W mojej firmie pojawił się problem sporego zużycia energii 'pozalicznikowej' czyli nie rozliczonej z subliczników najemców. Podejrzenia padły na centrale wentylacji i agregaty wody lodowej (klima). Po odczycie danych z licznika podejrzenia właściwie się potwierdziły. Okazało się również, że występuje spory pobór mocy biernej (fioletowy wykres), a co za tym idzie brzydki Tg fi (żółty wykres). Pociąga to oczywiście opłaty za moc bierną.
Rozwiązaniem według mnie jest bateria kondensatorów do kompensacji. Tu pytania moje: Czy z wykresu można orientacyjnie oszacować moc takiej baterii? Mamy problemy z sypaniem się przeróżnych urządzeń, rejestrator monitoringu, zasilacze oświetlenia, o żarówkach nie wspomnę. Czy dobrze myślę, że po instalacji baterii te problemy mogą zniknąć? Co jeszcze możecie zasugerować, ewentualnie ci jeszcze wynika z wykresu? Dziękuję za odpowiedzi.
Tygodniowy wykres mocy godzinowych. P-czerwony, Q-fiolet, Tg-żółty
Przypomniałem sobie jeszcze jedno. Ciekawi mnie, dlaczego Tg rośnie tak znacznie w nocy, kiedy urządzenia nie działają?
Rozwiązaniem według mnie jest bateria kondensatorów do kompensacji. Tu pytania moje: Czy z wykresu można orientacyjnie oszacować moc takiej baterii? Mamy problemy z sypaniem się przeróżnych urządzeń, rejestrator monitoringu, zasilacze oświetlenia, o żarówkach nie wspomnę. Czy dobrze myślę, że po instalacji baterii te problemy mogą zniknąć? Co jeszcze możecie zasugerować, ewentualnie ci jeszcze wynika z wykresu? Dziękuję za odpowiedzi.

Tygodniowy wykres mocy godzinowych. P-czerwony, Q-fiolet, Tg-żółty
Przypomniałem sobie jeszcze jedno. Ciekawi mnie, dlaczego Tg rośnie tak znacznie w nocy, kiedy urządzenia nie działają?