Witam wszystkich. Potrzebuję porady dotyczącej wyboru sprzętu grającego. Nie mam żadnych wcześniejszych doświadczeń z takimi zestawami. Po przeczytaniu kilkudziesięciu wątków mam całkowity mętlik w głowie a czytałem dopiero o wzmacniaczach i trochę o cd. Temat kolumn i tunera na razie nie został zgłębiony.
Sprzęt będzie grał w salonie o powierzchni ok.33m kwadratowe. Chciałbym też podłączyć go pod telewizor,takie pseudo kino domowe
Planuję zakup wzmacniacza,kolumn podłogowych (które będą stały po dwóch stronach kanapy w odległości około 2,5-3 metry od siebie)oraz cd (powinien dobrze czytać nagrywane płytki a mp3 będzie już pełnią szczęścia) Tuner radiowy na razie odpuszczę ze względu na ograniczenia finansowe ale w przyszłości na pewno dokupię. Muzyka to głównie disco,hip-hop,dance trochę spokojnego "polskiego rocka". W większości odsłuch nie będzie szedł"pełną parą" ale od czasu do czasu dobrze by było żeby "dach się zatrząsł" więc mocy nigdy za wiele
Czytając opinie na forum myślę że wzmacniacz Denon PMA 1080/1060/860 ewentualnie Yamaha AX-730/930 powinny mi wystarczyć. Znajomy zachwala Technicsy (może coś takiego SU-V90D ) a na forum czytałem też pozytywne opinie o innych firmach tj. Rotel,Marantz,Pioneer. Co wybrać? Jakie kolumny do tego((szukać 4 czy 8 ohm) i jaki cd ? Celuję w sprzęt używany bo do wydania mam około 2,500zł (im mniej tym lepiej
) oczywiście na tuner będą dodatkowe środki.Jakie firmy,modele proponujecie,polecacie?
Sprzęt będzie grał w salonie o powierzchni ok.33m kwadratowe. Chciałbym też podłączyć go pod telewizor,takie pseudo kino domowe