Co_pat napisał:
Gratuluje realizacji projektu, a szczególnie jego zakończenia. Sam buduję coś podobnego z trochę bardziej zaawansowanym systemem sterowania:
Można wiedzieć co to za system będzie?
Co_pat napisał: Niestety mam problemy z sterowaniem silnikami. Zbudowałem mostki H z driverem HIP na N mosfet IRF1405 i niestety strzelają.
Czy mógłbyś napisać coś więcej o Waszych sterownikach silników?
Też stosowywaliśmy te tranzystory i też nam strzelały. Z jakiego napięcia zasilasz część silnoprądową? Ważne jest by blisko tranzystorów były kondensatory tzw. snubery. Drugą ważna sprawą jest to że maksymalne napięcie Uds (w nocie to VDS) lepiej dać taki tranzystor by było one sporo większe od napięcie zasilania. Trzecia sprawa to taka że diody zwrotne w mosfetach nie należą do najszybszych (w zasadzie są to diody pasożytnicze) te w IGBT w większości mają lepsze parametry być może dla tego że są dodawane specjalnie. My po zastosowaniu tranzystorów IGBT pozbyliśmy się wszystkich problemów z uszkodzeniami. W naszym przypadku układ w stanie jałowym dobrze działał na mosfetach a dopiero po sprzężeniu napędów z kołami dały o sobie znać tranzystory.
Jeśli chodzi Ci o ogólną budowę to my sterujemy tranzystorami z mikrokontrolera, który załatwia nam problem czasów martwych poprzez optodrivery (górne zasilane z przetwornic DC/DC).
Sterowanie silnikami polega na kontroli i regulowaniu prądu zadanego z regulatora. Prąd est kontrolowany oddzielnie na każdym silniku przez regulator PI i na wyjściu PWM.
Cytat z dokumentacji
"Istotnym problemem, który nie został jeszcze rozwiązany, jest kwestia ładowania baterii. Docelowo pojazd ma być wyposażony w układ energoelektroniczny umożliwiający ładowanie baterii z sieci 230VAC."
Wystarczającym rozwiązaniem do tego celu będzie ładowarka oparta na przetwornicy .Gotowe na to napięcie spotkałem w zestawach do skutera hybrydowego( pojemności akumulatorów były podobne).
Pisząc układ energoelektroniczny myśleliśmy właśnie o przetwornicy

Takie rozwiązanie chwieliśmy zastosować, ale nie starczyło nam czasu. Z tym, że wszystko staramy się budować od podstaw samemu więc gotowego układu nie zastosujemy, zresztą nikt już z nas pewnie tego robić nie będzie bo w tym roku skończyliśmy studia.
H3nry napisał: Czy mierzona była sprawność całego układu ?
Nie sprawność nie była mierzona.
nelik1987 napisał: Jaka jest przekładnia pomiędzy kołem a silnikiem.
Z tego co pamiętam przekładnia wynosi 1:8.