Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką lodówkę wybrać - Amica czy Samsung?

Tosia11 26 Aug 2012 17:34 14691 18
    Tosia11
    Level 1  
    Muszę wybrać lodówkę na miejsce starego Polara. Problem w tym, że trzymają mnie bardzo mocno 2 wymiary: wysokość - nie więcej niż 185cm i głębokość - do 60/62cm. Wypatrzyłam w zasadzie 2 modele, które spełniają ten wymóg:
    -Samsung RL39TGCSW
    -Amica FK326.6 DFzV X INOX

Czy ktoś ma doświadczenia z tymi lodówkami? Ewentualnie mógłby zaproponować inne modele? Kolor bez znaczenia. Ważna wielkość i bezawaryjność.
    modlinp
    Level 15  
    Podpinam się pod ten sam temat bo interesujeą mnie też lodówki amici z serii premium jak jest z ich awaryjnością. bo patrząc na parametry do w stosunku do ceny są według mnie interesujące.
    patryk260983
    Level 19  
    Z tych 2 podanych przez Ciebie brałbym tą z no frost'em (duża wygoda) , z tym że na pewno nie Amice, a właśnie Samsunga, np.
    Samsung RL34EGSW
    Samsung RL34EGPS.
    Podany przez Ciebie samsung ma głębokość 65cm, więc te 2 w/w przeze mnie powinny spełniać Twoje wymogi.
    Amica nie cieszy się zbytnio renomą jeśli chodzi o sprzęt chłodniczy, bardziej sprzęt do gotowania i pieczenia.
    Samsung z kolei słynie z dobrych systemów no frost w chłodziarkach, poza tym jakość ich sprzętów idzie w górę.
    Ola0203
    Level 2  
    Kupiłam Amicę i jestem póki co zadowolona. Dodatkowo dokupiliśmy gwarancję na 5 lat. Dwie koleżanki też posiadają ww. model i są bardzo zadowolone. Zresztą większość sprzętu w mojej kuchni to Amica i nie narzekam. Należy pozbyć się stereotypowego myślenia.
    Luckymag
    Level 12  
    Samsung
    MAm od roku side-by-side i jest świetna.
    Inne podobno też.
    Mój kolega pracował dla Whirpoola i robił porównanie.. im wyszło że Samsunga cenowo , przy tej jakości, nie mają szans dogonić.
    Polecił mi a ja z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.
    antekch
    Level 21  
    Nie kupuj żadnej z wyświetlaczem na drzwiach . I kup ze zwykłym termostatem mechanicznym.
    Anonymous
    Level 1  
    patryk260983
    Level 19  
    ixs wrote:
    Znajoma ma kuchenke Amica- po kilku latach nie wygląda najlepiej - dlatego wydaje mi się że amica robi sprzet kiepskiej jakości i mało trwały.

O Amice mam różne zdanie, ale akurat uważam, że sprzęt do gotowania i pieczenia robią bardzo dobry i są pionierami w Polsce. Sam mam piekarnik i płytę tej firmy, ale lodówki i pralki już nie zaryzykowałbym kupić. Co do sprzętu i jego wyglądu po n-tu latach, to trzeba go konserwować od czasu do czasu, nie mówię już o czyszczeniu, co jest podstawą, żeby nie "zatłuc" tłuszczem i przypalonymi resztkami, ale wymiana uszczelek czy sprawdzenie zawiasów przy drzwiczkach, bo lubią się rozkręcać i obniżać :D A później narzekanie, że piekarnik nie dopieka ;-)
    ixs
    Level 16  
    Mam w domu kuchenke EWA - nawet nie wiem z jakich lat - ale jest bardzo stara... pewnie lata 70- 80 - wygląda lepiej niz ta powiedzmy nawet 10 letnia amica.... - użytkowane podobnie
    Jakie mam zastrzezenia
    nakładki na palniki - w amice niewiele z nich zostało - w mojej starej kuchence - prawie jak nowe - a nigdy nie wymieniane...
    obudowa - w amice skorodowana - moja kuchenka nienaruszona ( obydwie stały przy zlewozmywaku..)
    Zapalarka elektryczna - we amice nie dziala... - w mojej nie bylo - cóz inne lata
    termoobieg - w amice silnik czasem sie blokuje - w mojej tego nie ma to nie ma problemu
    Nadruki przy pokretłach - w amice wiele juz wytartych - w mojej starej kuchence praktycznie nienaruszone...

Dlatego ciężko mi się przekonac do amici
    patryk260983
    Level 19  
    ixs wrote:
    Mam w domu kuchenke EWA - nawet nie wiem z jakich lat - ale jest bardzo stara... pewnie lata 70- 80 - wygląda lepiej niz ta powiedzmy nawet 10 letnia amica.... - użytkowane podobnie
    (...)

Dlatego ciężko mi się przekonac do amici

też mam - a raczej moja mama i prawie 30 lat (nabyta w '83 roku) juz gotuje i piecze na tym :-) gdyby ją wypucować porządnie (trochę juz przeszła przez te lata), to jak nówka ;-)
    Ewa to Wrozamet, czyli dzisiejszy Mastercook.
    Nie porównuj dawnej jakości do tej z lat współczesnych (nawet tych sprzed 10 lat), bo kiedyś sprzęt robiło się na lat 20, dziś na góra 2 lata i kupuj nowe (mam na mysli wszystkie marki bez wyjątku), takie prawa rynku, popyt czyni podaż i tak rynek sie nakręca. Kiedys założenia rynku były inne, weźmy sobie stare np. stare dobre Predomy, dziś nowa pralka Polara (ta sama marka) tyle nie pociągnie. Sprzęty AGD za czasów PRL były inne...

A dzisiejszy Mastercook jest na poziomie Amici.

Tak samo z Mercedesami - najlepsze auta, rzadko sie psuły, więc konstruktorzy po którymś roku wymyślili parę fajnych wad konstrukcyjnych, aby użytkownicy częściej odwiedzali sklepy z częściami :D
    Jasny35
    Level 10  
    Cześć podłączam się pod temat

Interesuje mnie ta lodówka:

Amica FK326.6DFZV

teraz można znaleźć za 1300 zł Brutto - Czy warto..? - proszę o podpowiedź.

O tyle mi pasuje, że ma no frost w zamrażalce i automatyczne rozmrażanie w chodziarce.

Czy może coś podobnego w tej cenie?

Dzięki

P.S.

Miałem Boscha ale kaplica - po dwóch latach padł agregat...
    ixs
    Level 16  
    Mam indesit BAN 13 ( może BAM???) - tez kosztowala ok 1200zl
    No frost to chynba juuz kazda ma w chlodziarce, w zamrazarce moja niestety nie ma - jakies 2x do roku tzreba rozmrozic - nie jest to takie straszne.
    Wybralem indesit ze wzgledu na dobra cene, duza pojemnosc i chyba najmniejsze zuzycie energi w swojej klasie jakie wtedy znalazlem...
    Mam kilka malych zastrzezen, ale juz bedzie 7 lat jak dziala bezawaryjnie - kilku znajomych w podobym czasie tez kupilo dokladnie ten sam model i odpukac - nikt nie mial awarii (indesit z tego co slyszalem produkuja teraz w polsce)
    Jasny35
    Level 10  
    Dzięki za wskazanie, z indesita znalazłem taką za 1200:

INDESIT BIAA 12 F

i teraz się zastanawiam, czy tą Amicę czy tego Indesita..
    ixs
    Level 16  
    Amica wys 185cm
    Energia
    Zużycie energii [kWh/24h] 0.896
    Zużycie energii [kWh/rok] 327
    Klasa energetyczna A+

Indesit 175cm
    Energia
    Zużycie energii [kWh/24h] 0.78
    Zużycie energii [kWh/rok] 285
    Klasa energetyczna A+

Przyznam ze wybierajac lodówke jednym z głownych kryteriów było dla mnie zużycie energii - bo wiadomo - lodówka chodzi cały czas.....

Porównałem i tutaj ten parametr - tutaj ok 23zl wiecej wychodzi na rok za exsploatacje Amici
    Amica jest wyzsza od indesitu o 10 cm... - mam indesit te 175cm wydaje mi sie w zupełnosci wystarczajace, ale jesli chcesz wyzsza to Amica na +

Mam troche uraz do Amici po tym jak widzailem kuchenke tej firmy jak skorodowala u znajomych ..
    ale to tylko moje uprzedzenie ....
    Pisalem ze mam male zastrzezenia tez do Indesit.. - górny zawias w dzwiczkach dziwnie sie wyrobil i cos odpadlo - ale jakos zmyka sie i wszystko dziala mimo tego.... - czasem spada osłonka oświetlenia - jak sie o nia czyms zahaczy( -moze trzeba ja jakos zabezpieczyć albo bardziej uważac)
    - o by tylko takie problemy z nia były....
    Jasny35
    Level 10  
    Kupiłem Indesit Biaa 12F za 1140, także z ceny jestem zadowolony.
    Jak by ktoś miał pytania, to proszę pisać.

Wygląd indesita mi odpowiada, choć wykończenia Bosch miał dużo lepsze, ale był 2 razy droższy (koło 2 tys.) i się szybko popsuł. Jak Indesit podziała mi minimum 4 lata to będę zadowolony. Bosch tyle nie wytrzymał.
    pira22
    Level 11  
    Amica do zabudowy sprawuje się już kilka lat bez zarzutu.
    agdswir
    Level 9  
    Bez 2 zdań Samsung - uważam że robią aktualnie jedne z najlepszych lodówek. Amica sprzedała swoją fabrykę właśnie samsungowi sami głównie teraz importują....brak wieloletniego doświadczenia ...
    marcel878
    Level 10  
    Amica - niedroga naprawa (choć rzadko się psują takie sprzęty) i tanie części. Ja mam już 2ga Amicę. Pierwsza służyła mi 12 lat