Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Co mogłem popsuć? Wywala przedlicznikowy CS20

ziller 22 Sie 2012 09:40 3318 28
  • #1 22 Sie 2012 09:40
    ziller
    Poziom 9  

    Witam,
    Dział dla początkujących więc proszę o wyrozumiałość i rzeczowe porady.

    Remontuję wiejski domek. Ponieważ robię to sam i powoli, również instalacja elektryczna powstaje sukcesywnie, czyli co jakiś czas podłączam kolejny obwód w miarę postępów prac remontowych

    Cała instalacja elektryczna jest robiona od zera i kładę wszystko nowe.

    Sieć jest typu TN-S.
    Nowa skrzynka z licznikiem przy płocie, nowa rozdzielnica, nowe "bezpieczniki".

    W skrzynce przed licznikiem jest zabezpieczenie AEG CS20. W domku spora rozdzielnia bo lubię porządek.

    A teraz opis problemu.

    Do soboty wszystko działało jak trzeba. Nie było żadnych problemów.
    Tego dnia podłączyłem dwa obwody zabezpeczone dodatkowo włożonymi do rozdzielni B10 do których podłączone są tylko po jednej lampie w dwóch pokojach.

    Przy okazji postanowiłem trochę w rozdzielni "posprzątać", poukładać porządnie przewody itp. Generalnie nic nie zmieniałem a jedynie porozłączałem, poskracałem niektóre przewody aby się nie plątały i podłączyłem na nowo.

    I od tej pory wszysko chodzi jak ta bez problemu z dwoma wyjątkami.

    Włączenie bezpiecznika do którego jest podłączony bojler (grzałka 1500W) powoduje po kilku sekundach wywalenie tego przedlicznikowego CS20

    To samo z elektryczną piłą łańcuchową (2000W). Działa przez 10-15 sekund i wywala przedlicznikowy.

    Obwodów zarówno bojlera jak i gniazdka ogrodowego wogóle nie tykałem. Rozłączałem i poprawiałem tylko ułożenie przewodów głównych wchodzących do rozdzielni.

    Ponieważ wybieram się tam w weekend, chciałbym naprawić to co popsułem, tylko nie wiem gdzie szukać problemu.

    Bardzo proszę o pomoc i porady.

    0 28
  • Testo
  • #2 22 Sie 2012 10:26
    retrofood
    Moderator

    Na prośbę Autora temat przywracam, dlatego proszę go nie raportować.

    0
  • #3 22 Sie 2012 11:35
    kosmos99
    Poziom 34  

    A jakie jeszcze odbiorniki na innych obwodach masz włączone w tym samym czasie?
    Wygląda na przekroczenie dopuszczalnej mocy.
    Nie możesz przekroczyć 4,6 kW obciążenia na fazę.

    0
  • #4 22 Sie 2012 12:32
    ziller
    Poziom 9  

    Wyłączałem wszystko i sprawdzałem tylko pojedyncze obwody.
    Z resztą to wszystko działało do momentu kiedy postanowiłem ładniej poukładać przewody w rozdzielnicy.
    Teraz tak sobie myślę, że może źle dokręcony uziom? Dlatego może wywale CS przedlicznikowy bo tam uziom jest pewnie solidny.

    0
  • #5 22 Sie 2012 12:39
    kosmos99
    Poziom 34  

    A czy gniazdko boilerowe i ogrodowe zasilane są z tej samej fazy? Jakiej wartości mają zabezpieczenia?

    0
  • #6 22 Sie 2012 12:44
    ziller
    Poziom 9  

    Nie. Są zasilane z osobnych faz.
    Robiłem również próby ze zmienianiem faz i wywala bezpiecznik od fazy podłączonej do danego urządzenia.
    Zabezpieczenie to w obu przypadkach B16 Legrand, ale tych nie wywala. Tylko to cholerne przedlicznikowe.
    Powtórzę, do tej pory nie było problemów.

    0
  • #7 22 Sie 2012 12:49
    kosmos99
    Poziom 34  

    Wygląda na uszkodzenie zabezpieczenia przedlicznikowego, aby to potwierdzić, trzeba załączyć np boiler i zmierzyć najlepiej (najbezpieczniej) miernikiem cęgowym wartość prądu tuż za zabezpieczeniem przedlicznikowym.

    0
  • #8 22 Sie 2012 13:19
    ziller
    Poziom 9  

    Ale to trochę dziwne, że popsuło się tak nagle i właściwie bez powodu.
    Czy źle dokręcony uziom może powodować takie zachowanie zabezpieczenia przedlicznikowego?

    0
  • Testo
  • #9 22 Sie 2012 13:33
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #10 22 Sie 2012 13:49
    afrikaislam
    Poziom 12  

    Jeżeli się tego podjąłeś ( montaż instalacji, łączenia i porządki w rozdzielnicy) to sprawdz czy aby wszystko dokręciłeś tak jak należy ( podłączenia przewodów ochronnych i neutralnych ) ale wydaje mi się, źe jeżeli tylko te urządzenia powodują zadziałanie przedlicznikowego zabezpieczenia to powód tkwi w tych urządzeniach bądż przy ich podłączeniach i obwodach w których są podłączone, też zauważ, że mają one sporą moc. spróbuj podłączyć do innych gniazd w domu. A to, że wywali zabezpieczenie przedlicznikowe a w rozdzielnicy będzie ''trzymało '' choć wartość będzie niższa od przedlicznikowego to często spotykane zjawisko ( przynajmniej w moim przypadku )

    Dodano po 1 [minuty]:

    a gdy nie namierzysz usterki dla dobra wezwij fachowca

    0
  • #11 22 Sie 2012 13:49
    ziller
    Poziom 9  

    A dlaczego piszesz, że na wariata?
    To, że kolejne elementy instalacji są podłączane do rozdzielni w miarę postępów prac remontowych nie oznacza, że na wariata.
    Jest projekt, dobrane odpowiednie komponenty itp.
    Jedynie montaż następuje "nie od razu wszystko".
    Tak jak pisałem, chciałem tylko trochę posprzątać, nic nie modyfikowałem poza odłączeniem kilku przewodów, skróceniu ich i zaciśnięciu na nowo na listwach i zabezpieczeniach, podłączenia są tam gdzie były itp itd.
    Dlatego sądzę, że musiałem coś źle dokręcić, a w weekend już nie miałem czasu tego sprawdzić bo trzeba było wracać ze wsi do miasta.
    Od tego czasu się zastanawiam co mogłem źle dokręcić i pytam dodatkowo fachowców. Po to chyba jest forum. Tym bardziej dział dla początkujących.

    Oczywiście, najłatwiej jest opierniczyć i napisać "wezwij fachowca".

    0
  • #12 22 Sie 2012 14:23
    retrofood
    Moderator

    ziller napisał:

    Oczywiście, najłatwiej jest opierniczyć i napisać "wezwij fachowca".


    A co chcesz usłyszeć gdy mówisz "boli mnie ząb!"? Żebyś poszedł po ogrodnika? Tłumaczyłem Ci na PW, że szukanie Twojej usterki to wróżenie z fusów. I jak narazie, oprócz postu Kol. Bronek22, żadna inna odpowiedź nic nie wniosła. Czepili się wszyscy Twojej sugestii o coś niedokręconego i szukają dziury w całym. Ale jakoś nikt się nie zająknie dlaczego niedokręcenie miałoby dawać takie skutki.
    Na razie totalne bicie piany.

    0
  • #13 22 Sie 2012 14:44
    ziller
    Poziom 9  

    OK, w takim razie dziękuję wszystkim za porady. Sprawdzę zaciski, poproszę elektryka i odezwę się po weekendzie co było przyczyną.

    Przy okazji w internecie znalazłem dwa podobne przypadki i za każdym razem powodem był źle dokręcony PE. Może u mnie też.

    A co do wołania elektryka to muszę przyznać, że wbrew pozorom nie jest to takie proste. Znaleźć na wsi fachowca nie jest łatwo. A w weekend to już graniczy z cudem.

    Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego na forum robi się z tych instalacji jakąś wiedzę tejemną, której meandry mają znać tylko fachowcy.
    Jeśli się trzymać norm, prawidłowego montażu, dopowiedniego doboru poszczególnych elementów instalacji itp itd, to podłączenie kilku gniazdek czy poprowadzenie przewodu oświetleniowego z rozdzielnicy, to nie jest żaden problem dla normalnie myślącego człowieka.
    A tu co się człowiek na forum nie zapyta to od razu odpowiedź "zatrudnić elektryka". Tak mało elektrycy mają pracy?

    Ale to tak poza tematem.

    Jeszcze raz wszystkim dziękuję, moderatorowi za przywrócenie tematu, userom za porady.

    Pozdrawiam

    0
  • #14 22 Sie 2012 14:50
    kosmos99
    Poziom 34  

    ziller napisał:
    Przy okazji w internecie znalazłem dwa podobne przypadki i za każdym razem powodem był źle dokręcony PE

    A jak to było uzasadnione?

    0
  • #15 22 Sie 2012 16:21
    serwisor
    Poziom 29  

    Mamy oczywiście nadzieję, że nie mówisz o forum "forum budowlane" albo forum "murator"-a.

    Najlepiej, gdybyś podał link-i do tych tematów.

    0
  • #18 22 Sie 2012 18:35
    1044571
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 22 Sie 2012 18:42
    INTOUCH
    Poziom 30  

    kosmos99 napisał:
    W której zakładce?

    Podałem tylko link, żeby się domorosły elektryk dokształcił.

    0
  • #20 22 Sie 2012 18:44
    kosmos99
    Poziom 34  

    INTOUCH napisał:
    Podałem tylko link, żeby się domorosły elektryk dokształcił.

    Myślałem, że tam to jest napisane ;-)

    0
  • #21 22 Sie 2012 18:53
    Miniax
    Specjalista elektryk

    ziller napisał:


    Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego na forum robi się z tych instalacji jakąś wiedzę tejemną, której meandry mają znać tylko fachowcy.


    Widzi kolega jest wręcz na odwrót. Wiedzy tajemnej tutaj nie ma. Pójdzie kolega do księgarni i książek, opracowań fachowych jest na pęczki - nikt nie zabroni kupić i uczyć się nawet od zera. Z tym, że nauka aby osiągnąć względnie zadowalający poziom potrwa kilka lat, więc jak kolega oczekuje, że tutaj na forum nauczymy go elektryki w kilku postach.

    Problem nie polega na tym, że my nie chcemy pomóc, tylko na tym że zwykły laik nie zdaje sobie sprawy, że nawet podłączenie przewodu może stanowić "problem" i trzeba posiadać jednak jakąś wiedzę, aby podłączyć to dobrze i bezpiecznie, a nie tylko żeby działało


    ziller napisał:

    Jeśli się trzymać norm



    Żeby trzymać się norm trzeba je znać i mieć, a wątpię żeby normalnie myślącego nieelektryka było stać na takie wydatki, zważając na to, że normy się często zmieniają. Poza tym trzeba umieć się jeszcze do nich ustosunkować, a z tym nawet wielu "elektryków" ma problem.

    Musisz zrozumieć tylko jedno - nikt nie chce Ci tutaj zrobić na złość, wręcz przeciwnie. Koledzy chcą Ci uświadomić, że "prądem" nie ma żartów (w Polsce jest bardzo wysoki współczynnik śmiertelności spowodowany porażeniem elektrycznym w porównaniu z innymi krajami) i że lepiej wydać kilka stówek więcej, na dobrą instalację, niż kilkanaście tysięcy więcej na trumnę i pogrzeb, bo w elektryce rzeczy które wydają się łatwe z reguły takimi nie są.

    0
  • #22 22 Sie 2012 20:04
    ziller
    Poziom 9  

    Panowie,
    w kilku ostatnich postach rzuciliście się na mnie, a żaden z Was nie napisał nic co mogłoby mi pomóc np.: weź to i to, sprawdź to i to, zrób to i to.

    To jest dział dla początkujących !

    Pomóżcie a nie się pastwicie nade mną.

    A jeśli tak jak sugerował moderator, nie da się pomóc tylko poprzez pisanie tu na forum, to trzeba było napisać, że się nie da pomóc i tyle.

    Skąd w Was tyle jadu?

    0
  • #23 22 Sie 2012 20:10
    kosmos99
    Poziom 34  

    Masz miernik cęgowy, aby sprawdzić pobór prądu? Jeśli wartość będzie mniejsza niż 20A to uszkodzony jest wyłącznik. Jeśli większa to przeciążenie.
    Rozumiem, że na pewno nie podłączyłeś przez przypadek dwóch faz do gniazdka?

    0
  • #24 22 Sie 2012 20:11
    ziller
    Poziom 9  

    Dziękuje kosmos99.

    Mam taki miernik. W sobotę sprawdzę.
    Oczywiście, że nie podłączyłem dwóch faz.

    Kurcze nie mogę w domu znaleźć miejsca w internecie gdzie pisali o tym PE. Jak znajdę wstawię linki.

    0
  • #25 22 Sie 2012 20:12
    Miniax
    Specjalista elektryk

    Nie da się pomóc w tej sytuacji przez forum (chyba, że na zasadzie szczęśliwy traf - ale jaki to ma sens?).
    Trzeba kogoś na miejscu z odpowiednim sprzętem i wiedzą kto zacznie od przemierzenia felernych obwodów.

    Poza tym gdzie tu kolega widzi jad? Czy odpowiedź inna niż ta, którą autor chciałby usłyszeć jest już atakiem na Jego osobę?

    Ps.


    kosmos99 napisał:
    Jeśli większa to przeciążenie.


    I wyłącza C20 zamiast B16 ? Już pomijając, że jakby nie patrzeć 2 kW nijak się mają do grubo ponad 20 A, zwłaszcza, że grzałki nie mają prądu rozruchowego.

    kosmos99 napisał:
    Masz miernik cęgowy, aby sprawdzić pobór prądu? Jeśli wartość będzie mniejsza niż 20A to uszkodzony jest wyłącznik.


    Czyli zwarcie do PE/N jest niemożliwe? Skoro kolega tak jednoznacznie wyrokuje?

    Do autora jeszcze raz. Możesz spróbować odłączyć urządzenia, na których obwodach występują problemy i wtedy załączyć obwód.

    0
  • #26 22 Sie 2012 20:16
    ziller
    Poziom 9  

    Miniax napisał:


    Poza tym gdzie tu kolega widzi jad? Czy odpowiedź inna niż ta, którą autor chciałby usłyszeć jest już atakiem na Jego osobę?


    Może faktycznie przesadziłem.

    0
  • #27 22 Sie 2012 20:46
    gogi20
    Poziom 24  

    Sprawdź raczej podłączenie przewodów zerowych a nie PE w rozdzielni. Gdyby jakiś przewód PE był luźny to nie działy by się takie rzeczy.
    A jak sobie nie poradzisz i nie znajdziesz elektryka:) to wrzuć jakieś dobre zdjęcie tej rozdzielni (bez pokrywy:) ) to może ułatwi sprawę.

    0
  • #29 22 Sie 2012 22:25
    retrofood
    Moderator

    gogi20 napisał:
    Sprawdź raczej podłączenie przewodów zerowych a nie PE w rozdzielni. Gdyby jakiś przewód PE był luźny to nie działy by się takie rzeczy.
    A jak sobie nie poradzisz i nie znajdziesz elektryka:) to wrzuć jakieś dobre zdjęcie tej rozdzielni (bez pokrywy:) ) to może ułatwi sprawę.


    Jakie to są przewody zerowe? I wytłumacz dlaczego zabezpieczenie 20 A ma zadziałać przy poluzowanych przewodach "zerowych"? Jakie zjawiska mogą wtedy wystąpić powodujące przekroczenie tej wartości prądu???

    Czy nigdy, nikt z Was, nie próbował podłączyć obciążenia do gniazdka, do którego podłączono tylko jeden przewód - fazowy? Niech mi ktoś udowodni, że pobór prądu wtedy jest powyżej znamionowego! Czy Was letnie udary dopadły seryjnie?

    Na jakiej podstawie w ogóle zabieracie głos? Przecież nie ma kompletnie żadnych informacji o instalacji! Ani układ sieci (podano TN-S, ale to "do płota", a dalej akuratnie nie musi być prawdziwe), ani schematu, ani zdjęć, ani żadnych innych danych!!! Nie wiadomo czy jednofazowa, czy trójfazowa... Chaotyczne informacje o kilku obwodach i jedna informacja, że działało i teraz nie działa.

    Temat zamykam i zostawiam dla potomnych na dowód totalnej ignorancji co niektórych.

    0