Witam. Czy zna ktoś budowę klimatyzacji w Toyocie avensis T25 (2003-....) ? Chodzi mi o imiejscowienie zaworu rozprężnego. We wszystkich znanych mi autach zawór ten umieszczony był tuż przed samym parownikiem, czyli przy grodzi pomiędzy przediałem silnikowym a kabiną. I w takim układzie podczas pracy klimatyzacji przewody dochodzące do grodzi są: cieńszy - ciepły, a grubszy - chłodny. Wynika to z tego że cieńkim przewodem płynie sprężony czynnik, i schładza się on dopiero za zaworem rozprężnym. Natomiast w mojej Toyocie cieńki przewód biegnący w komorze silnika jest tak zimny że pokryty szronem, i to bardzo mocno. Sprawdziłem w którym miejscu rozpoczyna się jego oszronienie, okazuje się że z przodu przed skraplaczem znajduje się coć co wygląda jak zawór, podłączone sa do niego 4 przewody, zarówni te biegnące od skraplacza do parownika, jak i te biegnące od sprężarki do skraplacza, a dodatkowo przewody elektryczne. Ale zmiana temperatury tej rurki mam miejsce jeszcze kilka centymetrów wcześniej, pomiędzy skraplaczem a tymże zaworem, tuż za połączeniem śrubunkowym. Wynika z tego iż w tym miejscu następuje rozprężanie czynnika. Czy to jest normalne? czy w tym miejscu znajduje sie zawór rozpręzny, czy może u mnie w układzie było jakies zanieczyszczenie, i w tym miejscu utknęło robiąc kryzę, i powodując taki efekt? Pytam bo niegdzie w internecie nie mogę znaleźć informacji gdzie w tym aucie znajduje się zawór rozprężny, co rozwiało by moje wątpliwości.