Czy nie myśleliście o odzyskiwaniu energii traconej na hamowanie aby w tym czasie doładowywać akumulatory, oraz zmianie aku na li-pol wtedy można by ładować je w czasie 1-1,5 godziny a skoro projekt i tak był finansowany to co za problem.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereCo_pat wrote:PI kontrolujące prace silników
Co_pat wrote:A możesz napisać jaki dokładnie macie tranzystory i optodrivery? Może jakiś przykładowy schemat?
farrix wrote:Czy nie myśleliście o odzyskiwaniu energii traconej na hamowanie aby w tym czasie doładowywać akumulatory, oraz zmianie aku na li-pol wtedy można by ładować je w czasie 1-1,5 godziny a skoro projekt i tak był finansowany to co za problem.
rdzenferrytowy0 wrote:A nie lepiej byloby tam wpakować silnik spalinowy? Na benzynie możnaby bardzo dużo przejechać i szybciej
rdzenferrytowy0 wrote:A nie lepiej byloby tam wpakować silnik spalinowy? Na benzynie możnaby bardzo dużo przejechać i szybciej
SpeakerMan wrote:rdzenferrytowy0 wrote:A nie lepiej byloby tam wpakować silnik spalinowy? Na benzynie możnaby bardzo dużo przejechać i szybciej
Według mnie to silnika spalinowego nie wysterujesz tak dokładnie jak elektrycznego, zanim byś ruszył to by gleba była. Sadzę że to nie możliwe.
felekfala wrote:z czujnikami Hala nie było by tak trudno ale na pewno nie obyło by się bez akcelerometru. z czujników Hala możesz wywnioskować położenie wału z rozdzielczością 60 stopni, natomiast pomiar prędkości już by z tego wyszedł.
aneuron wrote:a na wirniku są uzwojenia (coils)
aneuron wrote:W sumie to mam pewnien pomysł zastąpienia wiekszości tej skomplikowanej elektroniki (z żyroskopem elektronicznym włacznie) trzymania w pionie czymś dosłownie "dziecinnie" prostym, ale to może rzeczywiście jak sprawdzę i zrobię to pokażę, bo sceptycy od razu by zaśmiecili forum, a powinno to raczej działać![]()
Dzięki za info co do momentu w osiach, bo to daje wyobrażenie o potrzebnych silnikach.
Pozdr.
misiupan wrote:Podstaw 3 ukryte koło tak jak w tanich chińskich wersjach.
Krzysiu6699 wrote:Czyli rozumiem że regulator PD na wyjściu zadaje prąd który z kolei regulowany jest przez regulator PI sterujący współczynnikiem PWM wysterowania IGBT-ów ?
Krzysiu6699 wrote:I czy dla silnika tworzyliście model matematyczny i symulowaliście go np. w Simulinku?
aneuron wrote:misiupan wrote:Podstaw 3 ukryte koło tak jak w tanich chińskich wersjach.
Idea sterowania jest nieco inna, ale na 2óch kołach jeździć będzie jak klasyki, a nie chińczyki![]()
Silnik ten co zapodałem to firmy GoldenMotor.
W linku do obrazka był ich adres:
GoldenMotor
W zakładce "HUB motors" jest ten co zapodałem, bo jakoś nie pokazują mi się bezpośrednie linki...
Poza tym są też inni producenci, ale akurat dzieki temu ich forum wiem dokładnie jak są zbudowane te silniki (ile mają biegunów magnetycznych, jak rozmieszczone czujniki Halla), więc powinno dać radę sterowniki do nich dorobić.
Niektóre BLDC mogą mieć wbudowane przekładnie (zwykle te o mocy ok. 250W) więc trzeba uważać, bo jak ktoś nie chce z przekładnią wbudowaną (chyba o odzysku energii hamowania mozna wtedy zapomnieć) to trzeba posprawdzać dokładnie wcześniej.
Na tym forum znawców tych silników BLDC (rowerowych i innych) znajdziecie:
EV Forum
BTW: Mi już niedouczeni "moderaci" na elektrodzie już kilka razy blokowali konto![]()
Ale i tak realizuję swoje projekty i się nimi nie przejmuję.
Właśnie kończę prace nad regulatorami do ładowania kilku acu równolegle, korzystając tylko z jednego trafo. Zresztą zamiast trafo mogą to być też 3fazy z silnika BLDC, bo wystarczy 3fazowy mostek sobie zrobić z 2fazowych (np. 3xKBPC25).
Opis tego i symulacje są tutaj:
Równoległe ładowanie kilku acu do różnych napięć (z jednego trafo/generatora 3 faz)
Wyniki symulacji ładowania 2óch (acu) kondensatorów na tym obrazku (jest w linkach zapodanych):![]()
Pozdr.
bronto_wawa wrote:Europie a kolega aneuron , nie zlutował chyba nic w swoim życiu tylko kit wciska i przeprowadza symulację .
Nie mogłem się wypowiedzieć w temacie prostownika ponieważ mistrz aneuron swymi wypocinami doprowadził do zamknięcia tematu .
Przepraszam z tego miejsca wszystkich że nie na temat ,ale nie mogłem pozostawić wyczynów symulatora –aneuron bez własnej opinii.
Gdy moderator uzna to za obraźliwe lub łamiące prawo forum natychmiast usuną ta wypowiedź
Pozdrawiam wszystkich ale nie symulatora
Dławik81 wrote:A na jakiej zasadzie wykonano żyroskop bo wiem ze Orginał pojazdy są niestety wyposażone w tą funkcje tylko nic nie mogę się doczytać. jak to zostało zrealizowane .