Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Octavia I - Jak przerobić aby po wyciągnieciu kluczyka radio grało

B o n u s 24 Aug 2012 17:32 4647 10
    B o n u s
    Level 15  
    Witam
    Czy ktoś wie gdzie co podpiąć aby radio w aucie działało również po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki? Wyłączało się po wyjęciu kluczyka a nie odcinało się mu zasilanie. W obecnej fabrycznej opcji po wyjęciu kluczyka radio wyłączą się przed całkowite odcięcie zasilania i po ponownym włączeniu zapłonu odtwarzanie (np płyty) zaczyna się od początku płyty
    autoas
    Level 42  
    A pamięć radia trzyma...czyli zaprogramowane stacje?
    B o n u s
    Level 15  
    Tak pamięć stacji działa tak samo pamięć ustawień barwy dźwięku
    autoas
    Level 42  
    To raczej z CD nic nie zrobisz takie radio, a na kostce można połączyć kable tak aby cały czas grało..
    B o n u s
    Level 15  
    Przecież to tak działało w drugim aucie Fiesta Mk3, przy zgaszeniu silnika i wyciągnięciu klucza gasiło się radio ale można je było włączyć i odtwarzało od ostatniego momentu czyli było pod prądem ... tutaj też po zgaszeniu silnika, zgaśnięciu kontrolek na zegarach gasi się radio ale tylko gdy klucz w stacyjce to można je włączyć od ostatniego utworu, po wyciągnięciu kluczyka już nie ma na nim zasilania pamięć ostatniego utworu zeruje się.

Czy może ktoś mi powiedzieć dlaczego tak to działa i jaka jest różnica w układach elektrycznych Fiesty i Octavii
  • Helpful post
    Zico63
    Level 37  
    Ja nie wiem czy o to chodzi Koledze Bonus, ale jeśli radio miało funkcję sterowania kluczykiem ORAZ włączanie go TAKŻE BEZ kluczyka - to i w Octavii można to zrobić, po zamianie kabelków we wtyku zasilającym ISO z samochodu. Zamieniamy pin 4 z pinem 7. To jest w prawie każdym aucie grupy VW.
    A to:
    B o n u s wrote:
    Tak pamięć stacji działa tak samo pamięć ustawień barwy dźwięku

jest zasługą zastosowania (zapewne) pamięci permanentnej, coś jak w fabrycznych lub Blaupuntach. I bardzo myli małowiedzącego montażystę...
    autoas
    Level 42  
    Zico63 wrote:
    Ja nie wiem czy o to chodzi Koledze Bonus,

Skoro pisze, że trzyma pamięć radio, to po co ma zamieniać kabelki?
  • Helpful post
    Zico63
    Level 37  
    autoas wrote:
    Skoro pisze, że trzyma pamięć radio, to po co ma zamieniać kabelki?
    :shocked!:
    Bo teraz zasilanie idzie ze SŁABEGO styku STERUJĄCEGO a sterowanie (mało "biorące") z głównego, przystosowanego do obciążeń obwodu!!! W Golfie 3 , z uwagi na trwałość styku, pojeździłby tak ze trzy dni - w Octavii, jak widać, trochę więcej...
    B o n u s
    Level 15  
    tak, zamiana żółty z czerwonym na czarnej kostce czyli pin 4 z 7 i działa jak potrzebowałem