Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki wzmacniacz,kolumny,cd,tuner? pytanie kompletnego laika

epiotr2 27 Aug 2012 17:56 2130 6
    epiotr2
    Level 13  
    Witam wszystkich. Potrzebuję porady dotyczącej wyboru sprzętu grającego. Nie mam żadnych wcześniejszych doświadczeń z takimi zestawami. Po przeczytaniu kilkudziesięciu wątków mam całkowity mętlik w głowie a czytałem dopiero o wzmacniaczach i trochę o cd. Temat kolumn i tunera na razie nie został zgłębiony.
    Sprzęt będzie grał w salonie o powierzchni ok.33m kwadratowe. Chciałbym też podłączyć go pod telewizor,takie pseudo kino domowe ;-) Planuję zakup wzmacniacza,kolumn podłogowych (które będą stały po dwóch stronach kanapy w odległości około 2,5-3 metry od siebie)oraz cd (powinien dobrze czytać nagrywane płytki a mp3 będzie już pełnią szczęścia) Tuner radiowy na razie odpuszczę ze względu na ograniczenia finansowe ale w przyszłości na pewno dokupię. Muzyka to głównie disco,hip-hop,dance trochę spokojnego "polskiego rocka". W większości odsłuch nie będzie szedł"pełną parą" ale od czasu do czasu dobrze by było żeby "dach się zatrząsł" więc mocy nigdy za wiele ;-) Czytając opinie na forum myślę że wzmacniacz Denon PMA 1080/1060/860 ewentualnie Yamaha AX-730/930 powinny mi wystarczyć. Znajomy zachwala Technicsy (może coś takiego SU-V90D ) a na forum czytałem też pozytywne opinie o innych firmach tj. Rotel,Marantz,Pioneer. Co wybrać? Jakie kolumny do tego((szukać 4 czy 8 ohm) i jaki cd ? Celuję w sprzęt używany bo do wydania mam około 2,500zł (im mniej tym lepiej ;-) ) oczywiście na tuner będą dodatkowe środki.Jakie firmy,modele proponujecie,polecacie?
    Herethic
    Level 28  
    epiotr2 wrote:
    (...) mp3 będzie już pełnią szczęścia (...)
    Taaaa... i masochizmu przy okazji również...

W 33 metrach możesz liczyć na całkiem przyzwoity bas. Na jakości Ci nie zależy, więc poszukaj Scherzo/Voyager 200 w dobrym stanie.
    Spoko - nie są złe. Po prostu trochę brak im finezji. Do Twoich klimatów/metrażu/kasy -moim zdaniem ok. Posłuchaj ich.
    Uwaga! BR z tyłu! Są do nich również satelitki i centralny. Będziesz miał "nie pseudo" kino domowe z konkretnym wykopem.
    Do tego - jeśli chcesz Denon-a sugerowałbym coś starszego z serii AVR 3XXX. Zwróć uwagę na kodeki i tylny panel - wejścia
    i wyjścia jakich oczekujesz. Jeśli do Voyager 200 dokupisz porządny subwoofer, pożegnaj się z sąsiadami ... ;)
    DVD - Denona grają całkiem przyzwoicie - do mp3 wystarczająco. Na alledrogo jest właśnie 2800.
    Cienko u niego z kodekami, ale dźwięk ujdzie. Lekko wyostrzony. Nie wiem jak z mp3, ale w razie czego
    możesz na wav przekonwertować.

Policzmy: 500 za DVD, ok. 700-1000 ampilituner, 500-600 kolumny, 250 satelity, 200 centralny. Pasuje?

Pozdro.
    epiotr2
    Level 13  
    Dziękuję za poradę ale kino domowe nie jest moim priorytetem. 33 metry to sam salon ale powiązany jest jeszcze z holem i schodami na górę tak dla uściślenia jeżeli ma to znaczenie. Zestaw ma służyć głównie do muzyki. Telewizor wisi w rogu salonu i miałbym problem z rozsądnym rozstawieniem głośników po salonie,ciągnięcie kabli itd. Może kiedyś się na to zdecyduję. Mp3 wynika z tego że córki dużo "tego używają" :-) Pozdr.
    Herethic
    Level 28  
    Więc poprzestań na stereo. Voyager-y 200 poradzą sobie nawet w pięćdziesięciu metrach.
    Dobrze grają np. w połączeniu z PMA 1060/860. Trochę brak niższego basu.
    Tu jest dość szybki, nieco dominujący. Tweetery mają przeciętne.
    Średnica lekko cofnięta. Ogólnie niezła rzecz właśnie do Rocka, Disco, Metal-u.

Przy kupnie CD zwróć uwagę na cenę lasera.
    Czasem może się zdarzyć może się zdarzyć, że padnie...

Uwaga! Wzmacniacze Denon-a mają ostatnio zawyżone ceny!
    PMA 860 jest warty około pięć stów, a 1060 sześć, może siedem z bólem.
    Tu masz aukcję z wczoraj:
    Jaki wzmacniacz,kolumny,cd,tuner? pytanie kompletnego laika
    Tymczasem na alledrogo wołają nawet siedemsetpięćdziesiąt....:lol:

Jeśli chcesz czegoś lepszego od tych Scherzo, zwróć uwagę na DALI CONCEPT 10.
    Są za dwa tysiaki na wiadomym portalu. Kawał sprzętu...
    epiotr2
    Level 13  
    Widziałem tę aukcję,powiem nawet więcej,dawałem 400zł ale program zawiódł i byłem bardzo zły bo cena bardzo fajna
    No i stałem się jak na razie jestem ;-) szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza ONKYO INTEGRA A-8870 :-) Cd będzie Onkyo DX-7355 jak tylko coś ciekawego uda mi się namierzyć.
    Oglądając wzmacniacze i kolumny zauważyłem że mają podane różne wartości impedancji najczęściej w przedziale 2-16 ohm. Jaka będzie różnica pomiędzy 4 a 8 ohm poza tym że moc się zmienia???Jakie kolumny najlepiej kupić do tego Onkyo ?

Salon na powierzchnię dokładnie 31.6m. Kwota do wydania na kolumny to max.1000zł więc raczej używane wchodzą w grę. Kolumny będą stały przy ścianie i możliwość odsunięcia od niej to max 10-15cm,będą oddalone od siebie około 2.5-3 metry.
    Szukając na allegro znalazłem następujące które mnie zaintersowały :

jamo-s606
    elac-el-100
    acoustic-energy-109
    taga-tav-606f-v-2
    heco-victa-700
    jamo-350
    jbl-harman-kolumny-glosnikowe-delta-40
    gh-3080-grandhigh
    magnat-viva-classic-6

zależy mi na dobrej jakości,basie ale chciałbym także jeżeli będzie taka potrzeba"zatrzęsły dachem".Wiem że takie rzeczy to tylko w "erze"ale od czegoś muszę zacząć,kiedyś pewnie wymienię na lepsze jak trafię 6 w lotto ;-).
    Jaka wg.was powinna być kolejność tych kolumn w jakiej powinienem brać je pod uwagę???Jeżeli macie swoje propozycje spełniające powyższe warunki to chętnie się z nimi zapoznam.Pozdrawiam.
    epiotr2
    Level 13  
    Można zamknąć.