Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brama garażowa i wjazdowa na jednym pilocie

MRCZ 22 Aug 2012 12:25 5871 4
    MRCZ
    Level 17  
    Witam!
    Posiadam napęd do bramy garażowej firmy Somfy + dwa piloty 4 kanałowe. Teraz zastanawiam się nad wyborem napędu do bramy wjazdowej przesuwnej samonośnej (światło bramy 4m) i obie bramy chciałbym zgrać na jednym pilocie. Znalazłem taki napęd:
    http://www.amt-alarmy.pl/index.php?t=4994&g=244&q=&r=0&rg=0&sg=
    Czy da się dokodować do niego piloty Somfy, jeśli nie prosiłbym o podanie propozycji, jakiegoś nie za drogiego napędu który zadziała z pilotami Somfy?
  • Helpful post
    tapczan0
    Level 22  
    System Somfy, z tego co mi wiadomo, jest jedynym systemem na rynku który wykorzystuje nietypową częstotliwość pilotów 433.42MHz. Pozostałe systemy pracują na 433.92MHz, lub w paśmie 868MHz.
    Z tego powodu nie ma na rynku tzw. odbiorników uniwersalnych dla sytemu Somfy.

Co można zrobić?

1. Kupić napęd Somfy do bramy wjazdowej.

2. Kupić dowolny system bramy wjazdowej i oddzielny odbiornik tej samej firmy i zainstalować go równolegle z odbiornikiem Somfy bramy garażowej.

2. Kupić dowolny system bramy wjazdowej i oddzielny odbiornik rejestrujący piloty SOMFY i zainstalować go równolegle z systemem bramy wjazdowej.
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Nie wiem czy prościej, ale chyba taniej kupić dwa odbiorniki np: Elmesa (jeden do bramy garażowej, a drugi do wjazdowej) i do tego piloty czteroprzyciskowe. Odbiorniki dwukanałowe. Dwa przyciski zaprogramować w jednym odbiorniku, a dwa w drugim. Każdy napęd posiada chyba wejścia do sterowania zewnętrznymi przyciskami czy też radiolinią. Z tego co się orientuję firmowe odbiorniki do bram są dużo droższe.

Pozdrawiam.
    MRCZ
    Level 17  
    tapczan0 wrote:
    2. Kupić dowolny system bramy wjazdowej i oddzielny odbiornik rejestrujący piloty SOMFY i zainstalować go równolegle z systemem bramy wjazdowej.

Zdecydowałem się już dawno na opcje, którą zresztą przedstawił kolega tapczan0