Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

C# i SQL - Polączenie z zewnetrzna baza danych i odczyt jej zawartosci

sikor69pl 21 Sie 2012 15:01 2514 1
  • #1 21 Sie 2012 15:01
    sikor69pl
    Poziom 2  

    Witam, mam problem szukajac tu na forum zrobilem tylko poczatek czyli polaczylem sie z baza danych

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Problem jest w tym ze nie wiem jak teraz wyswietlic dane tym bardziej ze znajduja sie dokladnie w it.dbo.uzytkownik i tam sa kolumny np imie nazwisko jak teraz wyswietlic jedna z nich lub wiele w listboxach?? [/code]

    0 1
  • #2 21 Sie 2012 15:22
    marcinj12
    Poziom 40  

    No to za dużo nie zrobiłeś :], w dodatku nie tak jak trzeba...
    To InitializeComponent() skąd się tam wzięło?? Mam nadzieję że to nie wywaliłeś tego z konstruktora?
    Generalnie na to o co pytasz jest mnóóóóóóstwooooo przykładów na sieci, aż dziw że nic nie znalazłeś... Sposobów odczytu danych z bazy .NET oferuje też sporo - od w pełni wizualnych w designerze, przez bindowanie danych i kontrolek po czysty kod w ADO.NET, nie wspominając o takich technikach jak LINQ to SQL, Entity Framwork czy ORM typu NHibernate - w każdym z nich możesz wyciągać dane z bazy, pytanie jak chcesz to zrobić? :]

    Dwa sposoby które ja najczęściej stosuję podane masz tutaj:
    1. z użyciem SqlDataReader,
    2. Z wypełnianiem tabeli (DataTable).
    W sposobie 1. zamiast metody ReadSingleRow() możesz użyć własnej, np. wspomnianego dodawania kolejnych odczytanych rekordów do listboxa, w sposobie drugiem: możesz zbindować tabelę t do kontrolki w sposób podobny do podanego i zakomentowanego na stronie jako komentarz nr 4... Oczywiście w każdym z tych sposobów używasz własnego connection stringa i odpowiednio formułujesz zapytanie SQL.

    0