Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Digit MF4-K - Zanik stacji TVN

andrzejlisek 17 Aug 2012 18:25 1788 3
    andrzejlisek
    Level 29  
    Posiadam kablówkę z firmy Inea, dekoder Digit MF4-K podłączony do komputera przez kartę telewizyjną.

Kabel jest podłączony jednocześnie przez rozdzielacz do telewizora CRT bezpośrednio do wejścia antenowego i można odbierać programy (w kablu są zarówno sygnały cyfrowe do dekodera, jak i analogowe, które odbiera telewizor).

Zauważyłem, że jak się ogląda TVN, to co ok. minutę jest zanik sygnału (czarny obraz i cisza) na ok. 2 sekundy. W tym czasie na telewizorze nie ma żadnego zaniku, zanik mam tylko na komputerze (tam, gdzie oglądam przez dekoder).

Natomiast w przypadku Polsatu nie ma żadnego problemu ani zaników.

Kontroluję wartości sygnału wyświetlające się po wciśnięciu zielonego przycisku na pilocie.

Podczas normalnego oglądania (tak samo jest w przypadku Polsatu):
    Poziom sygnału 65%
    Jakość sygnału 100%

Podczas zaniku:
    Poziom sygnału 65%
    Jakość sygnału 0%

Czy problem jest u mnie, czy w firmie kablówkowej, skąd pochodzi sygnał docierający do mnie?

Jeżeli u mnie, to co należy sprawdzić i co można ewentualnie zrobić?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    andrzejlisek
    Level 29  
    Dzisiaj zgłosiłem ten problem i czekam na odpowiedź.

Oglądałem również TV4 i nie ma problemów.

Zauważyłem, że zanik jest dokładnie co 60 sekund.

Nastroiłem automatycznie programy w nadziei, że trafi na inną częstotliwość, na której jest dobry sygnał TVN i problem nie ustąpił. Nastroił dla TVN tą samą częstotliwość.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Oddzwonili i powiedzieli, że u nich jest wszystko w porządku i że przyczyną mogą być jakieś zakłócenia i że kabel powinien być potrójnie ekranowany. Myślałem, zeby dla pewności wymienić kabel, ale wcześniej wytropiłem, że problem dotyczy rozgałęzienia sygnału na OTV i dekoder.

Do wyjścia filtru (układ z wejściem podłączony do kablówki i 3 wyjściami radio, tv, data) był podłączony trójnik i od niego kable do telewizora i dekodera. Jeżeli odłączy się kabel prowadzący do telewizora, to problem ustępuje. Ponieważ ten trójnik to tylko rozgałęźnik bez żadnych układów w środku, kupiłem taki splitter, tylko, że jest napisane 5-1000MHz

http://www.ast-anteny.com.pl/product/image/10747/1_6adf17188d86.jpg

Niestety, problem nie ustąpił (jest zanik, jak są podłączone oba urządzenia, z jak tylko dekoder, to nie ma zaników).

Przy podłączaniu kabli, jak się nakrętka od kabla dotyka końcówki na splitterze, to widać mała iskrę, po przypadkowym jednoczesnym dotknięciu ręką metalowej nakrętki kabla i splittera przed połączeniem poczułem porażenie prądem. W domu jest instalacja elektryczna starego typu bez uziemienia. Czy to jest normalne?

Gdzie szukać problemów i co mozna zrobić?