Posiadam uszkodzony zestaw RC ,zestaw był nowy uszkodzenie powstało na skutek
wady fabrycznej jest to ślizgacz z chłodzeniem wodnym które zalało elektronikę.
Pierwsza usterka to regulator kręci silnikiem tylko w jedną stronę ,wymieniłem LM358
i MC 34063A ,układ PIC 16F628A jest programowalny tak wyczytałem więc go nie ruszałem
dioda D8 - oznakowanie SJ nie wiem co to jest dziwnie się
mierzy w jedną stronę przerwa a w drugą
140om element K 905 grzeje się mocno mierzy się raczej oki.
Oczywiście wszystkie elementy przelutowałem na nowo.
Odbiornik sprawdzony serwo na obu kanałach działa prawo lewo.
Drugie uszkodzenie to stracił zasięg max 1m dalej silnik i serwo wariuje. Co mnie
zdziwiło w nadajniku kwarc 27.095 a w odbiorniku 26.640 mimo iż na naklejce 27.095
Podstawiłem inne kwarce ale nie zadziałało wariują silniki wstawiłem kwarce RX TX
... może trzeba wymienić na takie jak tam są, słabo się znam na sprzęcie RC.
W zasadzie to darowałem sobie regulację obrotów ,może pływać tylko do przodu ale
problem z zasięgiem jest nie do ominięcia.
Zamieszczam dokumentację foto wszelkie sugestie mile widziane.

ps.jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie.
Podłączyłem inny regulator i zasięg się znacznie poprawił nie ma rewelacji bo ok.10m ale jest znacznie lepiej, regulator muszę jednak oddać a 10m to stanowczo mało.
wady fabrycznej jest to ślizgacz z chłodzeniem wodnym które zalało elektronikę.
Pierwsza usterka to regulator kręci silnikiem tylko w jedną stronę ,wymieniłem LM358
i MC 34063A ,układ PIC 16F628A jest programowalny tak wyczytałem więc go nie ruszałem
dioda D8 - oznakowanie SJ nie wiem co to jest dziwnie się
mierzy w jedną stronę przerwa a w drugą
140om element K 905 grzeje się mocno mierzy się raczej oki.
Oczywiście wszystkie elementy przelutowałem na nowo.
Odbiornik sprawdzony serwo na obu kanałach działa prawo lewo.
Drugie uszkodzenie to stracił zasięg max 1m dalej silnik i serwo wariuje. Co mnie
zdziwiło w nadajniku kwarc 27.095 a w odbiorniku 26.640 mimo iż na naklejce 27.095
Podstawiłem inne kwarce ale nie zadziałało wariują silniki wstawiłem kwarce RX TX
... może trzeba wymienić na takie jak tam są, słabo się znam na sprzęcie RC.
W zasadzie to darowałem sobie regulację obrotów ,może pływać tylko do przodu ale
problem z zasięgiem jest nie do ominięcia.
Zamieszczam dokumentację foto wszelkie sugestie mile widziane.

ps.jeśli nie ten dział to proszę o przeniesienie.
Podłączyłem inny regulator i zasięg się znacznie poprawił nie ma rewelacji bo ok.10m ale jest znacznie lepiej, regulator muszę jednak oddać a 10m to stanowczo mało.