Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stacja lutownicza - chinol a 2x droższa marka

młodzianin 16 Aug 2012 19:13 4074 17
    młodzianin
    Level 9  
    Witam . :D
    Jestem (bardzo) początkującym ,,elektronikiem"(o ile tak się mogę nazwać) .

Poszukuje jakąś stację lutowniczą hot air i grotówkę w jednym .
    Na początku pomyślałem o jakiejś chińskiej Yihua ale po przeglądnięciu opinii i artykułów na jej temat zniechęciłem się i to bardzo .
    Poszukuje stacji która będzie służyła przez lata (ewentualnie drobne naprawy typu wymiana grzałki).
    Zacytuje jedną wypowiedź z na temat tego chinola (tj. Yihua/Zhaoxin):
    Quote:
    ,,Kto kupuje tanio ten kupuje dwa razy"

Pomyślałem poszukać coś lepszego i droższego zarazem (500zł- taka górna granica mojego budżetu).
    Pomyślałem o droższej ZD-987 lub ZD-982 lub też ZD-912.

Mam odnośnie nich kilka pytań :
    Mieliście do czynienia ze sprzętem ZD ? [pytam tu o opinie posiadaczy tego sprzętu a nie coś typu: nie kupuj tego badziewia bo to chinol. Ja jakoś nie spotkałem się ze złymi opiniami na jego temat]
    Czy da się do którejś z w/w podłączyć pistolet od rozlutownicy tego samego producenta? Link

Sprzętu na razie bene używał góra 3 razy w tygodniu po ok 2godz , ale wraz ze wzrostem doświadczenia i wieku będzie on używany coraz częściej .

Hmmm chyba że możecie polecić coś innego - ale pamiętając że zależy mi też na hot air gdyż sporadycznie będę go używał go gięcia polistyrenu HIPS . Może osobno gotówka a osobno hot air ?

Piszcie co sądzicie na ten temat.
    Pozdrawiam.
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A ty myślisz, ze te ZD, to co to jest? Chińczyk i to pełną gębą. miałem wątpliwą okazję pracować na stacji ZD916 i mam bardzo złe zdanie-
    - pierwsza kolba sobie wzięła i pękła, ładnie, na okrągło, cały gwint na który nakręca się przód kolby sobie "odlatał";
    - kolba nagrzewała się dość mocno, w zasadzie po kilu godzinach pracy to trzymałem ją za koniec;
    - grot był jakiś dziwny... mając doświadczenie z pracą na solomonie i wellerze, gdzie grot się po prostu ślizgał po punktach lutowniczych, to tutaj jakbym ciągnął gumką do ścierania po szkle - jakiś niefajny opór;
    - sama stacja działała też ciekawie - po każdym włączeniu rano, trzeba nią było trzasnąć o stół, bo coś w niej nie stykało, jak załapała, to chodziła, ale wstrząs co rano był konieczny (sprzęt nie był mój, więc nie naprawiałem);
    - rozlutownicy od tego zestawu to bałem się używać, nie dość, ze mi się zapchała już przy pierwszym użyciu (po przeczyszczeniu działała), to pistolet był jakiś koślawy i sprawiał wrażenie, że zaraz się rozleci;
    - hot aira nie używałem, bo nie potrzebuję u siebie.
    Jeśli chcesz mieć sprzęt na dłużej, to przejrzyj sobie, co w ofercie ma Solomon lub Xytronic. Potem to już Weller, Pace, ale ceny rosną...
    młodzianin
    Level 9  
    A coś konkretniejszego ,,na lata" za cenę ok 500 zł .Może być osobno oporowa a osobno hot air .
    Stacja Xytronic LF369D ma cenę do przyjęcia lecz martwi mnie ta moc 45 W .A jak wygląda sprawa z grotami ?
    malboro51
    Level 13  
    Na allegro masz mało używana PT738 za 550zl a nowa za 800zl wiec tez okazja

http://allegro.pl/stacja-lutownicza-lutownica-hot-air-pt738-i2564798292.html

Ja używam AOYOE 2702A+ za prawie tysiaka z rozlutownicą i polecam, chodzi elegancko oraz trzyma temp, mam tez mojego pierwszego WEP 852D+ i własnie ci powiem że na sam początek to świetny sprzęt oraz moge polecic Zhaoxin i PT jak najbardziej, tanie grzałki jak do hota oraz lutownicy, więc nie patrz bo i tak wszystko to chińczyki tylko że np droższa na lepszych częściach ale nie koniecznie, ja nawet oddzielnie zakupiłem lutownice PT 937, powiem że wart zakup wyżej wymienionych.

Moc 45W to i tak bardzo dobry wynik moja sama PT 937 ma 40W a nowszy model ma 70W ale to i tak chińskie a oni lubią zawyżać, nie martw się na moc grzałki bo i tak jak na chińską jest świetna a najlepsza PACE ma 51W wiec nie wiem w czym sie martwisz o moc grzałki
    młodzianin
    Level 9  
    Ale Xytronic LF369D ma w sumie cenę w miarę do przyjęcia (około200zł).Co byś powiedział na tego Xytronic'a i jakiegoś hot air'a za około 200-300zł ?
    Albo stacje lutowniczą za 200-300zł a hot'a za ok. 200zł ?
    No chyba że nie ma za 300 zł jakiegoś lepszego hot air'a to pomęczę się jeszcze trochę z opalarką (jak wcześniej wspomniałem hot air'a będę sporadycznie używał do gięcia HIPS).
    krzycho123
    Level 31  
    LF369 to trochę hybryda, ta stacja ma kolbę zasilaną bezpośrednio z 230V. Przez to zminimalizowali koszty - brak trafa ale to również problem z wymianą kolby jak się rozpadnie bo jest na stałe przypięta to stacji.

W sumie nie jest taki zły ale kilka wątków o problemach z nią już widywałem na elektrodzie.
    młodzianin
    Level 9  
    Tak ogólnie to hot air'a może nie bede kupował z tego względu że chyba nie opłaca się go kupować dla sporadycznego zgięcia kilku arkuszy polistyrenu hips pod kontem prostym .

Czy moglibyście mi polecić jakąś dobrą stacje na lata najlepiej z termoparą do ok 200-250zł no chyba żeby to miała być super stacja 2x lepsza od tych co za 250 zł to zgadzam się na 300 zł .

Czy możecie coś powiedzieć na temat stacji lutowniczych Velleman ? Producent mi mało znany jest .
    malboro51
    Level 13  
    ,,Witam . Very Happy
    Jestem (bardzo) początkującym ,,elektronikiem"(o ile tak się mogę nazwać) ."

Boje sie pomyśleć co mogłeś robić opalarką w elektronice....

He he z termoparą za tą cenę to nie znajdziesz, wszystko robione jest tak że trafo daje wyliczone napięcie przez chinola i tak ma na oko grzać, na stacji masz 300 stopni a załóżmy grzałka szwankuje lub spalona a stacja myśli że wszystko spoko. To są bardzo dobre stacje hot i luto w jednym, grzałki są w cenach 10-20zł więc śmiało kupuj nie wydziwiaj.

Jakie złe opinie? A co ci potrzeba więcej niż wylutowanie elementu, sprawny hot i luto, nawet świetnie nadają się do reflow.

Ogólnie ZD fajne sa ponieważ wyświetlają temp rzeczywistą oraz taka jaką ustawisz, powiem tak te tanie do zlóżmy 300zl maja max 40W a w realu na pewno trochę mniej, 600zl masz już do 70W, właśnie np w Aoyue są konkretne grzałki ceramiczne wraz z grotem 1 sztuka za 80zł wiec w tych stacjach pewniejsze 70W, zostaw tą opalarkę w garażu, bo jest sporo elektroników na allegro z opalarką w ręku, ja zajmuje się reballingiem a zainwestowałem prawie 10 tys a większość ludzi z opalarką w ręku psuje tylko reputację nazywając swoje metody naprawą, nie dość że garstka osób zajmuje się reballingiem profesjionalnym.

Mam na sprzedanie stacje lutownicza zobacz

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11221555#11221555
    młodzianin
    Level 9  
    malboro51 wrote:
    Boje sie pomyśleć co mogłeś robić opalarką w elektronice....

Przysięgam że w elektronice nic opalarką nie robiłem (i nie zamierzam). :wink:
    Jak dotąd tylko wlutowywałem drobne elementy oporówką za 10 zł.
    Tak jak napisałem potrzebuje czegoś na lata .

Co powiesz na temat (chyba) niemieckiego Monacor SIC-540 . Posiada wyświetlacz z zadaną temperaturą i temperaturą aktualną , no i nie jest chińska . Groty i grzałki takie drogie nie są więc ...

A może Aoyue 937+ są niby markowe , albo PT 2900 (chyba dobry sprzęt jak na tą cenę) .

malboro51 wrote:
    Mam na sprzedanie stacje lutownicza zobacz

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11221555#11221555

Niestety nie skorzystam - za dodatkowe 30 zł wole mieć ją nówkę Z GWARANCJĄ .
    bestler
    Admin of DIY, Automation
    Te chinole Aoyue nie są takie złe, tylko groty trzeba dopasować od czegoś innego.
    Mam PT968 już z 4 lata. Oryginalna kolba pękła, więc dokupiłem na allegro inną (do tego modelu). Groty dobrałem od lutownicy Xytronics: XY03 (tego najczęściej używałem) i do niedawna używałem tylko tej stacji poza tym, że nagrzewa się rączka to byłem zadowolony. Próbowałem robić jakiś układ czasowego rozłączania, ale z marnym skutkiem.

Podsumowując, uważam takie rozwiązanie (stacja PT...) z przerobioną kolbą za dobre, ponadto hot-air - całość jest ok za niewielkie w sumie pieniądze.
    malboro51
    Level 13  
    Za niewielkie pięniądze ale i w zupełności wystarcza
    młodzianin
    Level 9  
    Nie chce kupować sprzętu który może okazać się ,,niewygodny" .
    Jeżeli miałbym kupować kompletną chińszczyznę to wolałbym pozostać jednak przy mojej sprawnej lutownicy za dychę .

Poważnie się zastanawiam nad czymś z Xytronic'a . Myślę nad modelemLF1680 tylko nie wiem czy przyda mi się termo pęseta . Możecie mi przybliżyć jej temat? Wygodne to to jest w użytkowaniu ?
    MMG
    Level 10  
    Ja ze swojej strony też polece Quick 706 . Naprawdę wygodnie się ją manewruje.
    młodzianin
    Level 9  
    ^^ Kupiłem już Xytronic LF1600 i sprawuje sie sie zarzutów . niedawno kupiłem jeszcze transformatorówkę za 30 zł .

A co do mojej stacji to mam pytanie :
    Czy to normalne że po założeniu oryginalnego grota wyczuwam wyraźny lekki luz między grotem a ceramiczną grzałką ?
    Może i głupie pytanie ale jest to moja pierwsza stacja .
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pomyśl. Hasło do przemyślenia - rozszerzalność cieplna.
    młodzianin
    Level 9  
    No ale żeby ceramika się aż tak rozszerzała to nie wiedziałem . 8-O