Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uniden Pro 520XL - Brak odbioru, tylko ciche szumy.

23 Aug 2012 14:46 6678 15
  • Level 12  
    Witam.
    Mam problem podobny jak w temacie Link.
    Do radia zamiast 12V zostało podłączone 24V. Od tego momentu było brak nadawania i odbioru (słychać tylko ciche trzeszczenie). Jak ktoś nadaje to słychać tak samo cicho a dźwięk jest bardzo zniekształcony (nie da się nic zrozumieć). Wymieniłem LA4446 i pojawiło się nadawanie. Poszukując przyczyny braku odbioru wymieniłem stabilizator 7808, tranzystor c2078 (zastąpiony C2166), i C2314. Sprawdziłem wszystkie diody i elektrolity, przelutowałem wyprowadzenie na płytkę z gniazda antenowego, sprawdziłem też filtr 450HT (zwarłem wyjście i wejście filtra przez kondensator 1nF bez wylutowywania filtra). Nic nie pomogło, w głośniku tylko ciche trzeszczenie. Po przełączeniu na PA i podłączeniu słuchawek do PA SP siebie słyszę bardzo dobrze. Podłączałem też słuchawki pod gniazdo EXT SP, żeby wykluczyć uszkodzenie samego głośnika. W słuchawkach słychać to samo co w głośniku. Nie mam więcej pomysłów. Proszę o jakieś rady gdzie dalej szukać.

    Uniden Pro 520XL - Brak odbioru, tylko ciche szumy. Uniden Pro 520XL - Brak odbioru, tylko ciche szumy.
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 30  
    Sprawdź tranzystor jak w linku Link kolektor: Rx=0V, Tx=B+
    Oryginalne części co zostały wymienione uszkodzone, czy nie koniecznie ?
  • Moderator
    domdob1 wrote:
    Poszukując przyczyny braku odbioru wymieniłem stabilizator 7808, tranzystor c2078


    Tego nie jestem w stanie pojąć. Po co wymiana tranzystora w.cz nadajnika, jeśli nadawanie ok?

    Jak sam napisałeś:
    domdob1 wrote:
    Wymieniłem LA4446 i pojawiło się nadawanie.


    To był błąd. Szukaj w części odbiorczej, a nie nadawczej. Schemacik w pazurki i myślimy.
  • R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    domdob1 wrote:
    Nie mam więcej pomysłów.

    Blokowanie wyjścia z wejście filtru 450kHz - jest nie do końca słuszne z funkcji napięć (spadku napięć - do masy) na wyjściu tego filtru HT.

    Co by się nie rozpisywać, zrób tak :

    Uniden Pro 520XL - Brak odbioru, tylko ciche szumy.

    Jeżeli nie pomoże a napięcie na bazie tranzystora II p.cz. będzie poniżej +0,8V (dotyk na rys.) - to będziesz zmuszony szukać dalej.

    Uniden Pro 520XL - Brak odbioru, tylko ciche szumy.


    Pozdrawiam.
  • Level 12  
    Wymienione części były sprawne. Radio rozkręcam pierwszy raz i brakuje mi wiedzy na temat budowy co za co odpowiada.
    SP5ANJ, zrobiłem jak napisałeś i narysowałeś. Napięcie przy odbiorze 0V, a podczas nadawania wynosi 2,94V. Jak sobie poradzę to sprawdzę jeszcze tranzystor, o którym pisze bc211.

    Posprawdzałem małe tranzystory smd. Na jednym z nich odczytałem nazwę L6, czy wszystkie są takie same? Bo pomierzyłem (narazie bez wylutowywania co nie daje 100% pewności) ale są na niektórych zwarcia, a nie wiem czy wszystkie są na pewno L6.
  • R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    domdob1 wrote:
    Radio rozkręcam pierwszy raz i brakuje mi wiedzy na temat budowy co za co odpowiada.

    Bez obrazy ale oddaj radio do serwisu.

    Quote:
    ... zrobiłem jak napisałeś i narysowałeś. Napięcie przy odbiorze 0V, a podczas nadawania wynosi 2,94V.

    Tosz To Szok - jak mawiał "Pawlak" w słynnym filmie "Sami Swoi". :D

    Takich napięć przy nadawaniu - nie powinno być (czytaj : to nie możliwe przy nadawaniu).
    Chyba źle mierzysz te napięcia (czytaj : nie w tym miejscu).

    Quote:
    Posprawdzałem małe tranzystory smd. Na jednym z nich odczytałem nazwę L6, czy wszystkie są takie same? Bo pomierzyłem (narazie bez wylutowywania co nie daje 100% pewności) ale są na niektórych zwarcia, a nie wiem czy wszystkie są na pewno L6.

    BŁAGAM i jeszcze raz Błagam.
    Regulamin pkt 3.1.14 i pkt 3.1.17..

    Ponawiam podpowiedź - oddaj radio do serwisu. :!:


    Pozdrawiam.
  • Level 30  
    Wskazania możliwe jak się mierzy napięcia względem obudowy miernikiem cyfrowym
    czytaj: pokazuje głupoty, czytaj: na obudowie nie ma glwaicznej masy w chinolu Pro 520XL
  • Level 12  
    Poprawiam się. Napięcie na bazie tranzystora to 0,64V.
  • Level 31  
    Olek
    Quote:
    Schemacik w pazurki i myślimy.
    Tia a takowy masz do chinola? Po 24V dobrze zrobiłeś wymieniając LA.... w tym radyju bo już przy 16-18V go trafia z przegrzania. Teraz się grzeje mocno? Posprawdzaj kondensatory elektrolityczne w jego aplikacji.Palcowanie nóżek daje wyraźne buczenie? Patrząc na zdjęcie płyty jak byk widać kilka "oczek" w torze odbiornika, popraw i przy okazji popraw punkt lutowania dławika do syntezy bo za chwilę założysz nowy temat.
  • Level 30  
    Kolejny post wylądował w koszu nie chce mi się przepisywać spytam tylko dlaczego LA na fotografii wygląda na nie ruszany.
  • Level 12  
    LA wymieniony. Na fotografii może być nie widać bo nie pamiętam już czy zdjęcie robiłem przed czy po wymianie. Wszystkie elektrolity posprawdzane. Lutowanie w niepewnych miejscach na płytce też poprawione. Napięcie na zasilaniu radia podczas odbioru około 12.1V, podczas nadawania około 2,5V. To, czego nie dopisałem napiszę jutro.
  • Level 30  
    Miałeś zmierzyć Tx B+, a nie zasilanie [choć nie zaszkodzi] i dalej przenikanie pola w.cz. do miernika powoduje, że miernik pokazuje głupoty.

    Nie wiem jak mam Ci pomóc kiedy z góry zakładasz, że go nie zrobisz strzelając fotki przed naprawami i teraz nie wiem czy jest sens dalej cokolwiek mierzyć. To jest urządzenie specjalnej troski wymagające zasadniczo zachowania kolejności czynności, zrozumienia zasad konstruowania chińskiej tandety i trochę własnej inicjatywy, która jest na poziomie zerowym z Twojej strony [jak i ze strony niektórych podpowiadających].
  • Level 16  
    Znalazłem ten temat, tez mam problem z uniden 510 pro xl brak głosu
    mała cz. sprawna wraz z tranzystorami do potencjometru głosu, czyli usterka na wejściu nie wyjściu.
    tranzystory sprawdzone bez wymontowywania wyglądają ok

    pomierzyłem napięcia u mnie wygląda to tak i zastanawiam się co poszło

    Uniden Pro 520XL - Brak odbioru, tylko ciche szumy.

    cb nadaje z modulacją nastawiłem zwykłe radio kieszonkowe na AM i przybliżyłem słyszalny głos

    Filtra 450khz nie podmieniałem,


    Edit wy lutowałem filtr 450 khz , połączyłem kondensatorem 10nF
    radio zaczęło szumieć i napięcia w punktach mierniczych się zgadzają według obrazka SP5ANJ

    więc zostaje wymienić filtr 450khz HT
  • Level 12  
    Problem rozwiązany. Wadliwe okazało się połączenie gniazda mikrofonowego z płytką (zimny lut). Za bardzo i zbyt szybko chciałem wszystko zrobić i wszystkiego się nauczyć i przeoczyłem najprostszą rzecz. Jeszcze raz powoli i dokładnie sprawdziłem płytkę i problem znalazł się sam. Dziękuję wszystkim za pomoc i przepraszam za głupie pytania i brak wiedzy.
  • Level 30  
    A więc propozycje zmierzenia podstawowych rzeczy z zachowaniem kolejności działań rozwiałyby wszelkie wątpliwości.
    Dołożyłeś sobie nie potrzebnej pracy brakiem (???) znajomości obsługi miernika/czasu/chęci/własnej inicjatywy...
    Dobrze zrozumieć zasady obchodzenia się ze skośną tandetą konstruowaną minimum kosztów materiału i nakładu pracy :D
  • Level 12  
    Jeszcze raz wszystkim dziękuję i temat zamykam.