Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nissan Micra 1.3 KAT - rok 2004 furkoczące/klekoczące sprzęgło

kurkosia 23 Aug 2012 22:17 2253 5
    kurkosia
    Level 2  
    Mam Nissana Micrę 1.3 KAT z 2004 roku. Głośno hałasowało sprzęgło przy wciśniętym pedale. Wstawiłam do warsztatu, zmieniono sprzęgło na nowe, bo pękły jakieś blaszki. Teraz furkocze kiedy jest wyciśnięte czyli właściwie cały czas. Wciśnięty pedał likwiduje furkoczenie (klekotanie) :-)
    W warsztacie powiedzieli, że ten typ tak ma, wada, którą ma każda micra i nie da się tego naprawić. Podobno dzwonili do autoryzowanego serwisu i tam potwierdzono, że sprzęgło w micrze głośno chodzi i tyle, tego się nie naprawia, wada samochodu. Tak czy inaczej za wymianę sprzęgła podsumowano mnie na 1tys. a sprzęgło nadal hałasuje.
    Proszę o rady - czy w warsztacie mają rację?
    andrend
    Level 26  
    Proponuję przejechać się z mechanikiem do serwisu i zapytać.
    Pozdrawiam.
    kurkosia
    Level 2  
    Ale czy spotkaliście się, że opinią, że ten model charakteryzuje się głośną pracą sprzęgła? Że z tym nic się nie zrobi bo tak jest i nalezy się z tym pogodzić? Moim zdaniem przyjmowanie, że jakaś część (nowa) pracuje głośno za normę jest nie do końca w porządku. Wiem, że w Micrze wadliwe są rozrządy (często konieczność wymiany nawet co 30tys), że przy deszczowej pogodzie załączają się wycieraczki bo gdzieś tam dostaje się woda - takie autko. Ale z wadą sprzęgła jako typową wcześniej się nie spotkałam. Dlatego szukam potwierdzenia.
    Dziarski Hank
    Level 33  
    Wymienili kompletne sprzęgło, czy sam docisk ? Równie dobrze może hałasować skrzynia biegów.
    kurkosia
    Level 2  
    wymienili docisk i tarczę
    xyro
    Level 24  
    Zdarza się, żę hałasuje sprzegło w tym samochodzie, ale wymiana załatwia sprawę. Może to być problem ze skrzynią. Objaw wskazuje na uszkodzone łożysko lub tryb, bo po rozłaczeniu szkrzyni od silnika hałas ustaje.

PS: Czy przy ruszaniu czuć jak auto leciuteńko szarpie czy czynność ta zachodzi bez takich objawów ?