Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Felicja 1.9 D - slabo pali na cieplym silniku

art66x 19 Aug 2012 20:08 3453 6
    art66x
    Level 9  
    Witam wszystkich .Od niedawna stałem się posiadaczem skody Felicji rocznik 2000 przebieg 174 tys.km ze sprawdzonym silnikiem VW 1.9 Diesel.Nieszczęście polega na tym ze bardzo dobry i niezawodny silnik został wyposażony w pompę wtryskową Lucasa.Rano gdy jest zimny silnik samochód odpala wyśmienicie bez problemu,na rozgrzanym silniku po 10 min już po trzy- krotnym obrocie ale po godzinie już nie jest to takie proste-pali pod dwóch- trzech cyklach kręcenia rozrusznikiem.Trochę poczytałem na forach o problemach związanych z silnikiem 1.9 d z pompą Lucasa ale może ktoś w praktyce zmierzyl sie z takim problemem i podpowie jakie jest najlepsze rozwiazanie .Pozdrawiam !
    aron20000
    Level 22  
    Miałem problem z lukasem w peugeocie 206, nie wiem jakie jest to rozwiązane konstrukcyjnie, czy jest taka sama itd., ale naprawiłem problem naprawiając i regenerując głowicę. Człowiek jeździ już 2 lata i nawet na mrozach nie ma już problemów. Wiec proponuje spr. ciśnienie. Nie kojarze jaki Lukas tam siedzi. Generalnie problem odpalania na ciepłym wskazuje (w grupie Vag) na problemy z pompa wtryskową. Więc temat do pogrzebania. Pozdro
    art66x
    Level 9  
    Serdecznie dziękuje za podpowiedz ale myślę ze cały problem leży po stronie pompy.Głowica na 100 % jest ok.Pozdrawiam .Czekam na kolejne sugestie i porady.
    ociz
    Moderator of Cars
    Zacznij od podstaw, czyli sprawdzenie ciśnienia sprężania i kąta wtrysku, a nie wymyślasz.
    art66x
    Level 9  
    dziękuje za sugestie ale już sprawdziłem jest ok!
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    aron20000 wrote:
    naprawiłem problem naprawiając i regenerując głowicę.

Koledze chodziło o głowicę pompy. I ma rację.
    art66x
    Level 9  
    AAAaa teraz rozumie mam kilka namiarów na warsztaty naprawiające głowice w pompach Lucasa.W jakich realiach finansowych zamyka się naprawa głowicy pompy?Na czym polega naprawa?Wymiana określonych części czy tylko regulacja?

Dodano po 7 [minuty]:

W Sobotce kolo Wrocławia zaproponowano mi usługę naprawy pompy za 550 zł?