Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dekoder Wiwa HD50 - Brak sygnału

lexos123 25 Sie 2012 12:31 10053 17
  • #1 25 Sie 2012 12:31
    lexos123
    Poziom 8  

    Witam.

    Nie dawno kupiłem na Allegro dekoder Wiwa HD50 wszystko fajnie ok, ale gdy dekoder został podłączony do monitora z tunerem tv (LG) i na ekranie pisze cały czas brak sygnału ;/ Miał ktoś podobny problem?

    Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuje :)

    1 17
  • #2 25 Sie 2012 12:37
    Rendek
    Poziom 19  

    Miałem, uszkodzona głowica po burzy.

    Moderowany przez Olek II:

    Co ma głowica do tunera podłączonego przez euro? Czy autor pisze coś o burzy?
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji. Tym razem ostrzeżenie.

    1
  • #3 25 Sie 2012 12:40
    lexos123
    Poziom 8  

    Tylko że dekoder był nowy, i burzy nie było u mnie teraz jakoś..

    0
  • #4 25 Sie 2012 13:03
    kizek
    Poziom 35  

    Jak wygląda sprawa instalacji antenowej.
    Czy w/w monitor z TV odbiera jakieś programy w połączeniu z tą anteną?

    0
  • #5 25 Sie 2012 13:37
    lexos123
    Poziom 8  

    Zwyklą antene miałem/mam i wszystko ok TVP1, TVP2, TVP Info, Polsat, Tvn te są. A gdy podłącze dokoder wszystko co w zestwie i tak jak w instrukcji pisze nic się nie pojawi nawet konfiguracja dekodera menu, jezyk itp..

    0
  • #6 25 Sie 2012 14:07
    kizek
    Poziom 35  

    Jeżeli wszystko zostało podłączone zgodnie z instrukcją i dekoder nie daje oznak życia to pozostaje jedynie zwrócić produkt i żądać wymiany lub zwrot gotówki.

    0
  • #7 25 Sie 2012 14:44
    lexos123
    Poziom 8  

    Czy to może przez antene starą czy coś? zła antena do odtwarzania funkcji DVB-T? pytam bo ja w tych sprawach zielony jestem...

    0
  • #8 25 Sie 2012 15:32
    mp0011
    Poziom 13  

    Jaki monitor (model) i czym podłączyłeś do niego wiwę? HDMI? Composite?
    Jakie źródło sygnału wybierasz w monitorze?

    0
  • #9 25 Sie 2012 19:55
    kizek
    Poziom 35  

    Podłącz dekoder do innego TV aby jednoznacznie określić co jest ewentualnie nie sprawne.

    0
  • #10 25 Sie 2012 22:42
    lexos123
    Poziom 8  

    Monitor LG M208WA z tunerem tv, no podłączam te euro co jest przy wiwa hd50 ( link: http://allegro.pl/show_item.php?item=2544347936 ) Źródło sygnału wybieram AV1. Był podłączony do innego ale to samo brak sygnału. Czy może źle to podłączam?

    0
  • #11 25 Sie 2012 23:27
    kizek
    Poziom 35  

    Brak sygnalizacji na zewnętrznej diodzie świadczy o braku zasilania. Sprawdź zasilacz. Jeżeli masz uszkodzony dekoder to nic nie zrobisz musisz go wymienić.

    0
  • #12 25 Sie 2012 23:34
    lexos123
    Poziom 8  

    Na dekoderze jest jakaś dioda?

    0
  • #13 25 Sie 2012 23:46
    kizek
    Poziom 35  

    Na samym dekoderze to nie ale na zewnętrznym odbiorniku IR znajduje się dioda sygnalizująca stan pracy dekodera. Dekoder Wiwa HD50 - Brak sygnału

    0
  • #14 26 Sie 2012 00:18
    lexos123
    Poziom 8  

    na tym odbiorniku ta dioda swieci sie na zielono czyli to jest ok

    Zgodnie z regulaminem naszego forum należy dbać o szacunek dla języka polskiego w swoich wypowiedziach. Przypominam również o punkcie 3.3 regulaminu. /Olek II/

    0
  • #15 26 Sie 2012 13:11
    Olek II
    Moderator

    Koledzy czytacie ze zrozumieniem? Autor napisał że na monitorze ma komunikat "Brak sygnału"
    Po co piszecie o sprawdzeniu zasilacza, sprawdzeniu poprawności podłączenia monitora, przecież gdyby był uszkodzony zasilacz tunera napis na ekranie pojawiłby się, czy nie. A gdyby był źle podłączony tuner z monitorem, to komunikat byłby czy nie? Czemu mają służyć takie porady?

    Do autora:
    Jeśli nie możesz wywołać menu tunera, skup się na odbiorniku IR, lub pilocie. Miałem taki przypadek że zapomniałem wyjąć folię z pilota i bateria była odłączona. Folię sprawdziłeś? A sam wtyk od odbiornika IR, musi być mocno wciśnięty w gniazdo, musisz usłyszeć zatrzask. Te tunery tak mają.

    0
  • #16 26 Sie 2012 15:24
    lexos123
    Poziom 8  

    Zobacze jeszcze raz ten odbiornik, ale co do pilota to żadej foli nicnie było a baterie wszystko łączy.

    0
  • #17 26 Sie 2012 16:12
    mp0011
    Poziom 13  

    Olek II,

    jeżeli wybierze się w monitorze niepodpięte źródło sygnału, pojawia się taki komunikat generowany przez monitor. Zwłaszcza, że lexos123 napisał, że nie pojawia mu się menu konfiguracji, opcje itp. Można więc przyjąć że wiwa nie daje znaku życia lub nie wysyła sygnału na Euro.

    1
  • #18 26 Sie 2012 16:35
    Olek II
    Moderator

    Może, ale te tunery bez sygnału też podają taki komunikat. Wystarczy wyjąć antenę z gniazda. Mnie nie podoba się brak wejścia w menu, może być IR, lub sam dekoder. Sam przyznasz że mało informacji mamy od autora tematu.

    1