Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Beretta SE 24-SI GPL - CO na wyświeltaczu,70st na CO, pokrętło poz. CW

22 Sie 2012 07:55 1755 8
  • Poziom 12  
    Przed chwilą miałem taki zonk jak w temacie. Po resecie jest normalnie.

    Wyświetlacz jest czerwony.Piec jest z 2005 roku. Jakieś 2 tygodnie temu "przyłapałem" jak piec puszczał sobie pompę na obieg CO ale bez odpalonego palnika, potem przełączył się na obieg CW i też sobie pompa podziałała z minutę.Wszystko bez żadnych kodów na LCD.Pokazywał tylko temperaturę, która zaczęła lekko rosnąć, woda w zasobniku ma 50st.

    Co to był za test run CO? Ciekawe co ma w oprogramowaniu sterownik tego pieca.I czy by wyłączył ten "test run"?
    Czy muszę dodawać że nagrzał mi w chałupie, akurat w upały,aż sterownik klimy dał ją na full.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Kocioł turbo?
  • Poziom 12  
    Nie nie Turbo zwykły atmpsferyczny czyli brak wentyla nawiewu świeżego powietrza.
    Co to mogło być? Do tej pory nie wiem. CO też producent ukrył w serowniku tego pieca.
  • Specjalista - systemy grzewcze
    Nie widzialem jeszcze beretty z czerwonym wyświetlaczem...
    Napisz dokladnie kaki to model.
  • Poziom 36  
    To zapewne Beretta super exclusiwe, model z klapką. O ile to wogóle Beretta. Ale ona nie ma wyswietlacza LCD tylko zwykły który pokazuje tylko temperature kotła i ewentualne kody błędów. A z kąd wiesz że przełącza się kocioł na grzanie wody?
  • Poziom 12  
    Skąd wiem, bo woda miała 50°C tak jest ustawione na zasobniku.

    Poza tym nie wiem czy by się sam wyłączył czy nie. Dałem pokrętło na reset i CWU i działał już normalnie.
    Wcześniej działał długo tylko na CWU, więc może to jest jakiś test w firmware. W każdym razie niezbyt byłem zachwycony jak rano w chałupie miałem 37°C.

    Do dziś piec pracował normalnie, aż rano sterownik wyłączył CO i jak chciał włączyć to pompa już nie ruszyła. Odkręciłem śrubkę,wyleciał czarny syf, chyba siarczek miedzi,albo coś podobnego.Rozruszałem wirnik śrubokrętem i pompa się kręci,piec działa normalnie.

    Napisałem w temacie SE to skrót od super exclusive z czerwonym numerycznym dwupozycyjnym wyświetlaczem lcd,pokrętłami i klapką.

    Ktoś mi podpowie od czego w tym piecu na płycie gł. jest mikroswitch, który widać na dolnej części płyty,bliżej środka modułu sterującego po otwarciu małej klapki podłączeniowej. Oznaczenie ma S1?
  • Poziom 15  
    Automatyka kotła posiada funkcję zapobiegającą blokadzie zaworu trójdrogowego, aktywując go automatycznie po 18 godz. od ostatniego jego ruchu oraz
    zapobiegającą blokadzie pompy, uruchamiając ją na 1 min. po 18 godz. od ostatniego wyłączenia. Jednakże żadna z tych funkcji nie uruchamia palnika, wobec czego nie tłumaczy nagrzania pomieszczenia do 37°C.
  • Poziom 36  
    No to zapewne styki zaworu 3 drogowego są wytrzaskane na płycie głównej. To może tłumaczyć grzanie CO podczas grzania zasobnika. Po resecie jest ok ponieważ styk zaworu po wyłączeniu kotła na funkcje OFF fabrycznie otwarł się na CO, co sprawiło że płyta złapała prawidłowy impuls i ma odpowednie przewodzenie przez co zawór 3 drog działa poprawnie. Na moje oko tak to wygląda.
  • Poziom 12  
    Mogę to sprawdzić. Tylko dziwne że dzieję się to tylko w okresie letnim, a w zimowym wcale/ustawienie CO/CW nie powoduje nagrzania CO do 70st. Tylko ustawienie w tryb CW aktywuje taki dziwny "feature" tego kotła. Tak na moje oko po około 2 miesiącach się to uruchamia od włączenia trybu tylko CW, albo ewentualnego resetu do trybu tylko CW.

    Dlatego moje przypuszczenie że to w oprogramowaniu jest zaszyte. Ale sprawdzę/przeczyszczę te styki i zobaczymy.Dzięki za sugestie.