Posiadam kablówkę z firmy Inea, dekoder Digit MF4-K podłączony do komputera przez kartę telewizyjną.
Kabel jest podłączony jednocześnie przez rozdzielacz do telewizora CRT bezpośrednio do wejścia antenowego i można odbierać programy (w kablu są zarówno sygnały cyfrowe do dekodera, jak i analogowe, które odbiera telewizor).
Zauważyłem, że jak się ogląda TVN, to co ok. minutę jest zanik sygnału (czarny obraz i cisza) na ok. 2 sekundy. W tym czasie na telewizorze nie ma żadnego zaniku, zanik mam tylko na komputerze (tam, gdzie oglądam przez dekoder).
Natomiast w przypadku Polsatu nie ma żadnego problemu ani zaników.
Kontroluję wartości sygnału wyświetlające się po wciśnięciu zielonego przycisku na pilocie.
Podczas normalnego oglądania (tak samo jest w przypadku Polsatu):
Poziom sygnału 65%
Jakość sygnału 100%
Podczas zaniku:
Poziom sygnału 65%
Jakość sygnału 0%
Czy problem jest u mnie, czy w firmie kablówkowej, skąd pochodzi sygnał docierający do mnie?
Jeżeli u mnie, to co należy sprawdzić i co można ewentualnie zrobić?
Kabel jest podłączony jednocześnie przez rozdzielacz do telewizora CRT bezpośrednio do wejścia antenowego i można odbierać programy (w kablu są zarówno sygnały cyfrowe do dekodera, jak i analogowe, które odbiera telewizor).
Zauważyłem, że jak się ogląda TVN, to co ok. minutę jest zanik sygnału (czarny obraz i cisza) na ok. 2 sekundy. W tym czasie na telewizorze nie ma żadnego zaniku, zanik mam tylko na komputerze (tam, gdzie oglądam przez dekoder).
Natomiast w przypadku Polsatu nie ma żadnego problemu ani zaników.
Kontroluję wartości sygnału wyświetlające się po wciśnięciu zielonego przycisku na pilocie.
Podczas normalnego oglądania (tak samo jest w przypadku Polsatu):
Poziom sygnału 65%
Jakość sygnału 100%
Podczas zaniku:
Poziom sygnału 65%
Jakość sygnału 0%
Czy problem jest u mnie, czy w firmie kablówkowej, skąd pochodzi sygnał docierający do mnie?
Jeżeli u mnie, to co należy sprawdzić i co można ewentualnie zrobić?