Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia - Centralny zamek nie otwiera lewych drzwi pasażera

apollo229 16 Aug 2012 16:52 37128 19
    apollo229
    Level 21  
    Witam,
    Mam problem z centralnym zamkiem w mojej Skodzie, otóż problem polega na tym iż po zamknięciu drzwi (z kluczyka) i ponownym ich otwarciu, nie otworzyły się tylne drzwi za pasażerem. Rozebrałem tapicerkę, ale nie zobaczyłem żadnych przetartych przewodów, kostki też wyglądają ładnie (żadnych zaśniedziałych konektorów). Nie wiem gdzie można szukać usterki, czy siłownik mógł się uszkodzić? Może jest jakiś sposób otwarcia tych drzwi, bardzo proszę o pomoc, bo przy małych dzieciach przenoszenie ich z jednej strony jest bardzo uciążliwe.
    Przewody które dochodzą do wiązki to: niebieski, brązowy, zielony, niebiesko-szary, żółty i szary. A pod sterownikiem z tego co kojarzę to czerwony i niebieski (ale tego koloru nie jestem pewien). Może istnieje możliwość zrobienia jakiegoś "zwarcia" żeby otworzyć te drzwi, bo niestety cięgnami nie można ich otworzyć :cry:
    Anonymous
    Anonymous  
    apollo229
    Level 21  
    Na jakie kolory przewodów?
    andrend
    Level 26  
    Spróbuj w czasie otwierania pukać w pobliżu klamki. To jest uszkodzenie mikrosyku.
    Pozdrawiam.
    ociz
    Moderator of Cars
    Szary i żółty od silniczka.
    Od kiedy pasażer siedzi z lewej strony...?
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ociz wrote:
    Od kiedy pasażer siedzi z lewej strony...?

Mówimy o tylnych drzwiach ;)
    apollo229
    Level 21  
    Witam,
    Próbowałem się dostać do tego modułu, ale nie ma tam zbyt dużego dojścia. Tapicerka nie dała się zdjąć do końca (trzymają śruby od strony foteli). Napiszcie mi może gdzie dokładnie podać prąd, żeby zdjąć blokadę. Wiem, że na żółty i szary, ale co na który podać, żeby nie zrobić gorzej.
    Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    apollo229
    Level 21  
    Witam,
    Boczek prawie okręcony, ale od strony tylnej kanapy nie można odkręcić wkrętów i tu robi się problem. Poza tym wszystko widać. Napiszcie mi Koledzy na który z tych przewodów podać prąd i jaka powinna być jego biegunowość.
    Dziękuję
    konrad98-47
    Level 21  
    Sprawdź kostkę na słupku.A centralny masz na prąd czy na powietrze??
    apollo229
    Level 21  
    Kostka na słupku ładna, żadnych zaśniedziałych konektorów ani przerwanych przewodów. Centralny na prąd
    konrad98-47
    Level 21  
    no to podaj pod silniczek prąd.Powinno się otworzyć.

Dodano po 1 [minuty]:

żółty plus a szary minus.(nie jestem pewien.)

Dodano po 21 [sekundy]:

Nie odpowiadam za szkody.
    Pati
    Level 27  
    konrad98-47 wrote:
    A centralny masz na prąd czy na powietrze??

Octavia na powietrze ;D??

Najlepiej na krótko jak koledzy mówią, a jak nie to dłutowanie czeka. Ja mam już to opanowane bo te silniki często padają, najbardziej w passatach po zalaniu komfortu.

Dodano po 1 [minuty]:

I podstawowe pytanie czy korba czy silnik. Bo jak korba to da sie podać ze słupka, jak silnik to tylko z pod tapicerki.
    apollo229
    Level 21  
    Pati wrote:

I podstawowe pytanie czy korba czy silnik. Bo jak korba to da sie podać ze słupka, jak silnik to tylko z pod tapicerki.

Szczerze to nie wiem o co chodzi, czy o sposób otwierania szyby? Jeśli tak to jest manualne otwieranie.
  • Helpful post
    Pati
    Level 27  
    To jak masz "manualne" otwieranie to przewody do centralnego idą przez słupek w drzwiach i tam można sie podpiąć. Idą do modułu komf. pod schowkiem. Kolorów nie pamiętam.
    apollo229
    Level 21  
    Widziałem tą kostkę w słupku i przez ją właśnie miałem zamiar podać napięcie. Chodziło mi tylko o kolory przewodów na których trzeba to zrobić i jaką biegunowość zastosować.
  • Helpful post
    Pati
    Level 27  
    zmierz sobie rezystancję między kablami dla silnika będzie ok 1 do 10 om. Dla styku będzie poniżej 1 oma na pewno. Tylko sprawdź ile masz na zwarciu kabli i skompensuj.

Dodano po 49 [sekundy]:

a polaryzację to sobie ustalisz
  • Helpful post
    THC89
    Level 10  
    Witam

Aby otworzyć TYLNE drzwi trzeba podłączyć Plus (+) pod kabel szary a minus (-) pod kabel żółty.

W przypadku podłączenia kabli na odwrót zamek się zamyka.
    apollo229
    Level 21  
    Drzwi otwarte !!! :D
    Dziękuje wszystkim za pomoc.
    Temat zamykam