Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

S.A.N. Graphic Equalizer Booster - Jak podłączyć ?

Petryka 24 Aug 2012 23:57 4386 19
    Petryka
    Level 9  
    Witam. Zakupiłem ostatnio korektor graficzny ale niestety niewiem jak go podłączyć. Nie mam instrukcji ani żadnego schematu. Jeśli wiecie lub macie jakieś schematy to proszę o odpowiedź.
    S.A.N. Graphic Equalizer Booster - Jak podłączyć ? S.A.N. Graphic Equalizer Booster - Jak podłączyć ? S.A.N. Graphic Equalizer Booster - Jak podłączyć ? S.A.N. Graphic Equalizer Booster - Jak podłączyć ? S.A.N. Graphic Equalizer Booster - Jak podłączyć ? S.A.N. Graphic Equalizer Booster - Jak podłączyć ? S.A.N. Graphic Equalizer Booster - Jak podłączyć ? [/quote]
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Czerwony - zasilanie, czarny - masa, podwójny szary, podwójny zielony - wejścia sygnału (z wyjść głośnikowych radioodbiornika), w kostce - wyjścia parami.
    Gra to gorzej od większości nowych radioodbiorników. Problem też będzie z podłączeniem, bo wejście jest tylko na sygnał głośnikowy, a pewnie ma wspólną masę, czyli podłączyć końcówki mostkowej nie da rady.
    Petryka
    Level 9  
    Podłączyłem zasilanie (korektor włączył się) podłączyłem także pod siwe kable te obok zasilania odtwarzacz a pod dwa kable z kostki (siwy plus i minus) głośnik i jest troche dziwny efekt bo muzyka gra bardzo cicho a po podgłoszeniu na korektorze zaczyna buczeć.
    Błażej
    Masz tam przycisk Bypass/Boost, czyli w pozycji Bypass dźwięk omija ten "korektor", a w pozycji Boost jest obrabiany i w wzmacniany przez niego. Sprawdź, czy na Bypass wszystko działa poprawnie.
    Jeśli w tym korektorze jest wspólna masa dla obu kanałów, a pewnie jest, to nie podłączysz wyjść głośnikowych, które są z końcówek mostkowych, bo grozi to uszkodzeniem, a przynajmniej zablokowaniem końcówki w źródle dźwięku.
    Petryka
    Level 9  
    Podłączyłem kompa pod siwe i zielone kable obok zasilania i teraz moc wychodzi na kablach w kostce muzyka gra podgłasza się ale nadal buczy. Odkryłem też że siwe są od prawych głośników a zielone od lewych. Spróbuje jeszcze podłączyć mocniejsze głośniki może wtedy będzie lepiej grało.
    Błażej
    A co ma buczenie do silniejszych głośników? Z czego to zasilasz?
    Petryka
    Level 9  
    Zasilacz od kompa 300W .
    Błażej
    To zmień na jakiś stałoprądowy albo dołóż jakiś filtr na zasilaniu.
    bogus1984
    Level 26  
    Pomijając kwestię podłączenia, którą Kolega Ci objaśnił, pytanie po co Ci to, kaleczysz i pogarszasz dźwięk, bo poprawiać, to on nic nie poprawia... ?
    Petryka
    Level 9  
    czasem zasilacz komputerowy na daje stałego prądu ? bogus1984 ja po prostu chce podłączyć dwa głośniki do kompa a ten korektor będzie mi służył jako mały wzmacniacz i tez chodzi o możliwość podgłaszania. Mogę podłączyć do wieży pod AUX ale brakuje mi w niej już wejść na głośniki a po podłączeniu 2-3 głośników pod jedno wejście muzyka gra o wiele ciszej.

Dodano po 31 [sekundy]:

Dlatego chce użyć korektora.
    Błażej
    Hasła dla ciebie - ZASILACZ IMPULSOWY, ZASILACZ STAŁOPRĄDOWY. Czytaj.
    Petryka
    Level 9  
    wiem czym różni się prąd stały od prądu zmiennego. Czyli jeśli nie załatwie jakiegoś zasilacza z prądem stałym to będzie mi zawsze buczeć ?
    Błażej
    Petryka wrote:
    wiem czym różni się prąd stały od prądu zmiennego

A GDZIE ja ci napisałem, że to prąd zmienny? Ostatni raz - ZASADA DZIAŁANIA ZASILACZA IMPULSOWEGO - zapoznaj się! Bo mylisz pojęcia!
    Petryka
    Level 9  
    Dobra zaraz zapoznam się dokładnie co to zasilacz impulsowy teraz widze że pomyliłem pojęcia. A powiedz mi czy da rade jakoś usunąć to buczenie i czy jest wogóle sens podłączenia tego jako wzmacniacz ?
    Błażej
    Podłącz pod jakiś akumulator lub dobrze filtrowany zasilacz i sprawdź, czy buczy. Jak nie, to już masz odpowiedź. Czy warto? Jako mały wzmacniacz do komputera pewnie tak, choć osobiście przerobiłbym stopień wejściowy.
    Petryka
    Level 9  
    Błażej wrote:
    osobiście przerobiłbym stopień wejściowy.

Czyli co bo nie bardzo wiem o co chodzi ?
    Błażej
    Najpierw uruchom. Tym się będziesz martwił później. Ja zmieniłbym czułość na wejściu, czyli pewnie wywalił tłumik na rezystorach.
    Petryka
    Level 9  
    Dobra spróbuje póżniej uruchomić na aku gdyż w tej chwili nie mam pod ręką żadnego akumulatora. Jak dam rade to wieczorem napisze co i jak. Jak na razie dzięki za pomoc.
    Petryka
    Level 9  
    Okazało się, że to nie wina zasilacza tylko po podłączeniu do kompa zaczyna buczeć, a jeśli podłącze pod wieże lub telefon to gra normalnie. Czy da się jakoś zaradzić aby po podłączeniu do kompa nie buczało ? Dodam, że karta dźwiękowa jest w 100% sprawna.
    Petryka
    Level 9  
    Dobra znalazłem już rozwiązanie. Dzięki za pomoc.