grają dwa kanały i są one na 551MHz oraz 759MHz, troszkę lepiej ale także kanały śnieżą to min: 175MHz, 191MHz, 303MHz, 600MHz, 735MHz.
    Proszę o jakieś sugestie i podpowiedź.
    Przewody koncentryczne wymieniane w zeszłym roku
    telbod
    Level 32  
    A co się wydarzyło że rozgałęźniki się uszkodziły. Ktoś je zniszczył? Tam się nie ma co zepsuć tak samo z siebie. Podejrzewam że od strony telewizji kablowej zaszły zmiany. Jeżeli sygnał do ciebie dociera za słaby możesz reklamować to w TK lub zamontować wzmacniacz.
    fad
    Level 16  
    Rozgałęziacz był w takim sensie uszkodzony że jak go trąciłem to źle odbierały kanały i musiałem nim poruszać aż załapało dobrze, później go otworzyłem i tam drucik się naderwał, to był taki ostro tandetny rozgałęziacz. W środku nic nie było prócz cieniutkiego drucika rozchodzącego się między wej->wyj. i dlatego go wymieniłem

Ale na TV1 te kanały co ostro śnieżą na TV2 oraz TV3 dobrze odbierają.
    vodiczka
    Level 43  
    Cudów nie ma, albo do rozgałęziacza dociera za słaby sygnał albo drugi rozgałęziacz jest wadliwy.
    fad
    Level 16  
    vodiczka wrote:
    Cudów nie ma, albo do rozgałęziacza dociera za słaby sygnał albo drugi rozgałęziacz jest wadliwy.

mam jeszcze jeden rozgałęziacz i zamieniałem te trzy na wszystkie sposoby i nic.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    fad wrote:
    W środku nic nie było prócz cieniutkiego drucika rozchodzącego się między wej->wyj. i dlatego go wymieniłem.

To masz pecha bo nie był to rozgałęźnik tylko jakiś trójnik.

Zainstaluj mało-stratne rozgałęźniki np. :
    drogi - http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_indukcyjny_ri-2-1_f_E2094.htm
    tani - http://www.dipol.com.pl/rozgaleznik_tv_dwudrozny_r-2_signal_R60102.htm

Obydwa godne polecenia.

Pozdrawiam.
    fad
    Level 16  
    SP5ANJ wrote:

Zainstaluj mało-stratne rozgałęźniki np. :

a dlaczego nazywają się mało-stratnymi, mają po 3,5db, moje mają takie same tłumienie
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    fad wrote:
    ... to był taki ostro tandetny rozgałęziacz. W środku nic nie było prócz cieniutkiego drucika rozchodzącego się między wej->wyj. i dlatego go wymieniłem

To o czym pisałeś wygląda na zwyczajną podróbkę rozgałęźnika a i napisy na nim można wypisywać wręcz dowolne.

Te, które zaproponowałem są sprawdzone i są "dobre".
    Oczywiście nie jest z mojej strony chęcią "za wszelką cenę", abyś kupił taki rozgałęźnik i narzucać się nie mam zamiaru, ale jeżeli coś jest dobre to dlaczego by nie przestrzec przed kupowaniem tandety - często wciskanej przez sprzedawców.

Pytałeś i otrzymałeś odpowiedź.

Pozdrawiam.
    fad
    Level 16  
    Odgrzebuje temat ponieważ są nowe fakty:

Dzisiaj zakombinowałem długi przewód koncentryczny i podłączyłem bezpośrednio z pierwszego rozgałęźnika do TV2 (później podpiąłem TV3) i pięknie działa. Gdy podpina któryś z TV poprzez rozgałęźnik (mam ich 3 rodzaje) to od razu śnieżą jak wcześniej.
    Jaki z tego morał? Czy wychodzi na to że do drugiego rozgałęźnika dochodzi za słaby sygnał? Czy zastosowanie jakiegoś wzmacniacza coś pomoże?