Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Resetowanie wsadu do baterii, ale nie programem SBW

janwoj111 17 Aug 2012 14:59 6357 7
    janwoj111
    Level 17  
    Czy istnieje jakiś program, którym można zrestować plik wsadu baterii a następnie wgrać przy pomocy uniwersalnego programatora do programowania różnych pamięci. Niestety przy pomocy programu SBW i interfejsu na 74LS06 mimo dokładnego sprawdzenia samego scalaka i połączeń nie jestem w stanie uzyskać transmisji przez złącze LPT. W programie SBW wykazuje, że Adapter OK i nic poza tym. Nie można ściągnąć informacji o baterii jak również wsadu po podłączeniu się bezpośrednio do np. 24C02. Robię to za pośrednictwem opisanego wcześniej programatora uniwersalnego i tym samym sposobem programuję pamięć EEPROM. Widzę, że wielu forumowiczów zgłasza prośbę o zrestowanie posiadanego wsadu a czy nie można zrobić tego we własnym zakresie posiadając żródłowy wsad ściągnięty takim jak mój programator. Po co zawracać głowę niektórym Kolegom tak prostą czynnością, kiedy można pytać o jakieś poważniejsze sprawy z którymi nie można sobie poradzić we własnym zakresie.
    Pozdr.
    Janwoj111
    janwoj111
    Level 17  
    Komunikacja z programem SBW przez interfejs została uruchomiona przez zamianę portu LPT na typ ECP w BIOS-ie. Niby wszystko jest OK, bo EEPROM można już odczytać i zapisać go w postaci pliku, można również go zaprogramować z innego pliku, problem tkwi przy resetowaniu zawartości pamięci a mianowicie licznik cykli zeruje się, następuje ustawienie aktualnej daty, natomiast nie zapamiętuje ustawionej pojemności baterii np. 4400mAh. Ustawienie dowolnej pojemności powoduje, że w pliku zapisana zostaje każdorazowo wartość 64mAh. Jaki może być powód, że ustawiona wartość FCC nie zostaje zapisana w pamięci.
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Czy posiadasz pełną wersję SBW? Spróbuj zainstalować be2worksa w wersji 2.82, ale nie wyższej i w nim spróbuj resetu twojego wsadu. Chyba be2works robi to lepiej.
    janwoj111
    Level 17  
    Niestety jest to wersja demo. Teraz pojawił sie nowy problem a mianowicie w wyniku dużej ilości prób z elektroniką, którą przy każdym wgrywaniu trzeba wyjąć i odłączyć, uszkodził się układ BQ2060, pojawiło się zwarcie na jego wejściu SDA. Przy wlutowanym 24C01 nie można teraz wgrać wsadu i zawiesza się wówczas program SBW. Dopiero wylutowanie EEPROM-u daje możliwość wgrania wsadu, ale w tym stanie nie ładuje się bateria. Muszę znależć odpowiednią elektronikę lub przynajmniej BQ2060. Dotyczy to baterii BTP-43D1 od Acera TravelMate 230.
    Pozdr.
    Janwoj
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Samych układów BQ2060 mam dużo, ale są wylutowane z różnych baterii.Niestety nie pamiętam, czy któryś jest z Acera, ale, ponieważ program kontrolera jest chyba (?) jeden, reszta jest zawarta w eepromie. Jednak do końca nie mam pewności. Jeśli chcesz, mogę ci wysłać kontroler.
    janwoj111
    Level 17  
    Chętnie skorzystam z propozycji. Rozglądałem się z za jakimiś uszkodzonymi bateriami ( wyekspolatowane ogniwa), ale są w takiej cenie, że już kupić sprawną baterię. Przy okazji uszkodził mi się programator z firmy Epsilon, którym początkowo programowałem EEPROM-y jak nie chciał mi wystartować opisany interfejs 74LS06. Jak to mówią nieszczęścia chodzą parami. Ten programator będę musiał wysłać do firmy, bo samemu trudno będzie naprawić tym bardziej, że nie mam schematu a nowy kosztuje 75 zł i mam do niego wiele adapterów. Podaj na jakich warunkach możesz podesłać dwie sztuki (na wszelki wypadek), wydaje mi się, że ten kontroler jest uniwersalny i powinien pasować w każdym układzie.
    Pozdr.
    Janwoj
    Wiesław Rzepka

Level 32  
    Kontrolery - sprawne, sprawdzone po 10 PLN za sztukę i 6,50 pln polecony
    janwoj111
    Level 17  
    Dziękuję za propozycję. Muszę przyznać, że ta bateria, którą chciałem naprawić dotyczy mojego drugiego laptopa znacznie słabszego od posiadanego i faktycznie może narazie pracować bez baterii. Poza tym czekam, bo być może dostanę wyeksploatowaną baterię Fujitsu Siemens, która posiada ten właśnie scalak i wówczas spróbuję go przełożyć nie wiadomo jeszcze z jakim skutkiem i dlatego specjalnie nie chcę już w nią inwestować. Dlatego, gdybyś był skłonny sprzedać po 5 zł za sztukę to jeszcze mógłbym się zdecydować na 2 szt + przesyłka.