Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujka Satel Silver - schemat podłączenia

bundy75 24 Aug 2012 23:07 17397 10
Optex
    bundy75
    Level 9  
    Będę robił pierwszy raz instalację z czujkami dualnymi z antymaskingiem i nie do końca jestem pewien czy mój pomysł na podłączenie jest poprawny. Czujki to Satel Silver i będą łączone do Integry 128 WRL w konfiguracji 2EOL/NC.

Czy podłączenie jak na powyższym schemacie będzie prawidłowe i czy będzie funkcjonował antymasking? Czy konfiguracja takiej czujki (ze względu na antymasking i dualną detekcję) w centrali różni się od konfiguracji zwykłych czujek?

I jeszcze pytanko wybór trybu pracy czujki - podstawowy kontra zaawansowany - który lepiej wybrać? Dodam, że czujki będą pracowały w pomieszczeniu z klimatyzacją i ogrzewaniem nadmuchowym.

............................................................................
    Ogłoszenie

Przeczytaj również:
    Satel Integra - konfiguracja systemu - wybrane zagadnienia Wybrane najciekawsze tematy dotyczące konfiguracji systemu Satel Integra
    Wyjścia (programowalne i nie tylko) central alarmowych
    Jak działają wyjścia alarmowe centrali
    Podłączenie dowolnej czujki do dowolnej centrali alarmowej - poradnik
    Jak podłączyć sygnalizator do centrali alarmowej - poradnik
    Typy wyjść centrali Integra, które stosujemy przy "automatyce" domowej

Piec C.O. - integracja z alarmem (np. Satel Integra)
    ETHM 1 Plus/ Integra Control. Wybrane zagadnienia.

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Optex
    bhtom
    Level 38  
    Witam,

Z tego co się orientuję to Integra 128 WRL posiada specjalny typ linii do podłączenia antymaskingu. Oczywiście wtedy potrzebna jest dodatkowa, wolna linia dla antymaskingu. Wtedy jednak, przy tak podłączonym antymaskingu, gdy on zadziała, centrala zasygnalizuje awarię czujki. Jeśli jednak antymasking podłączysz szeregowo z antysabotażem (i resztę w konfiguracji 2EOL/NC), to jak zadziała antymasking będziesz miał głośny alarm sabotażowy (antymasking będzie działał tak jak sabotaż). Jednak wtedy potrzebujesz tylko 1 linię dla 1 czujki.

Pozdrawiam.
  • Optex
    humek
    Level 32  
    Możesz antymasking podłączyć tak jak łączysz 2 czujniki do jednej linii (w wypadku gdy brak jest 2 linii w centrali a musisz podłączyć 2 czujniki.Sposobu nie będę wymieniał gdyż ten temat już tu był wielokrotnie "wałkowany"-znajdziesz.W takim układzie czy naruszenie przestrzeni czujnika czy masking wywoła alarm naruszenia -nie sabotażowy.Nie testowałem SILVERA pod kątem maskingu ale np. WATCH-OUT RK-315 się "zakleszcza" jak wywołamy antymasking - zasłonimy czujnik lecz po powrocie do "normalnego stanu" wyjście w czujniku jest nadal "zakleszczone" i wymaga resetu (opcja "zasilanie z resetem" gdyz tak wymagają nowe normy, wcześniej RK-315 po zasłonieciu wywoływały alarm natomiast po odsłonięciu czujnika wyjście powracało do stanu wcześniejszego co było korzystniejsze uważam.Podłącz Silvera i przetestuj .
    jocek1
    Level 13  
    humek wrote:
    Nie testowałem SILVERA pod kątem maskingu ale np. WATCH-OUT RK-315 się "zakleszcza" jak wywołamy antymasking - zasłonimy czujnik lecz po powrocie do "normalnego stanu" wyjście w czujniku jest nadal "zakleszczone" i wymaga resetu (opcja "zasilanie z resetem" gdyz tak wymagają nowe normy, wcześniej RK-315 po zasłonieciu wywoływały alarm natomiast po odsłonięciu czujnika wyjście powracało do stanu wcześniejszego co było korzystniejsze uważam.Podłącz Silvera i przetestuj .

1. Żadne "nowe normy" nie dotyczą czujek zewnętrznych. EN50131 w częściach dotyczących czujek ruchu mówi tylko o czujkach wewnętrznych:
    "1 Zakres normy
    W niniejszej Normie Europejskiej określono wymagania i badania dla pasywnych czujek podczerwieni instalowanych w budynkach, mających stopnie zabezpieczenia od 1 do 4 (patrz EN 50131-1), korzystających z okablowania z połączeniami dedykowanymi lub niededykowanymi oraz dla czujek bezprzewodowych, dla klas
    środowiskowych od I do IV (patrz EN 50130-5). W tej normie nie określono wymagań dotyczących pasywnych czujek podczerwieni przeznaczonych do instalacji zewnętrznych."

2. Cytat z PN-EN 50131-2-2:2009 "Systemy alarmowe. Systemy sygnalizacji włamania i napadu. Część 2-2: Czujki sygnalizacji włamania. Pasywne czujki podczerwieni"
    - dotyczący resetu antymaskingu:
    "4.5.5 Wykrywanie maskowania
    Środki do wykrywania zablokowania działania czujki poprzez maskowanie powinny być zapewnione zgodnie z wymaganiami w Tablicy 4.
    UWAGA W I&HAS wszelkie zamaskowane czujki powinny uniemożliwić włączenie systemu.
    Maksymalny czas reakcji dla urządzenia wykrywania maskowania powinien wynosić 180 s. Maskowanie powinno być sygnalizowane zgodnie w wymaganiami w Tablicy 2. Sygnały lub komunikaty powinny utrzymywać się przynajmniej przez czas trwania maskowania. Sygnał lub komunikat o maskowaniu nie powinien zostać
    skasowany, dopóki trwa maskowanie czujki. Alternatywnie, jeżeli maskowanie czujki trwa nadal, sygnał lub komunikat o maskowaniu powinien być wygenerowany ponownie w ciągu 180 s od chwili skasowania.

UWAGA Z punktu widzenia konstrukcji systemu byłoby lepiej, gdyby maskowane czujki automatycznie zerowały się po usunięciu maskowania.

Sygnał lub komunikat o maskowaniu nie powinien być generowany przez normalny ruch ludzi przy 1 ms-1 w odległości równej lub większej niż 1 m.
    Dla czujek, dla których wykrywanie maskowania można zdalnie unieruchomić, wykrywanie to powinno działać, gdy I&HAS jest wyłączony; nie wymaga się ich aktywacji, gdy I&HAS jest włączony."
    humek
    Level 32  
    Fakt odrębnej normy dla czujników zewnętrznych nie ma jednak fakt jest faktem poprzednie (produkty z przed 3-4 lat) miały antymasking załączany tylko !! na czas trwania zasłonięcia ,natomiast te "nowsze" wyroby juz mają zatrzaskiwany masking który można jedynie "zresetować" wyłączając zasilanie czujnikowi na czas ok 1-2 sek .Oczywiście do tego trzeba doliczyć czas uaktywnienia czujnika po ponownym włączeniu zasilania. miałem kiedyś taka zabawę -nie przypuszczałem ze to już "wersja poprawiona" dobrze ze miałem ok 8 czujników i te wszystkie tak samo się zachowywały.Natomiast później będąc na innym obiekcie gdzie czujniki RK-315 były z produkcji wcześniejszej po zasłonięciu i odsłonięciu czujnika nie zaobserwowałem zjawiska "zatrzaśnięcia" . FAKT nie jest to dobre rozwiązanie bo raz zasłonięty czujnik będzie cały czas wykazywał naruszenie a gdy nie jest zasilany przez przekaźnik sterowany z opcji reset czujników to rozbrojenie i uzbrojenie nic tu nie da.Czujnik po jednorazowym-chwilowym zasłonięciu (np szmata zawieszona na wędce teleskopowej z za ogrodzenia ,wędki maja i po 12m) zakleszczy się i po wizycie załogi interwencyjnej można śmiało go ponownie zasłonić bez wywołania alarmu.W ten sposób przestrzeń chroniona przez ten czujnik będzie już martwa. Uznaję że czujniki zewnętrzne jest to tylko dodatek do sprawnego systemu ale na takowym nie można w 100% polegać .
    jocek1
    Level 13  
    humek wrote:
    Fakt odrębnej normy dla czujników zewnętrznych nie ma jednak fakt jest faktem poprzednie (produkty z przed 3-4 lat) miały antymasking załączany tylko !! na czas trwania zasłonięcia ,natomiast te "nowsze" wyroby juz mają zatrzaskiwany masking który można jedynie "zresetować" wyłączając zasilanie czujnikowi na czas ok 1-2 sek .

Nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy ... :D
    Zapisy o automatycznym wyłączaniu antymaskingu dotyczą normy aktualnie obowiązującej. Specjalnie pogrubiłem "2009".
    Fakt, że norma nie narzuca automatycznego wyłączania, a jedynie "zaleca", więc czujka wymagająca resetowania do zakończenia sygnalizowania maskowania odpowiada normie tak samo jak ta, która sama się resetuje. Jednak sugerowanie, że nowa norma wymaga interwencji użytkownika jest ... nadużyciem, bo zapis normy "sugeruje" rozwiązanie odwrotne :D

Fakt, że nie istnieje żadna norma opisująca stopień ochrony dla czujników zewnętrznych. Znaczy to tyle, że działanie antymaskingu w takich czujkach nie podlega normalizacji. Dokładnie tak samo, jak według obowiązującego prawa żadna czujka zewnętrzna nie może być klasyfikowana wg nieobowiązującej normy do klasy C czy S, jak również do stopnia 2 czy 3 EN 50131.
    kowalma
    Level 12  
    Podłączę się.
    Chcę podłączyć Satel Silver w konfiguracji 2NC/EOL do ACX201.
    Konfiguracja ACX201:
    Z1: Typ 5: Normalna, Typ linii: 2NC/EOL
    Z2: Typ 91: Czujnik maskowania, Typ linii: 2NC/EOL

Kolor szary to rezystory 1.1k.

Czy w/w schemat będzie poprawny?
    Pozdrawiam
    bundy75
    Level 9  
    Byłoby fajnie, gdyby ktoś, kto zamontował już trochę tych czujek wypowiedział się na temat poprawności pokazywanych schematów.

Podłączyłem dzisiaj jedną czujkę do Integry na próbę w/g schematu z pierwszego posta i czujka na pierwszy rzut oka działa :-) Antymaskingu jeszcze nie sprawdzałem, ale w mojej konfiguracji powinien objawiać się jako sabotaż.
    kowalma
    Level 12  
    OK - wygooglalem jak powinno być podłączone (po prawej, z podłączeniem WRN):

Schemat pochodzi z instrukcji czujki Cobalt (ciekawe, czemu nie dali tego w instrukcji Silver'a), wiec tutaj będzie identycznie.

Wtedy linia z antymaskingiem typ NC.
    humek
    Level 32  
    Do jocek1 wszystko się zgadza ja tylko przytoczyłem to co mnie spotkało z czujnikiem RK-315 Nowe wersje (wyroby) mają zmianę konstrukcyjną a w opisie nie jest to uwzględnione.Do autora postu mam uwagę podłącz kolego czujnik tak by wyjście masking i wyjście reagowania czujnika na ruch było szeregowe (oczywiście w 2EOL/NC -jet to wykonalne.Wtedy osiągniesz naruszenie linii w centrali (integra) przy ruchu przed czujnikiem jak i przy zasłonięciu czujnika.Jeśli zadeklarujesz w opcjach wejścia centrali że czujnik nie może być naruszony przy załączeniu czuwania to gdy czujnik będzie zasłonięty nie załączysz systemu w czuwanie a zostanie Tobie odczytać z wyświetlacza klawiatury który jest to czujnik i usuniecie przyczyny lub załaczenia czuwania z zasłoniętym czujnikiem.
    p69p
    Level 10  
    PRoszę zastosowac podłączenie jak dla czujki dualnej Cobalt. Przedstawiony schemat będzie nieprawidłowy.

Moderated By suworow:

Chyba nie spojrzałeś na datę...... To archiwalna dyskusja. Zachęcałbym raczej do pisania w nieco aktualniejszych tematach. Temat zamykam. Pozdrawiam