Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

kabel rj45 zakończony gniazdem sieciowym

witek000 26 Sie 2012 16:10 2067 17
  • #1 26 Sie 2012 16:10
    witek000
    Poziom 8  

    Cześć,
    mam taki pomysł, chciałem sobie zrobić kable sieciowe z jednej strony zakończone gniazdem rj45 podłączone do routera i zakończone gniazdem sieciowym. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć odpowiedniego schematu. Może ktoś mi pomóc ?

    laik ;-)

    0 17
  • #3 26 Sie 2012 19:16
    witek000
    Poziom 8  

    szukałem w google i nie znalazłem, to co mi podesłałeś też nie jest odpowiedzią na moje pytanie, może jeszcze raz napiszę o co mi chodzi

    robię to na jednym kablu
    na jednym końcu rj45 którą mogę wsadzić w switcha, na drugim końcu gniazdo sieciowe, do którego mogę podłączyć następny kabel i cieszyć się siecią.

    laik ;-)

    0
  • #4 26 Sie 2012 20:46
    krzysztoftc
    Poziom 11  

    No dokładnie tak - zamiast jednego gniazda daj po po prostu kabel. Na następnej stronie masz rozpiskę jak podłączać kolejno kable ;)

    0
  • #5 08 Lut 2014 08:42
    xyz123
    Poziom 10  

    mam identyczny problem i szukam rozwiązania. Jestem po wymianie okablowania i muszę połączyć dwa gniazda żeby w drugim gnieździe była sieć. innej możliwości nie ma.
    Wygląda to tak jak na schemacie.

    0
  • #6 08 Lut 2014 09:06
    viwaldi1
    Poziom 24  

    wpisz np na allegro "łącznik rj45"
    kabel rj45 zakończony gniazdem sieciowym

    0
  • #8 08 Lut 2014 09:27
    xyz123
    Poziom 10  

    nie o to mi chodzi. wszystko musi być jak na schemacie żeby w razie czego rozłączyć dwa kable i korzystać z drugiego gniazda sieciowego tego które teraz jest podłączone i normalnie działa.

    Wiem czym mam połączyć kable. pytanie ciągle aktualne wg jakiego schematu zacisnąć czerwony RJ45 żeby po połączeniu go złączką z drugim kablem RJ45 (podłączonym do działającego gniazdka) pojawiła się sieć w czerwonym gnieździe ???

    0
  • #9 08 Lut 2014 09:31
    hermes-80
    Poziom 43  

    Według tego samego standardu jakim masz zakończoną wtyczkę źródłowa.
    Zobacz jak są ułożone kolory i to samo zrób na pozostałych 1:1.

    0
  • #10 08 Lut 2014 09:35
    viwaldi1
    Poziom 24  

    sprawdz poprawnosc (nie tylko lolejnosc kabelkow) podlaczenia we wtyku i w gniezdzie (czerwone). mozesz miec tez uszkodzony kabel czerwony. wazna tez jest dlugosc kabli - beda za dlugie = za duze straty sygnalu = brak sieci mimo prawidlowego zacisniecia zlaczek.

    pozdr
    v

    0
  • #11 08 Lut 2014 10:09
    xyz123
    Poziom 10  

    hermes-80 napisał:
    Według tego samego standardu jakim masz zakończoną wtyczkę źródłowa.
    Zobacz jak są ułożone kolory i to samo zrób na pozostałych 1:1.


    Nie działa to już sprawdzone. zaciskałem wg różnych standardów wg A i B nawet jak obie wtyczki są 1:1 to nie działa.
    Kable są na 100% sprawdzone.

    0
  • #12 08 Lut 2014 10:27
    viwaldi1
    Poziom 24  

    probowales wymienic bialy kabel B na A? routery/swiche rozpoznaja typ podlaczenia i nie robi im to roznicy ale takie poprzestawianie na samych kablach...
    jak mozesz to podlacz kable tylko jednym typem np A - masz juz w gniazdach.

    i jeszcze jedno: co rozumiesz pod "nie dziala"? nie masz netu czy router lub komputer pokazuje "nie podlaczony kabel"?

    pozdr
    v

    0
  • #13 08 Lut 2014 10:50
    xyz123
    Poziom 10  

    viwaldi1 napisał:
    probowales wymienic bialy kabel B na A? routery/swiche rozpoznaja typ podlaczenia i nie robi im to roznicy ale takie poprzestawianie na samych kablach...
    jak mozesz to podlacz kable tylko jednym typem np A - masz juz w gniazdach.

    i jeszcze jedno: co rozumiesz pod "nie dziala"? nie masz netu czy router lub komputer pokazuje "nie podlaczony kabel"?

    pozdr
    v


    Jak wszystko jest wg. std A tzn kable i gniazdka to też nie działa.
    Jak sprawdzam ? Testerem.
    Komp podłączony do czerwonego gniazdka nie widzi w ogóle sieci.

    0
  • #14 08 Lut 2014 10:56
    viwaldi1
    Poziom 24  

    xyz123 napisał:
    ...Komp podłączony do czerwonego gniazdka nie widzi w ogóle sieci.


    pokazuje "nie podlaczony kabel" czy "kabel jest podlaczony ale siec nie dziala"?

    pozdr
    v

    0
  • #15 08 Lut 2014 11:55
    xyz123
    Poziom 10  

    nie ma sieci na mierniku tylko 2 kable są połączone.

    0
  • #16 09 Lut 2014 16:37
    viwaldi1
    Poziom 24  

    jezeli masz sprawne kable, zlacza w jednym standardzie, miernik wskazuje ze lacze jest i mimo to nie masz sieci... to mozesz miec za duzo zaklocen miedzy dwoma gniazdami.
    w sumie jak polaczysz oba gniazda to jaka jest dlugosc kabla? sprubuj na kompie, tym ktory nie ma sieci we wlasciwosciach karty sieciowej (menadzer urzadzen -> twoja karta sieciowa -> wlasciwosci -> zaawansowane -> szybkosc i dupleks zmniejszyc predkosc na 10. przy dlugich kablach albo ich niskiej jakosci taki myk pomogl mi kilka razy. daj znac czy to cos zmienilo.

    pozdr
    v

    0
  • #17 09 Lut 2014 18:00
    xyz123
    Poziom 10  

    miernik wskazuje że tylko na dwóch kablach jest przejście. gniazdka są oddalone od siebie o 4m kabla... na razie na weekend zawiesiłem walkę... kolejne zaciskanie wtyczek to coraz krótszy kabel :| problem nadal nie rozwiązany

    0
  • #18 09 Lut 2014 18:13
    viwaldi1
    Poziom 24  

    xyz123 napisał:
    ...gniazdka są oddalone od siebie o 4m kabla...

    chodzi mi o CALOSC KABLA a nie tylko miedzy gniazdkami. ile jest m kabla jak polaczysz oba gniazdka?
    jak ten 4m kabel jest OK i kable te od gniazdek sa OK, a mimo tego wszystko do kupy nie dziala to sprawdz, to co pisalem wczesniej czyli obnizenie predkosci do 10 na karcie w komputerze, ktory sie nei chce laczyc.

    pozdr
    v

    0
  Szukaj w 5mln produktów