Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Webasto Telestart T80 i Pilot Telestart T91R

Elm0 21 Aug 2012 17:45 14289 27
    Elm0
    Level 10  
    Witam,

Czy może ktoś się orientuje, czy Telestart T80 będzie współpracować z pilotem Telestart T91R?

Kupiłem taki pilot i niestety - metodą "włącz webasto, naciśnij OFF przez 5 sek" - i pilot powinien być zaprogramowany nie jestem w stanie zaprogramować tego pilota.

Zatem - czy zła metoda programowania, czy - z tym pilotem Telestart T80 nie współpracuje?
    Gelson_Mandela
    Level 11  
    Metoda programowania raczej jest dobra, problem tkwi w poprawnym powąchaniu się pilota z centralką.
    Proponowałbym zakup centralki T91R - jest tańsza niż centralki bez R. Pamiętać trzeba, że R-ki nie posiadają sygnału ciągłego analogowego, ale to można obejść.

Pozdrawiam
    Elm0
    Level 10  
    Gelson - zatem kupiłem pilota do bani. Z czystego liczenia - bardziej opłaca mi się sprzedać tego pilota i poszukać właściwego do centralki T80, bowiem odpadają dodatkowe koszty (finanse i czas) z wymianą centralki.
    Gelson_Mandela
    Level 11  
    A tak na marginesie to pilot na pewno ma dobre baterie a centralka jest dobrze podłączona? Czy po naciśnięciu któregoś przycisku mruga odpowiednia dioda? Czy centralka ma podłączoną antenę? Bo jeśli nie to trzeba bardzo blisko trzymać pilota centralki.
    Elm0
    Level 10  
    Tak - dioda w pilocie się świeci na zielono i czerwono. Telestart podłączony wraz z anteną - antena webasto przyklejona na górnym rogu szyby. Zatem to jednak pilot...

Teraz pytanie - jeśli nie T91R, to mam szukać tylko T80, czy T90 też da radę?
    Gelson_Mandela
    Level 11  
    Po przeczytaniu pierwszego pytania zastanawiam się jeszcze czy rzeczywiście dobrze programujesz pilota. Co znaczy "włącz webasto,naciśnij OFF przez 5 sek".
    Metoda programowania wygląda następująco: bezpiecznik wyciągasz na wszelki wypadek na 60s, a później go wkładasz i naciskasz OFF na pilocie w ciągu 5s od włożenia.
    Ostatnio to robiłem z centralką i pilotem T91R, za pierwszym razem poskutkowało.
    Jaka jest pewność, że centralka jest dobra? Jeśli i tym razem by się nie udało to trzeba by było poszukać pilota starszego z antenką.
    Mam jeszcze w ostateczności propozycję. Ja mam takiego pilota i mógłbym go sprawdzić na Twojej centralce.
    Elm0
    Level 10  
    Gelson - no to jest i coś o co dopytam. Chodzi o bezpieczniki 5,15 i 25 czy też o inny. Piszę o w/w, bowiem znalazłem info gdzieś na ww, że to właśnie któryś z nich trzeba wyciągnąć - próbowałem z wszystkimi trzeba - bez rezultatu. Może właściwy bezpiecznik jest gdzie indziej?

Dzięki za chęć sprawdzenia - zobaczymy jak pójdzie dalej :)
    Gelson_Mandela
    Level 11  
    Chodzi o ten 5A ale najlepiej wyciągnąć wtyczkę zasilającą przy centralce i dalej postępować według instrukcji.
    Elm0
    Level 10  
    Znów dzisiaj grzebałem przy webasto.
    Wyciągnąłem wtyczkę z T80 - tą przy antenie na jakieś 2 min - po czym podłączyłem i na pilocie wcisnąłem OFF - bez reakcji.

Następnie - wyciągnąłem bezpiecznik 5A, wciągnąłem wtyczkę od Telestart T80 - odczekałem ponad 1min - podłączyłem i włożyłem bezpiecznik i nacisnąłem OFF - bez reakcji :(

Zastanawia mnie jeszcze kwestia, że pilot miał naklejkę z kodem DEZ i HEX. Moze mam to przez waga podłączyć i tam zaprogramować?
    Gelson_Mandela
    Level 11  
    Czyli wracamy do punktu wyjścia, problem chyba tkwi w prawidłowym powąchaniu się.
    Z wagiem niemiałem do czynienia więc więcej już nie pomogę.
    Powodzenia
    Elm0
    Level 10  
    Gelson - dzięki za starania. W każdym razie będę szukać rozwiązania, choćby w sprzedaży pilota i kupieniu T90.

Pozdrawiam,
    Michał
    seba230
    Level 11  
    witam podłącze się pod temat czy centralka ,,Webasto,, T90 i pilot T91R bendą razem działały proszę o pomoc czy ktoś spotkał się z tą opcja?
    Gelson_Mandela
    Level 11  
    Ja sprawdzałem pilota T91R na centralce T91 i działał, a jak będzie z centralka T90 to już nie wiem.
    T5
    Admin of Cars group
    seba230 wrote:
    witam podłącze się pod temat czy centralka ,,Webasto,, T90 i pilot T91R bendą razem działały proszę o pomoc czy ktoś spotkał się z tą opcja?
    Działają w tej konfiguracji.
    Gelson_Mandela
    Level 11  
    Przepraszam zagalopowałem się.
    Sprawdzałem pilota z antenką to chyba jest T90 z centralką T91 i centralką T91R. Z obiema działał.
    A jeśli chodzi o pilota T91R ze starszą centralka to musze dopiero sprawdzić.
    Jeszcze raz sorry.
    seba230
    Level 11  
    A w tej konfiguracji centralka T90 vw i pilotT91R bo mam tez taka opcje do kupienia dlatego się pytam.dzieki za odpowiedzi
    jey
    Level 2  
    Witam,
    a czy ktoś może się pokusić o zrobienie listy pilotów z którymi działa centralka T80.

Perfekcyjnie by było gdyby pojawiła się kompletna lista centralek i pasujących do nich pilotów :)
    seba230
    Level 11  
    Ja właśnie dostałem centralkę T90 vw i pilot t91R VW w tej konfiguracji działa ten zestaw.
    rx80
    Level 11  
    Witam

Może pytanie dziwne ale nie wiem gdzie są te 3 bezpieczniki o których cały czas mowa? mam VW TOURAN 2006 i mam zainstalowane fabrycznie wszystko. Chce zaprogramować (nauczyć) piloty od WEBASTO.
    seba230
    Level 11  
    w komorze silnika na ścianie grodziowej
    panm
    Level 11  
    Niestety mam złe wiadomości dla posiadaczy centralki T80. Otóż piloty nieoryginalne z allegro (te ze znaczkiem VW) niestety nie działają. Podobno działa tylko oryginalny pilot webasto
    Robsonik
    Level 2  
    Panowie sprawdzone z autopsji. Bo właśnie jestem w trakcie montowania dogrzewacza Thermo Top C z T5 zaadaptowanego na Webasto. Centralkę zdalnego sterowania mam T91 ze stałym sygnałem analogowym oraz pilot T91R z logo VW, do wysterowania Webasto jest podłączony W-bus. I niestety piec nie odpala w webasto zapisuje się kod usterki Niezrozumiały sygnał mimo że sama centralka załącza sygnał analogowy i na pilocie jest potwierdzenie załączenia....
    I okazało się że problem leży po stronie pilota. Dokodowałem pilot od T91 taki z logo Webasto i zaczęło działać webasto włącza się i wyłącza. Tak więc jest tak jak napisał kolega panm.
    gkdrobny
    Level 11  
    Witajcie, posiadam zestaw Webasto TTE z centralką i pilotem telestart T91 (ori). Piec jest sprawny, został wyczyszczony i odpalam go za pomocą sygnału czujnika temperatury zewn. (piec analogowy 12V).

Kłopot mam z pilotem. Po wciśnięciu dowolnego przycisku miga pomarańczowa dioda na pilocie - jakby bateria była rozładowana, a została wymieniona. Próbowałem kodowania pilota i niestety nie działa. Obawiam się, że to wina centralki.

Prośbę mam taką: chciałbym sprawdzić działanie pilota i centralki, np.: zakodować pilota u kogoś ze sprawną centralką. Mieszkam w Krośnie, woj. Podkarpackie, ale mógłbym podjechać :)

drobny(malpa)op.pl

//teraz zauważyłem, że odgrzewam ale zostawię ...
    Pilot T91R nie współpracuje z piecami analogowymi.
    Posiadam instrukcję instalacji i napraw webasto TTC/E PL.
    potegat
    Level 20  
    Podepnę się pod temat. Kupiłem centralkę telestart T60 i pilot t60 z wysuwaną antenką próbuję zaprogramować pilota
    wyłączam na 10 sek
    włączam zasilanie i w ciągu 5 sek naciskam na pilocie OFF przez jedną sek
    następnie po 3 sek naciskam przycisk ON i po kolejnych 3 sek naciskam przycisk OFF
    Nic to nie daje, na pilocie dioda mruga więc teoretycznie działa.Może ktoś ma sugestie jak sprawdzić pilota i centralkę.Pilot i centralka jak na zdjęciach.
    kamilsmigacz
    Level 10  
    Witam i dołączam się do pytania.. Kupiłem samochód z instalacją T80 i pilotem T90, za nic nie moge uruchomić tego pilota... W serwisie w Rzeszowie powiedziano mi że do T80 musi byc pilot z T80 i kropka, z T90 czy T91R nie ma szans na ruszenie. Jest to prawda?

Da sie gdzies znaleźć jakiś wykaz obługiwanych pilotów przez Telestart T80?
    pysiek82
    Level 2  
    Witam, dołączę się do dyskusji. Posiadam centralkę T80 i pilot do niej Webasto. Mam problem z parowaniem a później z włączeniem pieca, nie reaguje on wcale, na wyjściu sterowania 17v nie wiem dlaczego (testy z prostownikiem).