Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[ATmega32] - Prosty program w C i zajęte 4kb...

piotreks-89 27 Sie 2012 14:38 801 2
  • #1 27 Sie 2012 14:38
    piotreks-89
    Poziom 12  

    Witam Was!
    Jako, że uczę się programować AVR'y w C, to napisałem sobie prosty program, który miga diodą.

    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Z komentarzy można dowiedzieć się, że gdy:
    1) Naciśniemy przycisk 1, to zmienna czas zwiększy się o 250 (oczywiście jeśli jest spełniony warunek czas < 1500)
    2) Naciśniemy przycisk 2, to zmienna czas zmiejszy się o 250 (oczywiście jeśli jest spełniony warunek czas > 250)
    Wczoraj również pisałem takie proste programy. Nawet takie zajmujące 130 linijek kodu (operujące oczywiście tylko na diodach) i nie zajmowały więcej niż 400b (po skompilowaniu). Ten ku mojemu zdziwieniu zajął 3948b :shock: Czy to operatory relacji wymagają tyle pamięci Flash?
    Program to AVR Studio 4.

    EDIT:
    Problem rozwiązany - wystarczyło przeczytać TEN! artykuł.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 27 Sie 2012 14:51
    tronics
    Poziom 36  

    _delay_ms(zmienna)
    To jest właśnie problem. A dlaczego? Zobacz co to za makro i jak go używać. Chcesz użyć zmiennych? To korzystaj z odpowiedniej funkcji i timera.

    0
  • #3 27 Sie 2012 14:52
    piotreks-89
    Poziom 12  

    Problem został rozwiązany, niemniej dzięki tronics ;-)

    0