Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audi A4 B5 99' Lift - Nie działa otwieranie tylnej klapy

short24 16 Aug 2012 05:24 27135 7
    short24
    Level 9  
    Witam
    Mam problem z otwarciem klapy mikro styki są sprawne siłownik także natomiast sygnał ze sterownika do otwierania klapy nie wychodzi, cała centralka działa nawet domykanie szyb z kluczyka, czy jest jakaś opcja w sterowniku żeby włączyć lub wyłączyć otwieranie bagażnika?? Sprawdziłem nawet połączenie między sterownikiem a siłownikiem i wszystko jest git, proszę pomóżcie
    marios2909
    Level 10  
    Sprawdź kable przy zawiasie klapy czy nie są załamane.Ja tak miałem że w jednej pozycji wszystko działało a po zamknięciu echo.
    User removed account
    User removed account  
    josephmike
    Level 16  
    Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale tam przy zamku centralnym (tam, gdzie wkładasz kluczyk w bagażniku) powinien być mikrostyk dający sygnał o otwarciu lub zamknięciu zamka bagażnika. Sprawdź sobie, czy działa poprawnie. Ja kiedyś się męczyłem sporo czasu, sprawdzałem wszystko inne, a problem był w tamtym mikrostyku.
    short24
    Level 9  
    mikro włącznik sprawdziłem miernikiem a potem po kabelku do wtyczki sterownika załączając otwieranie i prąd dochodzi

Dodano po 55 [minuty]:

Kakil wrote:
    short24 wrote:
    Witam
    Mam problem z otwarciem klapy mikro styki są sprawne siłownik także natomiast sygnał ze sterownika do otwierania klapy nie wychodzi.

Jak to sprawdziłeś i w którym miejscu ?

Na wyjściu ze sterownika na siłownik podałem napięcie i siłownik działa

Dodano po 2 [minuty]:

josephmike wrote:
    Nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale tam przy zamku centralnym (tam, gdzie wkładasz kluczyk w bagażniku) powinien być mikrostyk dający sygnał o otwarciu lub zamknięciu zamka bagażnika. Sprawdź sobie, czy działa poprawnie. Ja kiedyś się męczyłem sporo czasu, sprawdzałem wszystko inne, a problem był w tamtym mikrostyku.

ok spróbuje bo tego nie sprawdzałem aczkolwiek jak mam otwarty bagażnik to na pulpicie świeci się kontrolka bagażnika więc chyba działa ale sprawdze
    marios2909
    Level 10  
    Miałem kiedyś podobny problem że nie chodził centralny w klapie.Jak byla podniesiona to wszystko było ok a jak zamknięta to coś nie halo.Sprawdziłem wiązkę kabli idącą w klapie następnie po ramieniu zawiasu do kasty.Wyglądało wszystko wporządku ale sprawdzając każden kabel z osobna w pewnym momencie ( w załamaniu przy zawiasie) okazał się być miękki i w tym właśnie miejscu była przerwa na zamkniętej klapie a jak klapa była otwarta to druciki w srodku izolacji sie stykały i wszystko było ok. Kabel sam w sobie nie wyglądał na przerwany , przerwany był drut w środku izolacji.
    short24
    Level 9  
    #6 20 Sie 2012 14:22 Re: Audi A4 B5 99' Lift - Nie działa otwieranie tylnej klapy
    Miałem kiedyś podobny problem że nie chodził centralny w klapie.Jak byla podniesiona to wszystko było ok a jak zamknięta to coś nie halo.Sprawdziłem wiązkę kabli idącą w klapie następnie po ramieniu zawiasu do kasty.Wyglądało wszystko wporządku ale sprawdzając każden kabel z osobna w pewnym momencie ( w załamaniu przy zawiasie) okazał się być miękki i w tym właśnie miejscu była przerwa na zamkniętej klapie a jak klapa była otwarta to druciki w srodku izolacji sie stykały i wszystko było ok. Kabel sam w sobie nie wyglądał na przerwany , przerwany był drut w środku izolacji.

sprawdzałem też tak nawet zasymulowałem zamkniecie klapy i też nie chce działać chyba będzie zepsuty sam sterownik :(
    short24
    Level 9  
    ok znalazłem usterkę problem leżał po stronie sterownika od centralnego zamykania on sterował otwieraniem wymieniłem na nowy(używany ale sprawny) i wszystko ok dziękuje wszystkim za pomoc temat uważam za zamknięty