Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czy to możliwe ? (Celeron 700)

andrew220 22 Sty 2005 18:55 1166 12
  • #1 22 Sty 2005 18:55
    andrew220
    Spec od GSM

    Sprawa jest taka. Posiadam płytkę Abit BE 6-II. Jest tam złącze pod procesor SLOT 1. Do tej płytki wkładam celerona 466 na takiej płytce (chyba przejściówka PPGA->SLOT 1). Wszytko jest OK. Niedawno dostałem w prezencie płytę na VIA z Celeronem 700 i gniazdo na płycie jest takie kwadratowe. Na tej płycie były popodsadzane elektrolity, i płyta nie chodziła stabilnie, ale odpalała. Były zwisy Windowsa. Zaniosłem płytkę do serwisu, wymienił mi koleś kondensatory. Wcześniej chciałem wypróbować ten procek (700) na tamtej płycie Abita i wsadziłem go w tę przejściówkę, ale nie odpalał. Potem się dowiedziałem, że na tej przejściówce faktycznie nie będzie działał, bo potrzebna jest FCPGA->SLOT 1. Po wymianie kondensatorów wsadzam mojego Celeronka 700 a tu.... nic. Cisza. No więc wsadzam Celeronka 466 i... śmiga. Pytanie: mógł mi paść procek od prób na tej przejściówce na Abicie ? Czy jest jakaś inna przyczyna ?

    0 12
  • #2 22 Sty 2005 19:10
    Kolobos
    Spec od komputerów

    Moze ta plyta na via nie ma odpowiedniego napiecia, zeby zasilic Celerona 700, ktory ma jak sie nie myle 1.65V lub 1.75V, a celeron 466 ma 2.0V albo w ogole nie dziala z celeronami na fcpga, moze ktos tylko zamontowal na niej taki procesor, do tego przejsciowka byla zla wiec
    raczej nikt tego nie mogl uzywac.Oczywiscie procesor moglbyc juz
    wczesniej uszkodzony i dlatego nie dziala.

    0
  • #3 22 Sty 2005 19:18
    andrew220
    Spec od GSM

    Ale działała VIA z tym prockiem 700 bo sprawdzałem, były co prawda zwisy podczas ładowania Windowsów, ale prawdopodobnie była to wina tych kondensatorów podsadzonych. Przestał działać ten procek..... hmmm no właśnie nie wiem dokładnie kiedy, ale na pewno po próbach w tej przejściówce na Abicie.

    0
  • #4 24 Sty 2005 10:25
    andrew220
    Spec od GSM

    dobra... pytanko jest takie : czy jest możliwe spalenie procesora (1.7v) po włożeniu go w przejściówkę ppga (2.0v) ? i jeszcze jedno, zdarzyło się komuś zepsucie procesora ładunkami elektrostatycznymi ?

    0
  • #5 24 Sty 2005 10:45
    nekri
    Poziom 19  

    ja usmazylem celeronka 333 przetaktowujac go na 750.... ale puscil dyma.... a smrodu bylo co niemiara.... ze mnie wtedy pokorcilo mazac lakierem dopaznokci... pocieszenie jest takie ze cale 15 minut pracowal... hehe

    Dodano po 1 [minuty]:

    a co do elektrostatyki to widzialem na wlasne oczy jak pstryklo z lap na plyte gl i zonk.... plytka is dead

    0
  • #6 24 Sty 2005 10:48
    andrew220
    Spec od GSM

    No tak, przetaktowanie to inna bajka, tak to wiem że można spalić, ale ja go nie przetaktowałem, tylko wsadziłem celeronka fcpga do podstawki przeznaczonej dla starszych celeronków.

    0
  • #7 24 Sty 2005 11:27
    Mamber
    Poziom 21  

    mogł sie uszkodzić 0,3 volta to dala procka 1,7 jest znaczna zmiana także na 2,0v. moze być taka mozliwosc. i jeszcze z tym slotem1 ja bym tak nie robił. ale sprawdz na innych płytach czy działa.

    0
  • #8 24 Sty 2005 13:30
    andrew220
    Spec od GSM

    No właśnie jutro go będę sprawdzał, ale jeszcze przerobię przejściówkę, tak jak to bylo opisane i spróbuję wtedy go odpalić, ale to dziwne że działał na tej płycie VIA jak były kondensatory wybrzuszone, a po wymianie kondensatorów już nie chciał ruszyć.

    0
  • #9 24 Sty 2005 13:43
    Mamber
    Poziom 21  

    bo uszkodziłeś w 90% processor podłaczając go do tej przejsciówki na Slot1. teraz nie dziwne że nie dziła. ale 10% to jednak mozeliwosc że cos z płytą

    0
  • #10 24 Sty 2005 14:07
    andrew220
    Spec od GSM

    płyta działa, w chwili obecnej siedzi na niej Celeron 466, nic nie zmieniałem w ustawieniach napięcia na płycie, płyta sama sobie dobiera napięcia procka ? hmmm teraz to juz sam nie wiem, jak na tej VIA dziala mi Celeron 466 a on nie jest kompatybilny z FCPGA, to i ten 700 nie powinien dzialac na VIA... ale dzialal !!! na sto procent, tylko byly zwisy Windy... no to teraz juz sam nie wiem, na płytach przeznaczonych pod nowsze Celerony (1.7v) będą chodzić starsze Celerony (2.0v) czy nie ?

    0
  • #11 24 Sty 2005 14:11
    Mamber
    Poziom 21  

    Procek kleknoł i tyle. ja już niewiem jak to inaczej napisac.

    0
  • #12 24 Sty 2005 14:21
    andrew220
    Spec od GSM

    Dobra, jutro przerabiam przejściówkę i będę pewny na 100% bo mnie się zdaje, ze właśnie nie mam odpowiedniej płyty do niego :D a co do klęknięcia procka słyszałem opinie, że wytrzymują spokojnie podłaczenie do płyty PPGA, chciałem tylko usłyszeć opinię kogoś jeszcze, co takie próby przeprowadzał.

    0
  • #13 28 Sty 2005 08:12
    andrew220
    Spec od GSM

    No i po przeróbce... i nic z tego nie wyszło. Chyba faktycznie spalony ten procek, choć nie bardzo wiem, kiedy mógłbym go spalić, bo chyba nie od wsadzenia go w gniazdo PGA370 i uruchomienie kompa. Ta przejściówka co mam, ma zworki do ustawiania vcore, ma dwa tryby - auto vcore i manual w zakresie 1.8V - 3.5V. Płyta Abit be6-II ma napięcie regulowane w zakresie chyba od 1.5V, na przejściówce ustawiałem najpierw autovcore, a potem 1.8V i ciemny ekran. Procesor celeron 700/128/66/1.7V.

    0