Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ustawienia anteny siatkowej, coś nie tak

kintaropl 21 Sie 2012 19:26 6654 32
  • #1 21 Sie 2012 19:26
    kintaropl
    Poziom 6  

    Witam,
    Mam problem z poprawnym ustawieniem anteny. Posiadam zwykłą siatkową antenę z zasilaczem. Powiesiłem ją dość wysoko na maszcie (na wysokości jak inne anteny na dachu). W domu strasznie słabo mi odbiera, obraz śnieży, albo lecą jakieś pręgi. Kręciłem anteną na wszystkie strony świata i niestety obraz nie poprawił się. Mieszkam w Prudniku (woj opolskie). Probówką sprawdzałem i jest napięcie (na płytce). Wyszukiwałem programów ręcznie i automatycznie i znajduje tylko tvp1, tvp2, polsat i wszystko śnieży. Antena jest nowa i kabel też. Nie wiem, może potrzebuje jakiegoś nowego tunera do tej tv naziemnej? Nie znam się za bardzo więc proszę o pomoc, pozdrawiam


    Bardzo proszę o podanie podstawowych "parametrów" własnej instalacji, zgodnie z zaleceniami tego działu : https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2212466.html .
    Wróżkami nie jesteśmy. :cry:
    [SP5ANJ]

    0 29
  • #2 21 Sie 2012 22:06
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    kintaropl napisał:
    Probówką sprawdzałem i jest napięcie (na płytce).

    O jakiej tu "próbówce" jest mowa. :!:
    Napięcie mierzymy miernikiem (multimetrem) z funkcji mierzenia NAPIĘCIA (+V)
    Cytat:
    Wyszukiwałem programów ręcznie i automatycznie i znajduje tylko tvp1, tvp2, polsat i wszystko śnieży.

    Z jakiego nadajnika i z jakiej odległości od niego "odbierasz".
    Zasilacz chyba jednak nie "podaje" napięcia +12V na wzmacniacz w antenie.
    Cytat:
    Nie wiem, może potrzebuje jakiegoś nowego tunera do tej tv naziemnej?

    OOO. To już nie wiem czy w ogóle masz jakikolwiek dekoder DVB-T. :D


    Pozdrawiam.

    0
  • #3 22 Sie 2012 08:45
    LeDy
    Poziom 43  

    kintaropl napisał:
    Posiadam zwykłą siatkową antenę z zasilaczem. Wyszukiwałem programów ręcznie i automatycznie i znajduje tylko tvp1, tvp2, polsat i wszystko śnieży. Antena jest nowa i kabel też. Nie wiem, może potrzebuje jakiegoś nowego tunera do tej tv naziemnej? Nie znam się za bardzo więc proszę o pomoc, pozdrawiam
    Tak to jest jak ktoś bierze się za coś na czym się nie zna. Pewno jak zwykle źle coś zrobione, poskładane. Trzeba wezwać fachowca lub użyć funkcji szukaj bo o takich sprawach pełno jest na elektrodzie.
    Cytat:
    obraz śnieży
    więc chodzi o analog.

    0
  • #4 22 Sie 2012 11:06
    kintaropl
    Poziom 6  

    Witam Ponownie,
    Dekodera DVB-T nie mam, chciałem żeby odbierało mi najzwyklejsze kanały, takie jak tvp1, tvp2, polsat, tvn. Zastanawiałem się czy kupno dekodera dvb-t nie rozwiąże sprawy. Poskładane jest raczej wszystko dobrze, pomagał mi znajomy, który sam montował antenę 2 miesiące temu i u niego wszystko śmiga. Na dachu jest pełno innych anten siatkowych i sąsiadom działa wszystko bez zarzutu. Kabel mam nowy, antena też jest nowa. Sprawdzałem zwykłą probówką na płytce i jest napięcie. Ktoś coś pomoże w tej sprawie? Pozdrawiam

    Edit:
    Co do tego napięcia, to probówka na płytce pokazuje się 12V, tyle ile daje zasilacz

    0
  • #5 22 Sie 2012 14:21
    _cheetah_
    Poziom 37  

     

    próbówką sprawdzasz... jeśli ekran na kablu ma przerwę, to nie będziesz miał zasilana wzmacniacza w antenie, co oznacza śnieg na odbiorze analogowym. Tak samo będzie śnieg jeśli uszkodzony jest wzmacniacz (zdarza się). Albo uszkodzona może być też wtyczka antenowa... dużo możliwości.

    Napięcie na wzmacniaczu trzeba sprawdzać multimetrem, w ostateczności można wziąć żaróweczkę - ma się świecić.

    0
  • #6 22 Sie 2012 15:22
    jupiter132
    Poziom 11  

    kintaropl napisał:
    Witam Ponownie,
    Dekodera DVB-T nie mam, chciałem żeby odbierało mi najzwyklejsze kanały, takie jak tvp1, tvp2, polsat, tvn. Zastanawiałem się czy kupno dekodera dvb-t nie rozwiąże sprawy. Poskładane jest raczej wszystko dobrze, pomagał mi znajomy, który sam montował antenę 2 miesiące temu i u niego wszystko śmiga. Na dachu jest pełno innych anten siatkowych i sąsiadom działa wszystko bez zarzutu. Kabel mam nowy, antena też jest nowa. Sprawdzałem zwykłą probówką na płytce i jest napięcie. Ktoś coś pomoże w tej sprawie? Pozdrawiam

    Edit:
    Co do tego napięcia, to probówka na płytce pokazuje się 12V, tyle ile daje zasilacz

    Jeśli instalacja antenowa jest dobrze złożona to wina może tkwić w telewizorze, np w poluzowanym (odlutowanym) wejściu antenowym.

    0
  • #7 22 Sie 2012 17:31
    houruk
    Poziom 18  

    Zainwestuj w tuner dvb-t odbierzesz bez problemów kilkanaście polskich programów a w okolicach prudnika drugie tyle pepików :-)

    0
  • #8 22 Sie 2012 21:28
    LeDy
    Poziom 43  

    houruk napisał:
    Zainwestuj w tuner dvb-t odbierzesz bez problemów kilkanaście polskich programów a w okolicach prudnika drugie tyle pepików :-)
    Po co takie posty? Jak ma uszkodzoną, źle złożoną, połączoną antenę to z DVB-T nie będzie problemu?
    Cytat:
    pomagał mi znajomy........
    To żaden argument. U ciebie nie działa i ktoś z miernikiem i pojęciem potrzebny.
    Cytat:
    w ostateczności można wziąć żaróweczkę - ma się świecić.
    A jak się będzie świecić i dalej nic a np. uszkodzony , przez montującego, wzmacniacz?

    0
  • #9 22 Sie 2012 22:13
    _cheetah_
    Poziom 37  

    LeDy napisał:
    Cytat:
    w ostateczności można wziąć żaróweczkę - ma się świecić.
    A jak się będzie świecić i dalej nic a np. uszkodzony , przez montującego, wzmacniacz?

    to przynajmniej, w warunkach amatorskich, będzie wiadomo, że problem nie jest w braku zasilania na wzmacniaczu, a w uszkodzonym wzmacniaczu lub wtyku antenowym... bo po próbówce to dalej nic nie wiadomo...

    Jak by chciał wezwać instalatora, to by nie pisał na forum. Chce się pomęczyć, jego sprawa, może mu się udać, tak jak wielu innym, korzystającym z tego i innych for - tylko trzeba im coś konkretnego podpowiedzieć...

    0
  • #10 22 Sie 2012 23:27
    jupiter132
    Poziom 11  

    Jeżeli jest kabel nowy, plytka antenowa też, a po podłączeniu zasilacza świeci jego dioda (gdy nie świeci oznacza to, że występuje zwarcie gdzieś) to winna leży po innej stronie.

    0
  • #11 23 Sie 2012 08:10
    kintaropl
    Poziom 6  

    Witam Ponownie,
    Więc tak, dioda na zasilaczu świeci. Płytkę i końcówkę do tv dwa razy skręcałem i żadnych efektów. Z wejściem antenowym wszystko raczej w porządku, gdyż wcześniej odbierałem na antenie pokojowej (na antenie pokojowej łapałem jedynie polsat, dlatego postanowiłem dać na dach antenę siatkową aby móc złapać więcej programów). Jakieś dalsze propozycje? Proszę o kontakt, pozdrawiam

    0
  • #12 23 Sie 2012 10:33
    irekr
    Moderator

    1. Świecenie diody w zasilaczu jest tylko wskaźnikiem ze zasilacz jest włączony do prądu. Niektóre zasilacze mają diody świecące podłączone do prostownika bezpośrednio i na podstawie ich świecenia nie stwierdzisz czy wzmacniacz ma zasilanie.

    2. Najprostszym sprawdzeniem jest prosty test: uruchamiasz odbiornik na jakimś kanale na którym coś widać. Następnie obserwując ekran wyjmujesz zasilacz z gniazdka i patrzysz co się dzieje. Jeżeli po sekundzie , może dwóch, obraz znika lub znacznie się pogarsza to wzmacniacz pracuje.

    3. Stosowanie w Prudniku anten ze szerokopasmowymi wzmacniaczami jest samobójstwem z uwagi na pobliski nadajnik - bardzo dużej mocy - na Jaseniku - po czeskiej stronie. Zapewne widzisz go z okna...
    Programy nadawane z tego obiektu są odbierane w Polsce prawie pod Łodzią. Mogę tylko potwierdzić, że Prudnik jest doskonale widoczny z tarasu technicznego tejże wieży. Osobiscie widziałem piękna panoramę. Przy okazji pozdrawiam obsługę techniczna obiektu, mile wspominam pobyt..(w pobliskim bufecie.. ;) ). :) Wiem że niektórzy bywają na Elektrodzie.
    4. Nie podajesz gdzie dokładnie mieszkasz, Z Prudnika do Chrzelic - tam gdzie masz najbliższy nadajnik - jest około 21 km. Do tego trasa jest dość korzystna, o ile antenę postawisz na minimum 8miu metrach nad ziemia a teren na północny wschód masz otwarty.
    5. Wykaz kanałów TV zapewne jest Ci znany, ale przypomnę:
    TVP1 k.40 0,7 MW
    TVP2 k.23 0,6 MW
    POLSAT k.57 250 kW
    Jest nadawany także TVP3 OPOLE, ale na k.10tym i pionowej polaryzacji, trzeba mieć druga antenę lub "siatkę z agrafką".
    Z kanałów cyfrowych:
    MUX1 k.46 100 kW
    MUX2 k.34 100 kW
    MUX3 k.43, najsłabszy z tych sygnałów ale możliwy do odbioru w Prudniku.

    Może sprawdź dokładnie na jakich kanałach odbierasz poszczególne programy, w znacznej części Prudnika doskonale są odbierane sygnały z Kosztów k. Katowic i Polsat z Rybnika.



    Dodam tylko że sygnały z Jasenika są o około 7 do 10 dB silniejsze niż sygnały z Chrzelic.


    Moja rada: zdejmij ten wzmacniacz przy antenie i zastąp symetryzatorem, Następnie załóż zwykłą wtyczkę antenowa a nie z zasilaczem. I antena jak najwyżej...
    I obowiązkowo sprawdź odbiór na innym odbiorniku.
    Stosowanie wzmacniacza w odległości 20 km od nadajnika to nieporozumienie. Do tego ten Jasenik, 36 km od Ciebie ale z jeszcze silniejszymi sygnałami....

    0
  • #13 26 Sie 2012 17:22
    kintaropl
    Poziom 6  

    Witam Ponownie,
    Powiem tak, nie znam się za bardzo na wymienianiu części w antenie. Robiłem ten test i jest tak, że jak wyłącze zasilacz jest nawet ciut lepszy obraz. Sprzęt jest nowy więc raczej nie wydaje mi się, żeby coś było nie tak. Czy zakup dekodera dvb-t poprawi jakość obrazu? Dokładnie to mieszkam na ulicy Batorego. Dziękuje za odpowiedź, pozdrawiam

    0
  • #14 26 Sie 2012 18:47
    irekr
    Moderator

    Powtórzę to co napisałem:

    Moja rada: zdejmij ten wzmacniacz przy antenie i zastąp symetryzatorem, Następnie załóż zwykłą wtyczkę antenowa a nie z zasilaczem. I antena jak najwyżej...
    I obowiązkowo sprawdź odbiór na innym odbiorniku.
    Stosowanie wzmacniacza w odległości 20 km od nadajnika to nieporozumienie. Do tego ten Jasenik, 36 km od Ciebie ale z jeszcze silniejszymi sygnałami....


    To co opisujesz o wyłączeniu zasilania wzmacniacza potwierdza tylko to co pisałem wcześniej. Wzmacniacz jest albo przesterowany albo uszkodzony.

    Jestem zdania, że przy prawidłowej antenie będziesz prawidłowo odbierał MUX1 i MUX2 z Chrzelic a przy dobrze wykonanej antenie także MUX3 z tej samej lokalizacji.

    0
  • #15 26 Sie 2012 20:17
    LeDy
    Poziom 43  

    irekr napisał:

    To co opisujesz o wyłączeniu zasilania wzmacniacza potwierdza tylko to co pisałem wcześniej. Wzmacniacz jest albo przesterowany albo uszkodzony.
    Już nie przesadzaj. Ten opis świadczy tylko o przesterowaniu, wzbudzaniu się wzmacniacza a nie uszkodzeniu wzmacniacza. Jak uszkodzony to po wyłączeniu może być tylko gorszy.
    Cytat:
    Robiłem ten test i jest tak, że jak wyłącze zasilacz jest nawet ciut lepszy obraz

    0
  • #16 26 Sie 2012 20:18
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    kintaropl napisał:
    Robiłem ten test i jest tak, że jak wyłącze zasilacz jest nawet ciut lepszy obraz.

    Ewidentnie zastąp wzmacniacza na symetryzator (wyrzucając po drodze - zasilacz i separator).

    Dokładnie jest tak jak irekr i LeDy wspominają. :!:

    Przykładowy symetryzator do kupienia w każdym sklepie z antenami :
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iii-v_C0003.htm

    Cytat:
    Sprzęt jest nowy więc raczej nie wydaje mi się, żeby coś było nie tak.

    Nowe nie koniecznie znaczy dobre.
    Dobre w pojęciu - w tej konkretnej instalacji.

    To tak jakbyś kupił nowy Harpun na wieloryby a chciałbyś "upolować" śledzika (tym nowym Harpunem). :D


    Pozdrawiam.

    0
  • #17 26 Sie 2012 20:34
    kintaropl
    Poziom 6  

    Witam,
    Raczej słaby jestem w takich wymianach, no chyba, że jakiś znajomy by mi to zrobił. Czy ten element do zastąpienia kupie w zwykłym sklepie elektronuicznym? Jaki jest koszt? Czy przy zakupie dekodera do dvb-t obraz będzie normalny? (w przypadku jakbym nie zmienił tego wzmacniacza), pozdrawiam

    0
  • #18 26 Sie 2012 20:38
    LeDy
    Poziom 43  

    kintaropl napisał:
    Witam,
    Raczej słaby jestem w takich wymianach, no chyba, że jakiś znajomy by mi to zrobił. Czy ten element do zastąpienia kupie w zwykłym sklepie elektronuicznym? Jaki jest koszt? Czy przy zakupie dekodera do dvb-t obraz będzie normalny? (w przypadku jakbym nie zmienił tego wzmacniacza), pozdrawiam
    Jak nie chodzi analog to i cyfrowy nie pójdzie. Wezwij kogoś co ma pojęcie.

    0
  • #19 26 Sie 2012 21:26
    irekr
    Moderator

    Symetryzator najbardziej odpowiedni dla Ciebie - tylko na pasma IV i V (bo nie odbierasz nic na kanałach VHF w polaryzacji poziomej):
    http://www.dipol.com.pl/symetryzator_antenowy_sa_iv-v_C0002.htm
    i wtyczka antenowa - jedna z najprostszych do założenia przez niewprawione ręce:
    http://www.dipol.com.pl/wspolosiowa_wtyczka_antenowa_katowa_mc-095_alcad_R90800.htm .
    Jak widzisz razem jest to mniej niz 5 zł. Koszt przesyłki czy biletu na autobus będzie wyższy.

    Sieć sklepów Dipola:
    http://www.dipol.com.pl/adresy_telefony_plany_dojazdu_m300.htm

    Najbliżej masz chyba do Kędzierzyna - Koźla... Bywasz tam czasami?

    0
  • #20 26 Sie 2012 21:33
    kintaropl
    Poziom 6  

    Raczej nie bywam w tamtych okolicach, czy tego nie mozna dostac na miejscu w sklepie z antenami?

    0
  • #21 26 Sie 2012 21:54
    irekr
    Moderator

    Nie wiem czy w Prudniku jest sklep z takimi elementami. Zapytaj o symetryzator - NIE WZMACNIACZ - i zwykłą wtyczkę antenową.
    Poziom wiedzy sprzedawców w większości takich sklepach niestety jest żenujący. Bywałem w wielu sklepach w różnych miejscowościach i najczęściej sprzedawcy mieli zerową wiedzę na ten temat. Dotyczy to tak Warszawy (nawet sklepu DUŻEJ SIECI HANDLOWEJ) jak i małej mieściny. Zadaniem sprzedawcy jest sprzedać i najwięcej zarobić, a nie pomóc klientowi.

    Na stronie masz podane ceny. Nie kupuj drożej, szkoda Twoich pieniędzy. A odnośnie instalacji: może faktycznie poproś kogoś, kto ma na ten temat nieco wiedzy. Niestety, nie znam nikogo w Prudniku i nie mam kogo polecić.

    Ale cenne jest to, że chcesz mieć na ten temat chociaż podstawową wiedzę, to się chwali. Jeżeli czujesz się na siłach to możesz to sam zrobić. Nie jest to trudne, jeżeli trzymamy się pewnych zasad a nie mitów i złych nawyków.

    Jeżeli nie, to nie zostaje nic innego jak poszukać ogłoszenia o instalacji anten.

    0
  • #22 09 Wrz 2012 19:07
    kintaropl
    Poziom 6  

    Witam,
    Dziękuje za odpowiedzi. Problem sie rozwiązał, ale jest nowy. Okazało się, że ze wzmacniaczem było coś nie tak. Przyszedł znajomy elektryk i mogłem cieszyć się czystym obrazem. Postanowiłem kupić tuner dvb-t, aby móc oglądać więcej kanałów za darmo. Podczas skanowania (ręczne) mam do wyboru pasmo (opcje w nim to 6, 7, 8, 7-8 mhz, od kanału i tutaj zaznaczam 578000 CH34 chodzi o nadajnik z Chrzelic MUX2. Sygnał mam maksymalnie 37% a jakość 34%. Dodam, że w międzyczasie zepsuł mi się już całkowicie zasilacz, ale to raczej nie problem, gdyż czytałem, że lepiej bez wzmaczniacza szukać kanałów. Zresztą w tunerze jest wzmaczniacz, gdyż w ustawieniach jest napisane zasilanie anteny? i jest do zaznaczenia tak, albo nie. Szukałem i przy włączonym wzmacniaczu i przy wyłączonym, nic to jednak nie zmieniło. Co w takim przypadku? Czy antena jest za słaba? Czy może zmienić ją na inny masz, gdyż na tym po drodze widzi kominy, prosze o odpowiedz

    0
  • #23 09 Wrz 2012 19:36
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    kintaropl napisał:
    Zresztą w tunerze jest wzmaczniacz, gdyż w ustawieniach jest napisane zasilanie anteny? i jest do zaznaczenia tak, albo nie.

    Mylisz pojęcia. :cry:
    W tunerze jest opcja zasilania wzmacniacza a nie wzmacniacz (chociaż wzmacniacz w takim tunerze jest jakby na stałe).
    W ustawieniach - zasilanie anteny - oznacza, że TAK to włącza się zasilanie (+5V) na stykach kabla koncentrycznego a NIE wyłącza to napięcie +5V. Mowa jest tylko o zasilaniu a nie wzmacnianiu.

    Cytat:
    Szukałem i przy włączonym wzmacniaczu i przy wyłączonym,

    Zasilaniu nie wzmacniaczu.

    Zasad jest dość prosta :
    - jeżeli masz w antenie symetryzator - zasilanie z tunera OFF.
    - jeżeli w antenie masz płytkę wzmacniacza i jest on podłączony do innego zewnętrznego źródła zasilana z separatorem - zasilanie z tunera OFF
    - jeżeli masz w antenie wzmacniacz i jest to wszystko podłączone bezpośrednio kablem do tunera - to zasilanie z tunera ON


    Pozdrawiam.

    0
  • #24 09 Wrz 2012 21:13
    kintaropl
    Poziom 6  

    Tak jak wspominałem, zasilacz przestał działać. Słyszałem jednak, że jak 30 km od nadajnika mieszkam, to powinienem mieć normalny odbiór. Czy załatwienie zasilacza powinno załatwić problem? Pozdrawiam

    0
  • #25 09 Wrz 2012 21:26
    irekr
    Moderator

    Nie "załatwienia zasilacza" a założenie symetryzatora przy antenie i NIESTOSOWANIE zasilacza.

    Przeczytaj to co pisałem i nie rób głupot....

    0
  • #26 10 Wrz 2012 08:05
    kintaropl
    Poziom 6  

    Witam,
    Ile taki symetryzator kosztuje? Proszę o podpowiedzi na temat instalacji tego symetryzatora na antenie, pozdrawiam

    0
  • #27 10 Wrz 2012 08:41
    irekr
    Moderator

    Typowy symetryzator jest za około 2 zł...

    0
  • #28 10 Wrz 2012 09:36
    kintaropl
    Poziom 6  

    Czy mogę uzyskać odpowiedź w jaki sposób go zamontować?

    0
  • #29 10 Wrz 2012 10:15
    irekr
    Moderator

    Mocuje się w identyczny sposób co płytkę ze wzmacniaczem. I dokładnie w tym samym miejscu.

    0
  • #30 10 Wrz 2012 11:25
    kintaropl
    Poziom 6  

    Dzięuje za odpowiedź, dziś będę to montował, mam nadzieję, że pójdzie sprawnie. Choć Pan sprzedawca odradzał mi zakup symetryzatora, pozdrawiam

    0