Mam problemy z komputerem Fujitsu Siemens Esprimo ESP P5925
Komputer dość często się zawieszał, potem nie chciał się uruchomić. Wyświetlał jedynie czarny ekran i nic.
Po wyjęciu na chwilę ramu lub odpięciu dysku twardego ruszał ponownie.
Przetestowałem dysk twardy (HD Tune), ram (memtest), zasilacz (miernikiem)
Wymieniłem w końcu na wszelki wypadek RAM na nowy oraz dysk twardy na inny również sprawny. Problemy nadal się pojawiały.
Wymieniłem w końcu płytę główną. Zainstalowałem system i programy od nowa. Przez jakiś czas (2 tygodnie) działał prawidłowo.
Teraz znów nie chce się uruchomić. Ale tym razem podaje sygnał z biosu:
4-2-3-3 co na stronie biosu tłumaczone jest jako: "Extended Block Move."
Nie mogę znaleźć bardziej szczegółowego opisu tego problemu. Co on oznacza? Jak sobie z tym poradzić?
HDD 250 GB
RAM 2 GB
Procesor w tej chwili nie pamiętam ale coś z rodziny Pentium Core 2 Duo E6... na socket LGA775
Zasilacz Fujitsu Siemens NPS-300DB A 300W
Napęd DVD
Komputer dość często się zawieszał, potem nie chciał się uruchomić. Wyświetlał jedynie czarny ekran i nic.
Po wyjęciu na chwilę ramu lub odpięciu dysku twardego ruszał ponownie.
Przetestowałem dysk twardy (HD Tune), ram (memtest), zasilacz (miernikiem)
Wymieniłem w końcu na wszelki wypadek RAM na nowy oraz dysk twardy na inny również sprawny. Problemy nadal się pojawiały.
Wymieniłem w końcu płytę główną. Zainstalowałem system i programy od nowa. Przez jakiś czas (2 tygodnie) działał prawidłowo.
Teraz znów nie chce się uruchomić. Ale tym razem podaje sygnał z biosu:
4-2-3-3 co na stronie biosu tłumaczone jest jako: "Extended Block Move."
Nie mogę znaleźć bardziej szczegółowego opisu tego problemu. Co on oznacza? Jak sobie z tym poradzić?
HDD 250 GB
RAM 2 GB
Procesor w tej chwili nie pamiętam ale coś z rodziny Pentium Core 2 Duo E6... na socket LGA775
Zasilacz Fujitsu Siemens NPS-300DB A 300W
Napęd DVD