Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Excel 2007 - przepisanie zawartosci komorki do innej

huzzar.ts 23 Sie 2012 22:21 2997 21
  • #1 23 Sie 2012 22:21
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    Siemka,
    Mam takie pytanie bo siedzę już nad tym i nie mogę sobie z tym poradzić. Czy istnieje w excelu taka formula zęby działała mniej więcej odwrotnie jak index??
    Dokładnie mówiąc, w jednym oknie podaje nr kolumny, w innym wiersza, a później w kolejnym, zamiast widzieć co jest w tej lokalizacji mogę tam coś wpisać, i to w tej lokalizacji się pojawi.

    HELP :!:

    0 21
  • #2 23 Sie 2012 22:29
    mickpr
    Poziom 39  

    Nie wiem czy o to Ci chodziło.

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    Połącz z ...
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    [Excel 2007]

    Ludzie, podawajcie wersje Excela, bo nie wiadomo jak odpowiadać.

    0
  • #3 23 Sie 2012 22:37
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    [Excel 2007]

    No wlasnie na tym chce to zrobic i cos mi nie smiga,
    Jak to zrobic??
    nr kolumny, wiersza to jasnr a w tamtych co sie wpisuje??

    0
  • #4 23 Sie 2012 22:49
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Ale tu chyba chodzi o ADR.POŚR(ADRES(wiersz;kolumna))

    0
  • Pomocny post
    #5 23 Sie 2012 22:50
    mickpr
    Poziom 39  

    Dokładnie tak:

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    w D8 numer wiersza
    w D7 numer kolumny

    W komórce gdzie to wstawiłeś będziesz miał zawartość wskazanego (d8 wiersz, d7 kolumna) pola.
    Oczywiście możesz się "pobawić" parametrami tych funkcji.

    Pewnie można to uprościć ... ale to zostawiam innym :)

    0
  • Pomocny post
    #6 23 Sie 2012 22:58
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    mickpr napisał:
    Pewnie można to uprościć ... ale to zostawiam innym :)
    Ech, no niech będzie :)
    Code:
    =ADR.POŚR(ADRES(D8;D7))

    0
  • #7 23 Sie 2012 23:07
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    wszystko pieknie, i pewnie dziala hehe ale mam angielska wersje i jeszcze nie znalazlem jakie to sa komendy :cry:

    0
  • #8 23 Sie 2012 23:11
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Code:
    =INDIRECT(ADDRESS(D8,D7))

    0
  • Pomocny post
    #9 23 Sie 2012 23:12
    mickpr
    Poziom 39  

    adamas_nt napisał:
    Ech, no niech będzie :)
    Kod:
    =ADR.POŚR(ADRES(D8;D7))


    I to jest dowód na to, że starość - nie radość :)
    Człowiek kombinuje - to przekombinuje.

    Dziękuję za poprawienie mnie i pozdrawiam

    0
  • #10 23 Sie 2012 23:22
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    dobra panowie albo jestem slabo cos kumajacy albo cos zle robie,

    chce np:
    wartosc z komurki c5
    przeniesc do b8
    podajac jej lokalizacje.
    czyli jesli cos wpisze w c5
    to pojawi sie w b8 a jesli znienie jej parametry to pojawi sie gdzies tam sobie..


    a moze inaczej. bo moze wiecie jak cos takiego zrobic.
    mam wardosc w a2
    i teraz chce zeby pojawila sie w c3
    nastepnie w c4, c5 c6 itd
    wartosc komorki a2 bedzie sie zmieniac a tamte wartosci sie zapamietaja

    dlatego myslalem nad tym ze np podaje lokalizacje 4 wiersz, 2 kolumna
    zamien tamta wartosc na ta z mp: a1 i w ten sposob w tabeli moglbym wprowadzac dane w dowolne miejsca podajac tylko lokalizacje w jakiej chce wprowadzic to co aktualnie jest w np: a1

    0
  • #11 23 Sie 2012 23:27
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    To tylko w VBA i procedura zdarzeniowa przy Worksheet_Change...

    0
  • #12 23 Sie 2012 23:31
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    no to mi dowaliles tak na koniec dnia hehehe,
    po japonsku tez mogles mi napisac :D

    ale tak teraz sobie przypomnialem ze ja to jakos kiedys robilem ze podawalem wiersz, kolumne a w trzeciej komurce byla wartosc i sie pojawiala w tej lokalizacji z 2 poprzednich komorem....

    tylko jak to lecialo:|

    0
  • Pomocny post
    #13 23 Sie 2012 23:37
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    huzzar.ts napisał:
    mam wardosc w a2
    i teraz chce zeby pojawila sie w c3
    nastepnie w c4, c5 c6 itd
    wartosc komorki a2 bedzie sie zmieniac a tamte wartosci sie zapamietaja
    Samo się nie zapisze. Wklej w kod arkusza (prawym klawiszem w zakładkę u dołu ekranu i wybierz "wyświetl kod") taki
    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Zakładam, że od C3 w dół jest pusto...

    Edit: Zmieniłem szukanie ostatniego na "od dołu".

    0
  • #14 23 Sie 2012 23:45
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    no wkleilem do macro, i jest to teraz macro1 i co teraz w a2 mam wpisac lokalizacje?? a to co wpisze w c2 to sie w niej pojawi??
    no i jak to wpisacnp:
    5;6
    a;2
    a2 ??

    0
  • Pomocny post
    #15 24 Sie 2012 00:05
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Pisz w A2 cokolwiek i patrz co się dzieje :)

    0
  • Pomocny post
    #16 24 Sie 2012 08:23
    mickpr
    Poziom 39  

    huzzar.ts napisał:
    no wkleilem do macro, i jest to teraz macro1 i co teraz w a2 mam wpisac lokalizacje?? a to co wpisze w c2 to sie w niej pojawi??
    no i jak to wpisacnp:
    5;6
    a;2
    a2 ??

    Nie do makro, tylko jak kolega napisał - do kodu arkusza.

    0
  • #17 24 Sie 2012 11:01
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    a to musze poszukac gdzie jest kod arkusza :P

    0
  • Pomocny post
    #18 24 Sie 2012 12:56
    mickpr
    Poziom 39  

    huzzar.ts napisał:
    a to musze poszukac gdzie jest kod arkusza :P

    odpowiedź już była:
    adamas_nt napisał:
    Samo się nie zapisze. Wklej w kod arkusza (prawym klawiszem w zakładkę u dołu ekranu i wybierz "wyświetl kod")

    0
  • #19 24 Sie 2012 13:21
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    Z powodu że na razie nikt nie wie jak rozwiązać moje pytanie.
    Zapytam w prost tak żeby było to czytelne.

    Jak zapisać wartość z A1 w C2 podając w B1 (nr kolumny 2) a w B2 (nr wiersza 3)

    Następnie jeśli zmienię wartości w B1 na 3 a w B2 na 4 to zawartość C2 zostanie dalej taka jaka była a w D4 zapisze mi się wartość z A1.

    I czy to wykonalne.

    Jeśli nie to jak zrobić taka listę w której jak wpisze coś w A1 to to pojawi się w pierwszym wolnym wierszu w kolumnie B, następnie jak wpisze inna wartość w A1 to zapisze ja w kolejnym wierszu a tamten pozostanie taki jak wcześniej??

    HELP :!: PILNA SPRAWA :cry:

    0
  • Pomocny post
    #20 24 Sie 2012 20:49
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Poczytaj trochę o procedurach zdarzeniowych, a "załapiesz" w 10 minut:
    Link1
    Link2

    Tu kod dla obu przypadków (niepotrzebne skreślić):

    Kod: vb
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

    0
  • #21 24 Sie 2012 21:18
    huzzar.ts
    Poziom 13  

    Podziękowania Królu Złoty

    Programować potrafię w bascomie, a tu są jakieś dziwne polecenia i dopiero od 3 dni się wkręciłem w exa.

    A powiedział byś mi jeszcze jak zrobić przycisk z hiperłączem.
    Tak jak wciska się tekst hiperłącza i przenosi mnie w inne miejsce.
    Mecze się już z macro od południa :cry:

    PS.Jak bym miał tylko czym to bym zapłacił :wink:

    0
  • #22 24 Sie 2012 21:29
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    huzzar.ts napisał:
    A powiedział byś mi jeszcze jak zrobić przycisk z hiperłączem.
    Z przyciskiem, to trochę kombinacji. Najprościej: wstaw autokształt (prostokąt i pokoloruj a'la przycisk), następnie prawym klawiszem go i z menu kontekstowego wybierz "Hiperłącze". Dalej wizard poprowadzi Cię za rączkę...

    Jeśli chcesz aktywować jakiś obiekt lub przejść do konkretnego miejsca w skoroszycie, to osiągniesz to motodą Select lub Activate (nagraj sobie makro i podepnij pod przycisk).

    0