Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CB Alan 101 brak nadawania i odbioru.

16 Sie 2012 19:37 2358 4
  • Poziom 37  
    Witam
    Dostałem do naprawy alana 101. Właściciel wkręcił zbyt długą śrubę a następnie uruchomił radio.

    Uszkodzone elementy to. C21 - elektrolit 10uF (całkowicie zmasakrowany) koło VFO oraz dioda D201 DA90 (płytka p.cz) wymieniłem na 1n4148 ostatecznie wstawiłem aap123 (nie wiem co to da90 i brak informacji).

    Profilaktycznie przelutowałem wszystkie pionowe płytki oraz podejrzane elementy.

    Radio odpala i nadaje bo zapala się pełna linijka lecz nie odbiera.
    Po odkręceniu głośności na max słychać cichy brum m.cz przy czym brum ten można wyciszyć SQ na resztę całkowity brak reakcji.

    VCO na szybko sprawdzone (płynnie się zmienia napięcie przestrajania syntezy więc stwierdzam, że ok).

    Na dotykanie gniazda antenowego brak reakcji/ szumu nic.

    Radio sprawdziłem z 2 sztuką i tak:
    Uszkodzone radio Tx drugie Rx. Radio stawia nośną (jest moc modulacji brak)
    Sprawne radio Tx alan na Rx jest niewyraźny odbiór przy wyłączonym SQ i RF na min. Dźwięk skrzeczący mało wyraźny.

    Q1 sprawdzony nie blokuje w.cz, przejście gniazda antenowego na pcb sprawdzone, przelutowane luty płytek pionowych z płytą główną.

    Końcówka M.cz sprawna, gruszka też ok


    Idąc od tyłu (dotykając tranzystorów p.cz) do filtru 455 jak i zaraz za nim jest typowy szum natomiast zaraz za 455 i po filtrze 10.7 brak wyraźnej reakcji przy czym Q201 na mierniku jest ok
  • R.I.P. Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    mkpl napisał:
    VCO na szybko sprawdzone (płynnie się zmienia napięcie przestrajania syntezy więc stwierdzam, że ok.

    A jakie są napięcia w.cz. . :?:
    Cytat:
    Na dotykanie gniazda antenowego brak reakcji/ szumu nic.

    Nie działa mieszacz I p.cz. .

    Cytat:
    Idąc od tyłu (dotykając tranzystorów p.cz) do filtru 455 jak i zaraz za nim jest typowy szum natomiast zaraz za 455 i po filtrze 10.7 brak wyraźnej reakcji przy czym Q201 na mierniku jest ok


    CB Alan 101 brak nadawania i odbioru.


    Pozdrawiam.
  • Poziom 30  
    Marcinie w takich sytuacjach nie warto się męczyć.
    Po prostu zrób przeszczep sygnału w tę i z powrotem ze sprawnego dawcy i po chwili będziesz miał diagnozę.
  • Poziom 37  
    Napięcia w układzie:
    CB Alan 101 brak nadawania i odbioru.

    Zapisałem w formie obrazkowej bo łatwiej przedstawić.

    Co do napięć w.cz sprawdzę jutro z rana choć zakładam, że 10,240 na pewno jest choć częstotliwość też dokładnie zmierzę. Czy od strony mieszacza będzie ok? nie chcę odstroić kwarcu przy syntezie. Co ciekawe sam kwarc jest na 10.2381 MHz

    VFO też działa jak pisałem synteza poprawnie reaguje. Tu częstotliwość też sprawdzę choć skoro 2 radiotelefon reagował jest mniej więcej w kanale a i sama przyczyna usterki raczej wyklucza ten obszar
  • Poziom 37  
    SP5ANJ napisał:
    Witam.
    mkpl napisał:
    VCO na szybko sprawdzone (płynnie się zmienia napięcie przestrajania syntezy więc stwierdzam, że ok.

    A jakie są napięcia w.cz. . :?:
    Cytat:
    Na dotykanie gniazda antenowego brak reakcji/ szumu nic.

    Nie działa mieszacz I p.cz. .

    Cytat:
    Idąc od tyłu (dotykając tranzystorów p.cz) do filtru 455 jak i zaraz za nim jest typowy szum natomiast zaraz za 455 i po filtrze 10.7 brak wyraźnej reakcji przy czym Q201 na mierniku jest ok


    CB Alan 101 brak nadawania i odbioru.


    Pozdrawiam.




    Częstotliwości sprawdzone. Wszystko w normie.
    Padła I. P.cz miałeś rację. Filtr 10.7 sprawny, 10.240 do przemiany dociera. Tranzystor na mierniku sprawny. Spadek napięcia na R203 około 100mV. Uzwojenia filtru L2 jak najbardziej dobre.

    Jak dotykam 5 pin p.cz słychać ładny czysty brum. Przed filtrem CF2 dotykanie połączenia z R11 już nie daje szumu tylko trzaski podczas dotykania metalowym narzędziem.

    CF1 i CF2 podmieniłem testowo na 10n i brak zmian na mierniku też są ok


    Gdzie szukać błędu? zimnych lutów brak przelutowałem całą płytkę

    Zastanawiam się nad podmianą tranzystora 1 p.cz. Można tam wstawić coś z seri BC?